5 Δεκ 2011

ΣΥΡΙΖΑ Δράμας για την διημερίδα για τον Στρατηγικό αναπτυξιακό Σχεδιασμό του Ν.Δράμας


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας για την πρόσκλησή τους να παρακολουθήσουμε τη διημερίδα που διοργανώνουν στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2011 για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ν. Δράμας.

Εκφράζουμε βέβαια την αδυναμία μας να παρευρεθούμε στο μεγαλύτερο μέρος της, γιατί διεξάγεται σε εργάσιμες ημέρες και ώρες. Ως εργαζόμενοι πολίτες εκφράζουμε την απορία, αλλά και τον προβληματισμό μας, γιατί επιλέχτηκε αυτή η διαδικασία...



Αφορά η διημερίδα μόνο κάποιους ειδικούς; Σε ποιο κοινό θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις; Ποιοι θα θέσουν ερωτήσεις και με ποιους θα γίνει συζήτηση; Αν οι εργαζόμενοι του Νομού δεν μπορούν αντικειμενικά να παρακολουθήσουν τις εργασίες σε τι αποσκοπεί αυτή η διημερίδα; Μήπως για άλλη μια φορά γίνεται κάτι έτσι για να γίνει, από υποχρέωση και για επικοινωνιακούς λόγους; Ελπίζουμε τέλος να μην αποτελέσει άλλοθι διαβούλευσης.

Παρ’ όλη λοιπόν την παγκόσμια πρωτοτυπία να οργανώνεται κάτι που φαίνεται τόσο σημαντικό καθημερινές εργάσιμες, θα θέλαμε να τονίσουμε ορισμένα ζητήματα  που ίσως δεν ακουστούν στην εκδήλωση αυτή:

Ο νομός Δράμας εδώ και αρκετά χρόνια ( πάνω από 20 ) βουλιάζει στην ύφεση κατρακυλώντας στις τελευταίες θέσεις του ΑΕΠ της χώρας ( 46η θέση ), γνωρίζει την αποβιομηχάνιση και την πλήρη εγκατάλειψη από την κεντρική κυβέρνηση. Βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας που ορίζει η ΕΕ. Είναι ο πιο αδικημένος νομός της Περιφέρειάς μας.

Τα δυο τελευταία χρόνια με τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες στηρίζετε κκ Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη, τα προβλήματα διογκώνονται, ο νομός έχει ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, αγροτική παραγωγή που όλο και μειώνεται, παρατηρείται κλείσιμο επιχειρήσεων με μορφή χιονοστιβάδας και κατάρρευση των φορέων υγείας, πρόνοιας και παιδείας .

Δυνατότητες ανάπτυξης υπήρχαν και υπάρχουν. Και το ανθρώπινο δυναμικό. Όμως αναλογιζόμαστε, πώς είναι δυνατόν αυτά που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια , να γίνουν τώρα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης και τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας; Με τι κεφάλαια, όταν συρρικνώνεται δραματικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ παραμένει πάρα πολύ χαμηλή; Συνεχίζοντας τις πολιτικές των συνεχώς επικαιροποιημένων μνημονίων, που βουλιάζουν τη χώρα σε ύφεση για 5η ( ! ) συνεχόμενη χρονιά, για ποιο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μπορούμε στα σοβαρά να μιλάμε;

Εκτός κι αν άλλα λέτε μπροστά κι άλλα σχεδιάζετε στα κρυφά. Αν δηλ στο όνομα της ανάπτυξης  σχεδιάζετε μια fast track διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων πόρων. Αν προτίθεστε να μετατρέψετε την Περιφέρεια σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, όπου κάποιοι θα κληθούν να επενδύσουν και να κερδοσκοπήσουν με όρους πλιάτσικου,  θα μας βρείτε απέναντι με όρους σύγκρουσης.

Εμείς μιλάμε για μια ανάπτυξη βιώσιμη που θα γίνει με όρους απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον , θα δημιουργήσει νέες θέσεις σταθερής εργασίας και κριτήριο θα είναι όχι κυρίως το κέρδος των επενδυτών, αλλά η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Σαν μια μικρή  συμβολή στη διημερίδα καταθέτουμε απόσπασμα του προγράμματος της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ, αυτοδιοικητικής παράταξης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Δράμας:

Το οραματικό μας πρόγραμμα διέπεται από τις εξής  αρχές:

Κοινωνική Αλληλεγγύη,

Δημοκρατική Λειτουργία ,

Τοπική Κοινωνική Ανάπτυξη και

Ποιότητα ζωής.

Με βάση αυτές τις αρχές επιλέξαμε 4 βασικούς τομείς για τους οποίους προτείνουμε ένα πλήθος παρεμβάσεων που πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν όχι μόνο την εικόνα της πόλης μας και των δημοτικών διαμερισμάτων της, αλλά θα θεμελιώσουν ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής. Αναλυτικά:
 1.Ανάπτυξη ενός δικτύου υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης που θα αφορά τα παιδιά, τους νέους, την τρίτη ηλικία, τους άνεργους ή βελτίωση των ήδη λειτουργούντων (ανεπαρκώς όμως) κοινωνικών δομών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα εξής:

Δημιουργία υπηρεσίας νομικής και κοινωνικής υποστήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση και κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους, ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου/Φαρμακείου . Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να απευθύνονται και στους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων και όχι η κοινωνική πολιτική σε αυτά να εξαντλείται σε ένα ΚΑΠΗ και ένα ετήσιο πανηγύρι. Η κρίση δεν χτυπά μόνο στις πόλεις. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση του ΚΙΧΝΕ.

Κεντρική ιδέα του εγχειρήματος είναι : Κανείς μόνος του στην κρίση.
 1.Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων παράλληλη με το περιφερειακό σχέδιο που δεν θα περιορίζεται στην ανακύκλωση χαρτιού, αλλά σε όλο το φάσμα των ανακυκλώσιμων υλικών που μπορούν να ανακτηθούν από τα αστικά εν γένει απορρίμματα.

 2.Αειφορική Διαχείριση και Αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης, τα εμπλεκόμενα Δημοτικά Διαμερίσματα και τους όμορους Δήμους όχι με τη  λογική της μπουλντόζας που στο όνομα της ανάπτυξης δεν αφήνει τίποτα όρθιο, αλλά με βάση τις αρχές της προστασίας του φυσικού και του ιστορικού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσω ήπιων βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων , δραστηριοτήτων αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση η κατασκευή του ορεινού οδικού άξονα.

 3.Ριζικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της πόλης της Δράμας ούτως ώστε επιτέλους η πόλη να γίνει φιλική, ελκυστική, ανθρώπινη και προσβάσιμη στους χρήστες της δηλαδή σε όλους εμάς.

Κατ’ αρχάς διευκρινίζουμε ότι το θέμα χρήζει ιδιαίτερης σοβαρότητας και υπευθυνότητας γι αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να κινηθούν διαδικασίες ενός διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού προκειμένου σε ένα βάθος χρόνου να δοθούν λύσεις στα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας.

Στο πνεύμα αυτό το όραμα που αυτή η παρέμβαση θα πρέπει να υπηρετεί πρέπει να στοχεύει στα εξής :

Α. Το Κέντρο : Το κέντρο της πόλης μας, η καρδιά της οικονομικής , κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής μπορεί να προστατευθεί και να αναδειχθεί μόνο αν γίνει ανοικτό και προσβάσιμο στους πολίτες με παρεμβάσεις όπως :

 •Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και αστικές αναπλάσεις ταυτόχρονα
•Δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας ώστε να δοθεί επιτέλους λύση και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσω της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου του κέντρου
 •Ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και κτιρίων (πχ Καπναποθήκη της οδού Περδίκα )

Β. Την Αγία Βαρβάρα, με την επέκταση (επιτέλους!) σε α’ φάση της ανάπλασης του χειμάρρου της Αγίας Βαρβάρας έως τα παλιά Σφαγεία, με ταυτόχρονο επανασχεδιασμό της δυτικής εισόδου της πόλης ( ένα παράδειγμα σπατάλης δημόσιου χρήματος σε λάθος επιλογές )

Γ. Τη διεκδίκηση των ανενεργών στρατοπέδων προκειμένου να αξιοποιηθούν ως χώροι ανάπτυξης αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, στη λογική της συλλογικής χρηστικότητας και όχι της ιδιωτικής εμπορικής της αξίας. Αξίζει επίσης να μελετηθεί η πρόταση για δημιουργία Κέντρου περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο στρατόπεδο Ανδρικάκη που σε συνδυασμό με

Δ. Την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων λατομείων στους πρόποδες του Κορύλοβου για τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου (όπως επανειλημμένα πρότεινε η Οικολογική Κίνηση Δράμας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου) θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη αειφορικών οικονομικών δραστηριοτήτων .

Γενικότερα για το Ν.Δράμας προτείνουμε:

 •Αξιοποίηση τοπικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, με έμφαση  στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, από δημόσιες υπηρεσίες , ώστε τα κέρδη να επενδύονται στον κοινωνικό τομέα… Εννοείται ότι ο λιγνίτης δεν είναι πλουτοπαραγωγική πηγή, όπως διατείνονται κάποιοι.

 •Δημιουργία υποδομών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, με βελτίωση του οδικού δικτύου κυρίως Δράμα- Αμφίπολη και Δράμα - Καβάλα, αναβάθμιση του υπό δημόσιο έλεγχο σιδηροδρομικού δικτύου και σύνδεσή του με το λιμάνι της Καβάλας….. Στελέχωση υπηρεσιών Περιφερειακής ενότητας Δράμας , όπου κρίνεται αναγκαίο για να υπηρετηθούν οι στόχοι μας ( περιβαλλοντικού ελέγχου, αγροτικής ανάπτυξης, ελέγχου εργασιακών συνθηκών και σχέσεων … ).

 •Ανάπτυξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, άλλωστε ο Νομός Δράμας είναι κατά βάση αγροτικός ( Υπάρχει αναλυτική πρόταση )
 •Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού.

Ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στις εργασίες της διημερίδας.

ΣΥΡΙΖΑ ΔΡΑΜΑΣ

Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις της Δράμας