4 Δεκ 2011

Άρθρο αναγνώστη : Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Γράφει ο  Μάνδαλος Παναγιώτης. e-mail: panosmandalos@yahoo.gr 

Εδώ και αρκετά χρόνια καταγινόμαστε με την τύχη που θα έχει ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και τις  επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία. Οι διάφοροι φορείς που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα ζήτησαν αντισταθμιστικά ωφέλει που θα ισορροπούσαν τις χαμένες ευκαιρίες και την ανάπτυξη πχ του τουρισμού στην περιοχή κλπ. 


Αντ αυτού αμέσως ορθώθηκαν τείχη ότι το έργο είναι Εθνικής εμβέλειας και άρα τα αντισταθμιστικά ωφέλει θα τα καρπούται το Κράτος και φυσικά η Αθηνοκεντρική κυβέρνηση.

Ας πάρουμε και μια άλλη όψη που βιώσαμε πριν μερικούς μήνες από το στόμα του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τις δηλώσεις του στην Κρήτη αναφορικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στον .....τόπο. Η Κρήτη θα πάρει σαν αντισταθμιστικά ωφέλει το 5% των κερδών από την εξόρυξη του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μάλιστα ακούσαμε καλά το 5% που μεταφράζονται σε κάτι δις ευρώ.

Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Στην Κρήτη είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις απ ότι στον  Έβρο και στην Θράκη ή εμείς, έχουμε τόσο μεγάλη ανάπτυξη που κάθε περαιτέρω είναι περιττή;  Ας κατανοήσουμε μόνο ότι είμαστε η 2η περιφέρεια σε ανεργίαστην Ελλάδα και μάλιστα νομίζω η Ξάνθη είναι  1η. Επίσης είμαστε η φτωχότερη περιοχή με 65,5% κατά κεφαλήν εισόδημα ως ποσοστό επί του Ελληνικού ΑΕΠ. Μάλιστα τώρα που κλείνουν τις βιομηχανίες ΣΕΚΑΠ και Σόφτεξ τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα. 

Βέβαια η προσέγγιση είναι άκρως ως άκρως σωστή και τα αντισταθμιστικά ωφέλει θα πρέπει να υπάρξουν για την τοπική Κρητική κοινωνία μιας και θα υποστεί τις όποιες επιπτώσεις από μια τέτοια ενέργεια, αλλά γιατί εδώ όχι;  Μάλιστα στην τελευταία σύσκεψη ούτε ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί άρχοντες. 

Ο Λαμπάκης (Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης)  σε μια συνέντευξη του είχε μιλήσει με προβοκατόρικο τρόπο για την συμπεριφορά του Αθηνοκεντρικού κράτους και όλοι τον κατακρίνανε . Εγώ σε αυτό το blog είχα αναφερθεί για αυτήν την δήλωση με άρθρο. Αν κοιτάξουμε τα πράγματα λοιπόν μήπως έχει δίκιο; Γιατί το Αθηνοκεντρικό κράτος κοιτάζει με δύο μέτρα και σταθμά δύο διαφορετικές περιοχές;  

Και μάλιστα μια πολύ αναπτυγμένη όπως η Κρήτη και μια πολύ λίγο αναπτυγμένη. Αυτό φυσικά ήταν ανέκαθεν το κακό. Έτσι πουλήσαμε στην Τουρκία αρκετούς μειονοτικούς και τους διδάξαμε τούρκικα και μετά βλέπουμε θεούς και δαίμονες από το Τουρκικό προξενείο. 

Στην περίπτωση του αγωγού όμως δεν θα έπρεπε να δοθούν λοιπόν πλουσιοπάροχα αντισταθμιστικά οφέλη που θα βελτιώσουν τη ποιότητα ζωής και εργασίας των ατόμων στην περιοχή ή θα είναι πάλι η εύκολη λύση, η Γκατζολία είναι θησαυροφυλάκιο εμείς λυμαινόμαστε τα υπάρχοντα της και μετά θα λέμε κιόλας εκεί επάνω στην Γκατζολία, τέρμα Θεού, αρχή Αλλάχ. Και μετά φταίει ο Λαμπάκης;  Ή μήπως είναι το χαπάκι για να μας έχουν πάντα στην ανεργία και να κατεβάσουν και άλλο τους μισθούς θεσπίζοντας μια ΕΟΖ της πείνας και της φτώχιας που μάλιστα θα τους ευγνωμονούμε επειδή θα έχουμε και δουλειά και θα…..πεινάμε;

Υ.Γ. Και με την ευκαιρία μπορούμε να ρωτήσουμε κάτι; Εφόσον δόθηκε άδεια για τερματικό μεταφορτωτικό θαλάσσιο σταθμό φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή πως είναι δυνατόν να δοθεί και άδεια σε πετρελαιαγωγό αφού από ότι νομίζω ο νόμος και οι διεθνείς συμβάσεις το απαγορεύουν. Ερώτηση είναι ….με πολλά ερωτηματικά.