16 Δεκ 2011

Μαργαρίτης Τζίμας : Γραπτή απάντηση για τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης από τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη

Γραπτή απάντηση για τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης έδωσε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης στον Βουλευτή Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα. 

Από το κείμενο της απάντησης φαίνεται για μία ακόμη φορά: 


Η μελέτη του Οδικού Άξονα δημοπρατήθηκε στις 11/3/2009 (επί Νέας Δημοκρατίας) με χρόνο περαίωσης 20 μήνες. Ήδη από τότε έχουν παρέλθει 32 μήνες. 

Εγκρίθηκε η μελέτη αναγνώρισης. 

• Βρίσκεται σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ολοκλήρωση της μελέτης πρώτο εξάμηνο του 2012. 

Συνολικό κόστος έργου 250 εκ. ευρώ και κόστος απαλλοτριώσεων 30 εκ. ευρώ. 

Η απάντηση του κ. Υπουργού αποτελεί επιβεβαίωση της εμμονής του κ. Τζίμα για την ύπαρξη μελέτης και συγχρόνως αποτελεί απάντηση σε όσους μέχρι τώρα υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοια μελέτη. 

Το κείμενο της απάντησης του Υπουργού είναι το παρακάτω: 

«Αγαπητέ συνάδελφε,

Αναφορικά με το θέμα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης που μου έθεσες στις 22 Νοεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών της Βουλής σου αναφέρω σχετικά: 

Ο οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης κατά τμήματα βρίσκεται σε φάση μελέτης από το ΥΠΥΜΕΔΙ/ΔΜΕΟ και την Περιφέρεια. 

Ειδικότερα για το υποτμήμα Δράμα έως Όρια Νομού Δράμας – Σερρών υπάρχει μελέτη αρμοδιότητας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Για το τμήμα Παλαιοκώμη έως Αμφίπολη υπάρχει μελέτη αρμοδιότητας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το ενδεχόμενο τμήμα Όρια Νομού Δράμας – Σερρών έως Παλαιοκώμη μελετάται από το ΥΠΥΜΕΔ/ΔΜΕΟ. Η μελέτη ανατέθηκε στις 11-3-2009 με συμβατική προθεσμία περαίωσης 20 μήνες από την υπογραφή της. Το υπόψη έργο μήκους περίπου 30 χλμ., περιλαμβάνει 4 Ανισόπεδους Κόμβους. Η προωθημένη μελέτη αναγνώρισης μετά και τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων εγκρίθηκε με αλλαγή (αύξηση) της διατομής. 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) διαβιβάσθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ στις 07-02-2011 και βρίσκεται σε διαβούλευση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς. Μετά την έγκριση της ΜΠΕ από την ΕΥΠΕ θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο σύνταξης των οριστικών μελετών. 

Ως εκ τούτου η εκτιμώμενη ημερομηνία για την ολοκλήρωση της μελέτης, συνυπολογίζοντας τις έως τώρα καθυστερήσεις που προέρχονται κυρίως από τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, εκτιμάται ότι θα είναι το Α’ εξάμηνο του 2012. 

Τέλος, το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του μελετώμενου τμήματος του οδικού άξονα ανέρχεται συνολικά στα 250 εκ. ευρώ, με προεκτεινόμενο κόστος απαλλοτριώσεων στα 30 εκ. ευρώ.

Με εκτίμηση
Γιάννης Μαγρκιώτης»