26 Νοε 2011

Επιμελητήριο Δράμας: Επιστολή προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. Δράμας


Το Επιμελητήριο Δράμας ενημερώνει τα μέλη του, βιοτέχνες και βιομηχάνους, ότι απέστειλε στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. Δράμας επιστολή, σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στα τιμολόγια ρεύματος σε σχέση με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.


Στην επιστολή κατατίθεται η ανάγκη να διορθωθούν άμεσα τα λάθη, ώστε ο επιχειρηματίας να μην έχει πρόβλημα να του επιστραφεί το ποσό που καταβάλλει για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.


Επισημαίνουμε επίσης στα μέλη μας να προσέξουν την κατηγορία ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφεται στους λογαριασμούς τους. Σε περίπτωση δικής τους υπαιτιότητας, μπορούν να αιτηθούν αλλαγή στην κατηγορία του βιοτεχνικού-βιομηχανικού ρεύματος, για να τους επιστραφεί το ειδικό τέλος.

Συνημμένα: Η επιστολή του Επιμελητήριου προς την ΔΕΗ Α.Ε. Δράμας.

Αρ. Πρωτ. 8231
Δράμα, 24 Νοεμβρίου 2011

Προς τον Διευθυντή Δ.Ε.Η. A.E. Δράμας
κ. Νικόλαο Σέγγο

Κοιν.: 1. Δ.Ο.Υ. Δράμας
2. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
3. Γενική Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή
4. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ.
5. Δήμο Δράμας
6. Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Δράμας
7. Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας
8. Επιμελητήρια Χώρας
9. Συνήγορο του Πολίτη
10. Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας
11. Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Δράμας


ΘΕΜΑ: "Απαλλαγή ακινήτων που έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση από το έκτακτο ειδικό τέλος του άρθρου 53 του ν. 4021/2011"

Αξιότιμε κύριε,

Σύμφωνα με το άρθρο 53§1εδ. β΄ στ γ΄ του ν. 4021/2011"[...] απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος [...] τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση".

Από ευρεία ομάδα μελών μας, ενημερωθήκαμε ως εξής:
• Κύριοι ή κάτοχοι ακινήτων που έχουν αποκλειστικά βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση επέλεξαν, ασκώντας τη σύννομη ευχέρειά τους την αλλαγή παρόχου, διατηρώντας τη σύνδεση με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. Σε συνέχεια της αλλαγής παρόχου εταιρείας τους αποστέλλονταν δύο παραστατικά, ήτοι: α. παραστατικό Δ.Ε.Η. (ενδεικτικά για δικαιώματα Ε.Ρ.Τ. κ.λ.π.) και β. παραστατικό της παρόχου εταιρείας με τιμολογούμενη την καταναλωθείσα ποσότητα ρεύματος.

• Πριν την αλλαγή παρόχου εταιρείας, στους οικείους λογαριασμούς που εξέδιδε η Δ.Ε.Η. το καταναλισκόμενο από τους άνω ρεύμα είχε λάβει χαρακτηρισμό ρεύματος βιομηχανικής χρήσης (με ενδεικτικά γνωρίσματα Γ22Β). Μετά την αλλαγή της παρόχου εταιρείας διαπίστωσαν ότι το παραστατικό που εξέδιδε η Δ.Ε.Η. αποτύπωνε το αναλισκόμενο ρεύμα ως εμπορικό ρεύμα (με ενδεικτικά γνωρίσματα Γ22).

• Συνέπεια της άνω βαρύτατης παραδρομής της Δ.Ε.Η. και της κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας αλλαγής στο χαρακτηρισμό του αναλισκόμενου ρεύματος με βάση την προοριζόμενη χρήση, ήταν τα άνω μέλη να απολέσουν το ευεργέτημα της απαλλαγής που τυποποιείται το άρθρο 53 § 1 εδ. β΄ στ γ΄ του ν. 4021/2011 και να λάβουν παραστατικά με χρέωση του ποσού του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) . Η δυνατότητα να αξιώσουν την επιστροφή του άνω τέλους ως αχρεωστήτως καταβληθέντος ασκείται με σχετική αίτηση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία, όμως, μεταξύ άλλων θα πρέπει να επισυναφθεί και η απόδειξη εξόφλησης των δύο δόσεων του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

• Επειδή η άνω παραδρομή της Δ.Ε.Η. ζημιώνει τα μέλη κατά το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., με έγκαιρη θεραπεία και προ εκδόσεως του δεύτερου παραστατικού που θα αφορά τη δεύτερη δόση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., θα παρασχεθεί η δυνατότητα στις παρόχους εταιρείες να εκδώσουν ενδεχομένως πιστωτικό παραστατικό κατά το ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στα θιγόμενα μέλη, ώστε να προληφθεί η αχρεώστητη καταβολή του, άλλως η καταβολή του, ελλείπουσας της νόμιμης αιτίας, όπως αυτό συνάγεται από τη 53 § 1 εδ. β΄ στ γ΄ του ν. 4021/2011

Ελπίζοντας σε άμεσες ενέργειές σας για την επίλυση του προβλήματος, παραμένουμε αμέριστα στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις επί των ανωτέρω αναφερθέντων.

Με τιμή,

Για το Επιμελητήριο Δράμας
Ο Πρόεδρος

Στέφανος Α. Γεωργιάδης

Drama-tika.blogspot.com, Ειδήσεις της Δράμας