16 Νοε 2011

Μαργαρίτης Θωμάς : Για την αποφυγή πληρωμής του «χαρατσιού» ο Δήμαρχος της Δράμας κ. Χαρακίδης αδιάφορει παγερά

Σε μαζικό κίνημα εξελίσσεται η πρωτοβουλία πολλών Δήμων σε όλη την Ελλάδα να σταθούν στο πλάι των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Οι  Δήμοι Σαρωνικού, Ελληνικού, Νέα Ιωνίας, Φιλοθέης, Ηλίου, Νίκαιας,  Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κορυδαλλού, Περιστερίου, είναι μερικοί απ’ αυτούς, και καθημερινά κι άλλοι προστίθενται στον κατάλογο.


Εξώδικες επιστολές αποστέλλονται από τους Δήμους αυτούς στη ΔΕΗ με τις οποίες την καλούν να μη προβεί στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τους πολίτες  που δεν πληρώνουν το «χαράτσι».  Ζητούν από τη ΔΕΗ  να περιμένει τόσο την απόφαση του ΣτΕ όσον αφορά τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του ειδικού τέλους, όσο και μια πιθανή νομοθετική ρύθμιση που τυχόν θα προκύψει μετά την πίεση που θα ασκήσουν δια των οργάνων τους οι ΟΤΑ προς την κυβέρνηση. 

Ομόφωνα ψηφίσματα εκδίδονται από Δημοτικά Συμβούλια που εκφράζουν τη συμπαράσταση τους προς τους δημότες που πλήττονται από το άδικο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ.  Σε πολλούς Δήμους λειτουργούν γραφεία εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών για την πληρωμή μόνο του ρεύματος και των δημοτικών τελών και το μάζεμα των δικαιολογητικών για ασφαλιστικά μέτρα κατά του «χαρατσιού». 

Στη διάθεση των πολιτών είναι και η Νομική Υπηρεσία των Δήμων για την παροχή Νομικής υποστήριξης στους Δημότες. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν μαζικές προσφυγές για το «χαράτσι» αλλά μεριμνούν και για τη μη διακοπή του ρεύματος των πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν και τη σχετική πληρωμή αναλαμβάνει ο ίδιος ο Δήμος.

Μπροστά σ’ αυτό το μέτωπο που πολλοί Δήμοι δημιουργούν πλέον για την αποφυγή πληρωμής του «χαρατσιού» παγερά αδιάφορος στέκεται ο Δήμαρχος της Δράμας κ. Χαρακίδης και η παράταξη του. 

Στο Συμβούλιο της Τρίτης 15 Νοεμβρίου 2011 και αφού έθεσα το θέμα προ ημερησίας διατάξεως ο κ. Χαρακίδης πέρα από αοριστολογίες γενικής συμπαράστασης στους πληττομένους δεν δέχθηκε να αναλάβει καμία πρωτοβουλία . Μάλιστα ανέφερε ότι όσα γίνονται είναι μικροπολιτικές ενέργειες και ότι ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του αδυνατούν να συνδράμουν στους πολίτες που πλήττονται. Έτσι μόνο δικαιολογείται η απουσία του κ. Χαρακίδη από τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Δράμας.

Για ακόμη μια φορά, επέδειξε την αναλγησία του σε κοινωνικά θέματα, όπως πρόσφατα έπραξε με την επιχειρούμενη έξωση του Συλλόγου Παραπληγικών και του Συλλόγου των Κωφαλάλων.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι μπροστά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που διαμορφώθηκε ο Δήμος μας έχει μόνο μία επιλογή: να στηρίζει τον κόσμο που δοκιμάζεται σκληρά, να γίνει ένα μαζί του. Να τον βοηθά να οργανώνεται και να αντιστέκεται ενωμένος ξεπερνώντας την προπαγανδιστική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τον φόβο. 

Για να επιτευχθούν όμως αυτά χρειάζεται να έχεις κοινωνική ευαισθησία. Και η Δημοτική αρχή δυστυχώς δεν την έχει. 

Επιτέλους ας συνέλθουν και ας ταυτιστούν με το καλό του κόσμου που τους εξέλεξε για τους υπηρετήσουν. 

Συγχαίρω το Εργατικό Κέντρο Δράμας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και καλώ όλους τους πολίτες και τους φορείς να παραβρεθούν αύριο Τετάρτη και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για τη συζήτηση του θέματος.

Από το Γραφείο Τύπου