13 Οκτ 2011

Από το μπαλκόνι... στο πιάτο μας - Eναλλακτική κοινότητα Πελίτι στη Δράμα

Ενισχύεται το «κίνημα» της καλλιέργειας κηπευτικών ακόμη και σε μπαλκόνια από ανθρώπους της πόλης. Πολύτιμος φύλακας και μέσο διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι στη Δράμα.

Στην καλλιέργεια λαχανικών στους κήπους και τα μπαλκόνια τους επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες σε μια προσπάθεια να έχουν πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.
Το «κίνημα» της καλλιέργειας κηπευτικών ακόμη και από ανθρώπους της πόλης που μέχρι πρότινος είχαν ελάχιστη επαφή με το… χώμα άρχισε μετά τις αποκαλύψεις για διατροφικά σκάνδαλα και εντάθηκε μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης.

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του κόσμου για πληροφορίες σχετικά με τους σπόρους και τις ντόπιες ποικιλίες είναι τόσο μεγάλο που η μη κυβερνητική (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) οργάνωση συλλογής και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών στη Δράμα, Πελίτι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει. «Η οικονομική κρίση έχει στρέψει πολλούς ανθρώπους να καλλιεργήσουν τα δικά τους προϊόντα, ώστε να έχουν επάρκεια. Τα χρόνια που έρχονται θα είναι πιο δύσκολα. Ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να αυτενεργήσουν για να έχουν ποιοτική τροφή», εξηγεί ο εμπνευστής και υπεύθυνος του Πελίτι, Παναγιώτης κ.Σαϊνατούδης. Προσθέτει, δε, ότι στην Ελλάδα παρά την αστικοποίηση έχει διατηρηθεί η παράδοση του κήπου όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά ακόμη και στην Αθήνα. «Ευτυχώς στη χώρα μας υπάρχει ακόμη ο κήπος με τις τομάτες και τα ζαρζαβατικά», αναφέρει.

Το Πελίτι αποτελεί μια εναλλακτική κοινότητα με έδρα το Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου στη Δράμα που στοχεύει στη συλλογή, τη διατήρηση και τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι άνθρωποι του Πελίτι πραγματοποιούν εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί και διανεμηθεί πάνω από 2.000 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.λπ., σε πάνω από 70.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές.

Ένα μέρος από τις ποικιλίες βρίσκονται από τις εξερευνητικές αποστολές, ενώ στη συνέχεια δίνονται στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό. Ένα άλλο μέρος δίνεται σε συνεργαζόμενους καλλιεργητές-διατηρητές, προκειμένου να αναλάβουν τη ζωντανή διατήρησή τους και την αξιολόγησή τους.

Ο κ.Σαϊνατούδης ξεκίνησε το Πελίτι, που σημαίνει βελανιδιά στα ποντιακά την άνοιξη του 1995 αρχικά ως προσωπική του ανάγκη. Ωστόσο σιγά σιγά γίνεται σημείο (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) αναφοράς αλλά και το μέσο έκφρασης χιλιάδων ανθρώπων.  «Στο Πελίτι πιστεύουμε ότι ο καθένας από εμάς είναι σημαντικός και μπορεί να παίξει ένα ρόλο, ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Με το πηρούνι μας αποφασίζουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει ελληνική γεωργία και ντόπιες ποικιλίες, Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί», υπογραμμίζει ο κ.Σαϊνατούδης.

Το Πελίτι μοιράζει περίπου 8.000 φακελάκια με σπόρους κάθε χρόνο και πάνω από 6.000 φυτά. Οι σπόροι έρχονται από συνεργαζόμενους καλλιεργητές απ’ όλη τη χώρα, συσκευάζονται και αποστέλλονται με τα ΕΛΤΑ από (ενημέρωση Drama-tika.blogspot.com) τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο σε όποιους τους ζητούν ενώ τα φυτά γίνονται σε συνεργασία με φυτώρια και με μαθητές. Οι σπόροι και τα φυτά είναι δωρεάν, το Πελίτι ζει οικονομικά από τις εκδόσεις των εντύπων, από τους οικονομικούς του υποστηρικτές κ.α.

Το 2009 το Πελίτι απέκτησε τη δική του γη, μια έκταση έξι στρεμμάτων στο Μεσοχώρι, όπου ξεκίνησε να χτίζεται το κτήριο που θα στεγάσει την κοινοτική τράπεζα σπόρων. Το ίδιο έτος ο Παναγιώτης Σεϊνατούδης τιμήθηκε από τη Bioversity International και το δήμο της Ρώμης ως Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

Το Πελίτι διοργανώνει κάθε χρόνο την Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την οποία επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι για να πάρουν σπόρους. Φέτος πραγματοποιήθηκε η 11η Πανελλαδική Γιορτή στο Μεσοχώρι από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαϊου.

Πηγή:voria.gr
Της Αθανασίας Μπίδιου


Drama-tika.blogspot.com, Ενημέρωση για τον Ν. Δράμας