28 Ιουλ 2011

Υποβιβασμός της Καβάλας στην Β’ Εθνική – Ισόβιος αποκλεισμός στον Μ.Ψωμιάδη

Στη Β΄ Εθνική υποβιβάζεται η ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ και επιβάλλεται ισόβιος αποκλεισμός από το ελληνικό ποδόσφαιρο στον μεγαλομέτοχό της Μάκη Ψωμιάδη για δωροδοκία και στοιχηματισμό, σύμφωνα με απόφαση που πήρε η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League γύρω στις πέντε σήμερα (28/7) τα ξημερώματα! Οι ίδιες ποινές επιβλήθηκαν και στον Ολυμπιακό Βόλου και τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αχιλλέα Μπέο.
Αντίθετα, απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία ο πρώην προπονητής του Α.Ο.Κ. (και νυν του Λεβαδειακού) Γιάννης Παπακώστας.
Τόσο οι δύο ΠΑΕ, όσο και οι καταδικασθέντες μεγαλομέτοχοί τους, έχουν δικαίωμα...

έφεσης και αναμένεται, φυσικά, να το ασκήσουν μόλις μελετήσουν το σκεπτικό της απόφασης, με σκοπό να ανατρέψουν στην Επιτροπή Εφέσεων τις εις βάρος τους ποινές.
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. απόφαση 205/2011 της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, η ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ και ο Μάκης Ψωμιάδης κρίθηκαν ένοχοι για την τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας και του στοιχηματισμού στους αγώνες Αγροτ. Αστέρα – Καβάλας 0-3 (28/10/2009 – Κύπελλο), Καβάλας – Αγροτ. Αστέρα 4-1 (14/3/2009), Καβάλα – Ηλυσιακός 2-0 (29/3/2009), Καβάλα – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 (13/4/2009) και Αναγ. Καρδίτσας – Καβάλα 3-0 (4/5/2009) -για την περίοδο, δηλαδή, που η Καβάλα αγωνιζόταν στη Β΄Εθνική κατηγορία.
Αντίθετα, η Π.Ε. θεώρησε ότι ο πρώην προπονητής της ομάδας Γιάννης Παπακώστας δεν είχε καμία ανάμιξη στη διάπραξη των αδικημάτων, που αφορούν οι κατηγορίες, και τον απάλλαξε.
Η Πειθαρχική Επιτροπή έκρινε ότι οι κατηγορίες της δωροδοκίας και του στοιχηματισμού (άρθρ. 21Α και 21Β του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΕΠΟ, άρθρ. 20 παρ. 17 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου) ευσταθούν , βάσει του πορίσματος της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Π. Παπανδρέου, των μαρτυρικών καταθέσεων υπαλλήλων της UEFA και των καταθέσεων των Αλέξη Κούγια (δικηγόρου, προέδρου ΠΑΕ Παναχαϊκής), Γεωργίου Ηλιόπουλου και Χαράλαμπου Κατσούλη.
Έτσι, επέβαλε στην ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ, που εκπροσωπήθηκε στη χθεσινή πολύωρη διαδικασία από τέσσερις πληρεξούσιους δικηγόρους (Χρ. Μυλωνόπουλος, Αργ. Λίβας, Ιωάν. Μοροζίνης, Χρ. Στάθης), «χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ και ποινή υποβιβασμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPER LEAGUE της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011».
Ειδικότερα για τον Μάκη Ψωμιάδη, η Πειθαρχική Επιτροπή (κατονομάζοντάς τον στο σκεπτικό της «κατ’ ουσίαν πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ» και «πρόεδρο, διοικητή και εκπρόσωπο της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ», επικαλούμενη τη μαρτυρία του ίδιου του γιου του καταζητούμενου Μ. Ψωμιάδη, προέδρου του Α.Ο.Κ. Σταύρου Ψωμιάδη -όπως την κατέθεσε στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον 9ο Τακτικό Ανακριτή Αθηνών, προκειμένου να αποφυλακιστεί υπό όρους) επιβάλλει τις ποινές:
1) Χρηματική ποινή ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ.
2) Ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο εφ' όρου ζωής.
3) Ποινή απαγορεύσεως εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους εφ' όρου ζωής.
Ο Μ. Ψωμιάδης απαλλάχθηκε, πάντως, από την κατηγορία της φαρμακοδιέγερσης –όπως αρχικά περιλαμβανόταν στις πειθαρχικές διώξεις που ασκήθηκαν εις βάρος του, βάσει υποκλαπείσας συνομιλίας του με τον καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιάννη Μπουρούση.
Η εξέταση των υποθέσεων ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ – Μάκη Ψωμιάδη – Γιάννη Παπακώστα και ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ – Αχιλλέα Μπέου άρχισε ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής στις 4 χθες το απόγευμα και η απόφαση της Επιτροπής ανακοινώθηκε στις πέντε τα ξημερώματα!
Ο Μ. Ψωμιάδης δεν παραστάθηκε ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, καθώς η Επιτροπή δεν έκανε δεκτή την προφορική διαβεβαίωση ενός εκ των παρασταθέντων δικηγόρων (Ι. Μοροζίνη) ότι εκπροσωπεί τον Μ. Ψωμιάδη, αφού δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει σχετικό πληρεξούσιο με θεώρηση γνησίου υπογραφής του πελάτη του, και δικάστηκε ερήμην.
Ο πρώην προπονητής του ΑΟΚ Γιάννης Παπακώστας (που διώκεται ως πρώην προπονητής της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ) παραστάθηκε διά του δικηγόρου του (Παναγ. Βασιλακόπουλος)
Η Επιτροπή αποφάσισε αρχικά τη συνεκδίκαση των τριών υποθέσεων (διώξεις κατά ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ, Μάκη Ψωμιάδη και Γιάννη Παπακώστα) λόγω συνάφειας.
Οι εκπρόσωποι της ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ κατέθεσαν ένσταση για ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω της χρήσης των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που αποτελούν σημαντικό μέρος της δικογραφίας. Η Επιτροπή δέχθηκε την ένσταση εν μέρει και μόνο για την κατηγορία της φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ), που αφορά τηλεφωνική συνομιλία του Μάκη Ψωμιάδη με τον καλαθοσφαιριστή του Ολυμπιακού Γιάννη Μπουρούση.
Όπως αναμένεται, εντός των προσεχών ημερών η ΠΑΕ ΝΕΑ ΚΑΒΑΛΑ και ο Μάκης Ψωμιάδης θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο για την ανατροπή της εξοντωτικής ποινής της Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League, προκειμένου η ομάδα να αποφύγει τον υποβιβασμό. Εάν η έφεση ασκηθεί εντός 48 ωρών, η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη της άλλης εβδομάδας.
Ειδικότερα για τον Ολυμπιακό Βόλου, εκτός από τις ακριβώς όμοιες ποινές με του ΑΟΚ που επιβλήθηκαν στην ΠΑΕ και στον μεγαλομέτοχό της Αχιλλέα Μπέο, επικρέμεται και απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA για αποβολή του από το EUROPA LEAGUE όπου συμμετέχει (και, μάλιστα, σήμερα αγωνίζεται στο επαναληπτικό παιχνίδι με τη σερβική Ραντ, στον Βόλο!).