1 Φεβ 2016

Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Η προχθεσινή φιέστα της δημοτικής αρχής για τον απολογισμό των πεπραγμένων, έλαβε άδοξο τέλος πριν καν αρχίσει. Με πραξικοπηματικό τρόπο και με πρόσχημα δήθεν τον κανονισμό λειτουργίας ειδικών συνεδριάσεων, έγινε προσπάθεια να μην ακουστούν οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων (μετά την αναλυτικότατη παρουσίαση από το Δήμαρχο των πεπραγμέων), μεταθέτοντας τις τοποθετήσεις τους μετά τις 


ομιλίες των αντιδημάρχων, ούτως ώστε να υποβαθμιστούν.

Καταγγέλουμε τέτοιες μεθοδεύσεις και θεωρούμε πως ορθά έπραξε η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων και αποχώρησε, αρνούμενες να παριστάνουν τις γλάστρες σε έναν μονόλογο εντυπωσιασμού.

Επι της ουσίας, ως Αυτοδιοίκηση Πολιτών θεωρούμε πως ο  απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής  για το έτος 2015, έπρεπε πρώτα  να τεθεί στην κρίση όλων των δημοτών του Δήμου Δράμας.

Για εμάς δεν είναι μια τυπική διαδικασία (οι φορείς της πόλης , πολύ δε περισσότερο οι πολίτες απουσίαζαν από τη συνεδρίαση) όπως την βλέπει η δημοτική αρχή. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας καθώς πέραν της ενημέρωσης που γίνεται για τα πεπραγμένα και τα προγραμματιζόμενα από τη δημοτική αρχή εμπεριέχει και  την κοινωνική συμμετοχή και φυσικά τον κοινωνικό έλεγχο.

Με αυτή την διαδικασία ερχόμαστε σε επαφή με τον δραμινό λαό, ακούμε την γνώμη, την κριτική του για τη δράση μας.

Για το μόνο που η δημοτική αρχή έχει ως άλλοθι για την ανυπαρξία της είναι το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο (Καλλικράτης), που μετατρέπει και τους Δήμους σε εχθρικούς μηχανισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά .

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμία σημαντική απόφαση χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Ούτε τα οικονομικά του δεν μπορεί να ρυθμίσει χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης (έλεγχοι σκοπιμότητας και όχι απλά νομιμότητας)

Τα οικονομικά και το προσωπικό του Δήμου είναι μειωμένα δραματικά.

Το ότι κρατάμε ως Δ.Σ την λειτουργία της πόλης σε ένα  minimum επίπεδο, οφείλεται σε υπεράνθρωπες προσπάθειες και του προσωπικού.

Σε συνθήκες έντασης της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και μέσα στο εχθρικό περιβάλλον του Καλλικράτη δυστυχώς η δημοτική αρχή έμεινε  με σταυρωμένα χέρια.

Η Δημοτική Αρχή αντί να επικεντρωθεί στη λύση των προβλημάτων, από την επομένη των εκλογών, σκέπτεται την επανεκλογή της, (με ότι αυτό συνεπάγεται) και όχι την προσφορά τους στο κοινό συμφέρον.

Όλο το διοικητικό σύστημα ασχολείται με μικρές δράσεις που δεν οδηγούν σε βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής των δημοτών και αν είναι δυνατόν η ενασχόληση τους αφορά εξυπηρετήσεις και όχι θεσμικές τομές και μεγάλα αναπτυξιακά έργα που πονάνε.

Αυτό φαίνεται και από τον απολογισμό του παρουσίασε ο Δήμαρχος.

Μια λίστα έργων και δράσεων, αποσπασματικών και ασύνδετων ως προς τις πραγματικές ανάγκες, απόλυτα εναρμονισμένες όμως με την αντίληψη που έχει για την ΤΑ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ι. Η «δήθεν» λύση που έδωσαν για το θέμα των σκουπιδιών που, ενώ όλοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε, αφέθηκε το πρόβλημα να φτάσει σε αδιέξοδο και η τελική «λύση» που δόθηκε ζημιώνει οικονομικά τον κάθε δημότη (λόγω αύξησης τελών καθαριότητας) και επίσης δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα.

ΙΙ. Η μείωση του κόστους των δράσεων Ονειρούπολης, Φελστιβάλ κλπ μπορεί να ήταν μονόδρομος ωστόσο δε διασφάλισε πολλές φορές ούτε καν τη νομιμότητα και φυσικά ούτε τη διαφάνεια (ακόμα περιμένουμε πλήρη απολογισμό για το που και με ποιον τρόπο έγινε η διαχείριση των οικονομικών.)

Στο παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο, απολογισμό δράσης οφείλουν να κάνουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις καθώς και αυτές συμμετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επιγραμματικά, η Αυτοδιοίκηση Πολιτών αυτόν τον έναν χρόνο επικεντρώθηκε :

1. Σε προτάσεις προς τη δημοτική Αρχή για θέματα του Δήμου μας:

Ø      Ανάπλαση-αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου (καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση )
Ø      Φεστιβάλ μικρού μήκους (προτάσεις με ιδιαίτερα θετικές γνώμες)
Ø      Πρόγραμμα κοινωνικών φροντιστηρίων (καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση)
Ø   Πρόταση για Ονειρούπολη (Αποχωρίσαμε από την διαπαραταξιακή-λόγω μη διασφάλισης νομιμότητας και διαφάνειας)
Ø      Λαϊκή Αγορά (θέματα μικροπωλητών – αλλαγή θέσης)
Ø      Κατανομή βοσκοτόπων (καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση )
Ø      Κολυμβητήριο
Ø  Καπναποθήκη «Μιχαηλίδη» (Αποτράπηκε η αγορά,  διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον)
Ø      Κοινωνικό παντοπωλείο (ζητήσαμε αύξηση στο κριτήριο εισοδήματος  από τα 4.200€ για να μην αποκλείονται  συμπολίτες)
Ø      Εκμίσθωση αγροτικής έκτασης Μαυρόβατος (Αναδείξαμε τα προβλήματα νομιμότητας αλλά και τη διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη)
Ø      Δημοτικός κήπος (καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση )
Ø      Αδέσποτα (καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση )
Ø      Στελέχωση των υπηρεσιών (165 κενές θέσεις)
Ø      Καταστήματα υγειονομικού ελέγχου (αντιδρούμε στις παράνομες κατασκευές και την «λεηλάτηση» του δημόσιου χώρου )
Ø      Πράξη νομοθετικού περιεχομένου (αντίθεση)
Ø      Επιτροπή μετανάστευσης (Ζητήσαμε τη συγκρότηση και την ενεργοποίηση της)
Ø      Παιδικοί σταθμοί (καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση )
Ø      Δικαιώματα πεζών αναπήρων (δράσεις)

2.Σε παρεμβάσεις που αφορούν γενικότερα θέματα
Ø      Καταθέσαμε πρόταση σχετικά με τον περιφερειακό πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού
Ø      Συμμετείχαμε ενεργά σε όλες τις δράσεις για το Νοσοκομείο Δράμας  προκειμένου να διαφυλάξουμε τον κοινωνικό, δημόσιο και δωρεάν αγαθό της Υγείας
Ø       Είμασταν αντίθετοι στην καθιέρωση του Συμπαραστάτης του πολίτη (ένας προσχηματικός θεσμός χωρίς αρμοδιότητες)
Ø      Προφανώς και διαφωνούμε με συμμετοχή του Δήμου μας στις Φούχτελ-Ελληνογερμανικές συνελεύσεις του κου Φούχτελ (μια προσπάθεια διείσδυσης και λεηλασίας του εθνικού μας πλούτου με δέλεαρ τη παροχή βοήθειας)
Ø      Καταγγείλαμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια σχετικά με το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οσον αφορά την υπόλοιπη δημοτική περίοδο, η παράταξη μας θα συνεχίσει να παρεμβαίνει θετικά σε όλα τα ζητήματα σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα της και τις διακηρυγμένες αρχές της (Το οποίο έχει κατατεθεί στην κρίση του δραμινού δημότη το πρόγραμμα της, για το οποίο και έχουν γίνει περαιτέρω επεξεργασίες και εξειδικεύσεις, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και διάλογο με τους αντίστοιχους φορείς).
.
Από το Γραφείο Τύπου