5 Μαρ 2015

Σε 4 κτηνοτροφικές μονάδες στο Νέστο διαπιστώθηκε ενζωοτική λεύκωση

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος κηρύσσονται μολυσμένες από συγκεκριμένη νόσο 4 συστεγασμένες κτηνοτροφικές μονάδες στα πεδινά του Δήμου Νέστου καθώς ζώα (βοοειδή) διαπιστώθηκε ότι πάσχουν από ενζωοτική λεύκωση. Πρόκειται για μια δύσκολη ασθένεια καθόλου συνηθισμένη, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της στον άνθρωπο.


Οι κτηνοτρόφοι και οι ειδικοί αναφέρονται στη νόσο περιγράφοντας την ως καρκίνο! Η ενζωοτική λεύκωση είναι μία λεμφοειδής νεοπλασματική ασθένεια των βοοειδών που προκαλείται από τον ιό της λευχαιμίας βοοειδών. Παρόμοιο περιστατικό διαπιστώθηκε προ λίγων μηνών (σε 4 μόνο ζώα) στην Πρέβεζα. Για την περιοχή μας δεν υπάρχει ιστορικό της νόσου όχι μόνο στο Νομό Καβάλας αλλά σε όλη την ΑΜΘ. Εξ αυτού του λόγου η αρμόδια υπηρεσία εκφράζει την απορία της για την εμφάνιση της.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε με τους ελέγχους που περιοδικά γίνονται από την κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας, ειδικότερα από τα αποτελέσματα αναλύσεων αίματος. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μαρκόπουλου πρέπει να οδηγηθούν στο σφαγείο και να θανατωθούν 40 ζώα (αγελάδες) για τα οποία οι κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν. Πλήρη άγνοια του περιστατικού και της νόσου (που όπως μας είπε άκουγε πρώτη φορά) εξέφρασε χθες βράδυ ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Νίκος Δημόπουλος.

Η απόφαση του κ. Μαρκόπουλου προβλέπει ότι οι 4 μονάδες θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση τα δε μέτρα που θα παρθούν είναι τα ακόλουθα: H εκτροφή τίθεται σε απομόνωση και απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος ζώων από αυτή. Εξαιρούνται της απαγόρευσης εξόδου τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή και εξέρχονται με ειδική άδεια που εκδίδεται από το ΑΚ Χρυσούπολης ή την ΔΑΟΚ Καβάλας. Τα μολυσμένα ζώα και σε περίπτωση που είναι αγελάδες οι απόγονοί τους καταγράφονται, σημαίνονται με διάτρηση του δεξιού αυτιού σε σχήμα Δ και απομονώνονται από τα υπόλοιπα ζώα των εκτροφών μέχρι την σφαγή τους. Διενεργείται επιδημιολογική έρευνα για να διαπιστωθεί η πηγή της μόλυνσης και να επισημανθούν οι εκτροφές που είναι επιδημιολογικά συνδεδεμένες.

Τα ευρήματα καταγράφονται στο «Δελτίο Επιδημιολογικής Διερεύνησης». Το γάλα και πρωτόγαλα που προέρχεται από ζώα μολυσμένα από την Ενζωοτική Λεύκωση Βοοειδών δεν χρησιμοποιείται για την διατροφή Βοοειδών. Οι εγκαταστάσεις , τα εργαλεία και τα ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκτροφή καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Η σφαγή των μολυσμένων ζώων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημέρα που θα χαρακτηρισθεί μολυσμένη η εκτροφή. Στο σφάγιο των μολυσμένων ζώων διενεργείται λεπτομερής κρεοσκοπικός ελεγχος για την ανεύρεση όγκων.

Οι όγκοι που θα ανευρεθούν στον προαναφερθέντα κρεοσκοπικό έλεγχο αποστέλλονται στο αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο. Μετά την σφαγή και του τελευταίου θετικού ζώου διενεργείται καθαρισμός και απολύμανση των χώρων και των εργαλείων των εκτροφών και ειδικότερα των ιατρικών εργαλείων , υπό την επίβλεψη του ΑΚ της περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της απολύμανσης εκδίδεται πιστοποιητικό απολύμανσης σε δυό αντίγραφα. Το ένα διατηρείται στο αρχείο της εκτροφής και το άλλο στο ΑΚ της περιοχής.