11 Νοε 2014

Αυτοδιοίκηση Πολιτών: Κατανομή βοσκοτόπων στο Δήμο Δράμας

Ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιόπουλος Στέργιος κατά τη συνεδρίαση με ΘΕΜΑ: Κατανομή βοσκοτόπων στο Δήμο Δράμας για το έτος 2014, ανέφερε τα παρακάτω:


«Στις 21/10/014 είχαμε καταθέσει πρόταση για το τι θα γίνει με τους κτηνοτρόφους, αλλά τότε το ΔΣ δεν πήρε καμία απόφαση και έπρεπε να έρθουμε σήμερα 09-11-2014, τελευταία στιγμή.

Η ΠΕΔ κατ΄ ουσία λέει ότι, δεν μπορούμε εμείς να κατανέμουμε τις βοσκήσιμες εκτάσεις αλλά πουθενά δεν έχει αγωνιστικό προσανατολισμό.

Πουθενά δεν λέει ότι πρέπει να είμαστε με τους κτηνοτρόφους και να αγωνιστούμε για να πάρουμε εκτάσεις, άρα αυτό που κάνει είναι να νίπτει τας χείρας της και να μετακυλύουν το πρόβλημα αλλού.

Η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε κρέας και πληρώνει δισεκατομμύρια για εισαγωγές. Οι παραγωγικές μας δυνατότητες όμως είναι πολλές και μπορούν να καταστήσουν τη Χώρα αυτάρκη. Αυτό όμως για να γίνει, θα πρέπει να αλλάξουν πολιτικές.

Το 2001 στα πλαίσια της ΚΑΠ που τρέχει και λήγει 31/12/2014 η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να λάβει υπόψη της τις ιδιομορφίες της χώρας μας στη χαρτογράφηση των βοσκοτόπων. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας οι θαμνώδεις εκτάσεις (πουρνάρια) αποχαρακτηρίστηκαν από επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους. Το 2012 η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ψήφισε νόμο που κύρωνε αυτή τη συμφωνία.

Το έγκλημα συνεχίστηκε και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που πέρυσι έστειλε στο Δήμο Δράμας στοιχεία που ανέφεραν πως τα επιλέξιμα βοσκοτόπια ήταν 110.000 στρέμματα, φέτος αυτά περιορίστηκαν στα 57.000 στρέμματα και του χρόνου σύμφωνα με όσα λέγονται θα αυξηθούν στα 87.000 στρέμματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η μείωση σε ποσοστό 40-60% των επιδοτήσεων που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι για την περσινή περίοδο, αντίστοιχη θα είναι και η μείωση για φέτος, γεγονός που τους οδηγεί στα όρια της οικονομικής καταστροφής.

Προτείνουμε:
1. Σε συνεργασία με την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ και τους συλλόγους των κτηνοτρόφων να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση την αύξηση των επιλέξιμων βοσκοτόπων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των κτηνοτρόφων. Η αλλαγή της νομοθεσίας να έχει αναδρομική ισχύ ώστε να καλύπτει και την περσινή και φετινή περίοδο. Σε αυτή την πρόταση ουσιαστική βοήθεια μπορεί να μας δώσει το ΤΕΙ Δασοπονίας που ολοκληρώνει μία σχετική μελέτη. Εννοείται πως θα πρέπει να δοθεί και ο εύλογος χρόνος ώστε να μπορέσουν οι υπηρεσίες του Δήμου να προχωρήσουν στην κατανομή των βοσκοτόπων.

2. Να αναλάβουμε ως Δήμος τη δέσμευση πως θα προχωρήσουμε άμεσα σε όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής που απαιτούνται (πχ κτηνοτροφικά πάρκα, ποτίστρες κλπ) ώστε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους του Δήμου μας.

3. Ως μητροπολιτικός Δήμος του Νομού να ζητήσουμε από τον ΟΓΑ να συγκροτηθεί στο Δήμο μας αυτόνομο γραφείο ¨ΟΓΑ ώστε να επιλύονται τα προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων άμεσα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αλληλογραφία μεταξύ ΔΡΑΜΑΣ-ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Αυτό είναι και πρόταση των ίδιων των υπηρεσιών του Δήμου.

4. Να ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ η σύσταση, στελέχωση και λειτουργία αυτόνομου γραφείου ΕΛΓΑ στο Δήμο μας ώστε να αποζημιώνονται άμεσα οι παραγωγοί για τις φυσικές καταστροφές.

5. Να στελεχωθεί το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου με το απαραίτητο προσωπικό γεωπόνους, κτηνιάτρους, δασολόγους και διοικητικό προσωπικό. Να σημειωθεί ότι έχουμε 5 γεωπόνους στο Δήμο και στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης απασχολείται μόνο ο ένας.

6. Να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ την κατασκευή και λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου στον Ξηροπόταμο. (Το ζωικό κεφάλαιο του Ξηροποτάμου είναι περίπου 15.000 αιγοπρόβατα)».