3 Νοε 2014

Δράμα: ΠΙΝΟΚΙΟ του ΖΟΕΛ ΠΟΜΜΕΡΑ

Ένας άντρας μόνος, χωρίς γυναίκα ούτε παιδί. Κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας το μοναδικό δέντρο μπροστά στο σπίτι του χτυπιέται από κεραυνό. Ο άντρας κόβει ένα κομμάτι από το πεσμένο δέντρο και αποφασίζει να σκαλίσει πάνω του μια.. 


...μορφή. Σύντομα το πλάσμα αποκτά φωνή και αρχίζει να περπατά. 

Πεινάει, διαμαρτύρεται, απαιτεί, θυμώνει που ήρθε στον κόσμο από ένα τόσο φτωχό άνθρωπο. Αφού πρώτα καταφέρει να ταΐσει το δημιούργημά του, ο άνθρωπος του ζητάει να πάει στο σχολείο. Για να ικανοποιήσει τις ιδιοτροπίες του ο πατέρας πουλάει το παλτό του και του αγοράζει ένα βιβλίο. Αφού το πάρει στα χέρια του ο κούκλος το πουλάει με τη σειρά του σε κακές παρέες, προτού καν περάσει το κατώφλι του σχολείου. Κλέφτες, δολοφόνοι, ανάξιοι δικαστές, φυλακή και θάνατος στιγματίζουν το δρόμο του. Επιβιώνοντας χάρη στη νεράιδα, συνεχίζει το δρόμο που διάλεξε: αποκηρύσσει τον πατέρα και τη φτώχεια του και ανακαλύπτει τη δυστυχία του να λες ψέματα, τον πόνο του να χάνεις τον πατέρα σου εξαιτίας σου. Κουρασμένος από την γεμάτη δυστυχίες ζωή του δέχεται τελικά να ευχαριστήσει την νεράιδα και να πάει στο σχολείο. Μαθαίνει γράμματα και αριστεύει. Γίνεται λοιπόν ένα αληθινό παιδί.

Το έργο είναι μια θεατρική διασκευή του γνωστού σε όλους μας "Πινόκιο" του Κάρλο Κολόντι από το γάλλο συγγραφέα Ζοέλ Πομμερά. Πρόκειται για ένα μοντέρνο θεατρικό παραμύθι που κρατά ορισμένα από τα πολύ γνωστά επεισόδια του αρχικού Πινόκιο, ιδωμένα όμως μέσα από μια σύγχρονη ματιά και κοινωνική ευαισθησία. Τα θέματα που τίθενται είναι διαχρονικά : η πατρική αγάπη, το ψέμα, η διαφορετικότητα, οι παρορμήσεις της παιδικής ηλικίας, η φτώχεια, η εκπαίδευση, η σύνεση, η αυτοεπίγνωση, η αλήθεια σαν στάση ζωής.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/11
ΚΥΡΙΑΚΗ 9/11
ΤΕΤΑΡΤΗ 12/11
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/11
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/11
ΔΕΥΤΕΡΑ 17/11
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/11
ΣΑΒΒΑΤΟ 22/11
ΚΥΡΙΑΚΗ 23/11
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/11
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/11
ΚΥΡΙΑΚΗ 30/11

Στις 7:30μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Δράμας.
τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Συντελεστές:

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Αφηγήτρια: Μαρία Παπαστεργίου
Ηλικιωμένος άντρας/ Δάσκαλος/Έμπορος γαιδάρων: Βαγγέλης Καλφόπουλος
Πινόκιο: Ράνια Κοσμίδου
Λωποδύτης 1/Ντίβα/ Δικαστής/Δολοφόνος 1: Χριστίνα Γεροντάρη
Λωποδύτης 2/ Δικαστής/ Δολοφόνος 2: Γιώργος Παρδαλίδης
Διευθυντής Τσίρκου/ Νεράιδα/ Κακός μαθητής: Άννα Σαχπάζη

Μετάφραση/ Σκηνοθεσία/Σκηνικά/Μουσική επιμέλεια: Μαρία Παπαστεργίου
Κοστούμια: όλη η ομάδα
Σχεδιασμός Βίντεο: Τόνια Καπλάνη
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Καρτάλης
Ειδικές κατασκευές: Κατερίνα Πεφάνη
Φωτισμός/ Ηχος: Re-Αction
Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Pure design, Τόνια Καπλάνη


Λίγα λόγια για τους συγγραφείς:

Κάρλο Κολόντι (1826-1890)

Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος (πραγματικό όνομα Κάρλο Λορεντσίνι). Είναι ο πατέρας του "Πινόκιο". Ο "Πινόκιο" εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1881 στις σελίδες του παιδικού περιοδικού Giornale per I bambini, με τη μορφή εβδομαδιαίων επεισοδίων. Γεννιέται από την ανάγκη του Κολόντι να χρησιμοποιήσει έναν συμπαθή και αθεόφοβο ήρωα προκειμένου να εκφράσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις μέσω της αλληγορίας. Ο "Πινόκιο" καταλήγει να γίνει σύμβολο της παιδικής ηλικίας και ένας από τους πιο γνωστούς ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ζοέλ Πομμερά (1963- )

Ο Ζοέλ Πομμερά γεννήθηκε το 1963. Συγγραφέας και σκηνοθέτης αποκλειστικά των δικών του έργων, ανακάλυψε το πάθος του για το θέατρο σε ηλικία 12 ετών στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Έξι χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε ως κωμικός με έναν επαρχιακό θίασο, αλλά γρήγορα αποφάσισε να αφιερωθεί στη συγγραφή θεατρικών έργων και στη σκηνοθεσία. Το 1990 ίδρυσε το θίασο Louis Brouillard και δημιούργησε τις πρώτες του παραστάσεις στο Theatre de la Main d'Or στο Παρίσι. Η φήμη και το κύρος του θιάσου απογειώθηκαν, ύστερα από την επιτυχία του έργου του Πομμερά "Au Monde" το 2004. Από το 2005 έως το 2008, υπήρξε μόνιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης της Espace Malraux, της Εθνικής Σκηνής του Σαμπερί και της Σαβοΐας. Από το 2007 έως την άνοιξη του 2010, συνεργάστηκε με τον Πήτερ Μπρουκ στο θέατρο Bouffes du Nord στο Παρίσι. Έκτοτε, είναι μόνιμος καλλιτεχνικός συνεργάτης στο Ateliers Berthier του Odeon-Theatre de L'Europe και στο Εθνικό θέατρο των Βρυξελλών. Τον Ιούλιο του 2006, ο Ζοέλ Πομμερά και ο θίασός του ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι στο 60ό Φεστιβάλ της Αβινιόν. Από το 2006 και ύστερα, ο Ζοέλ Πομμερά έχει επανειλημμένως λάβει το βραβείο Μoliere και το Μέγα Βραβείο της Ένωσης Κριτικών, ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο Θεάτρου της Εταιρίας Συγγραφέων και Δραματουργών.

Από τις εκδόσεις Actes Sud - Papiers έχει εκδοθεί το σύνολο του έργου.

Έχει γράψει έργα για παιδιά και για ενήλικες, μεταξύ άλλων: Grâce à mes yeux (Χάρη στα μάτια μου), Qu'est-ce qu'on a fait ? (Τι κάναμε;), Au monde (Στον κόσμο), Le Petit Chaperon (Η Κοκκινοσκουφίτσα), D’une seule main (Με το ένα χέρι), Les marchands (Οι έμποροι), Cet enfant (Αυτό το παιδί), Je tremble (1 et 2) (Τρέμω [1 και 2]), Pinocchio (Πινόκιο), Ma chambre froide (Το κρύο μου δωμάτιο), Cendrillon (Σταχτοπούτα). Ελάχιστα έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα.