11 Σεπ 2014

Εξωτερική υποτελής πολιτική και καθ όλα υποταγή

Του Μάνδαλου Παναγιώτη

Οι συμμαχίες και οι φιλίες είναι προσόντα των κοινωνικών όντων..ή ζώων και είναι αποτέλεσμα της δοσοληψίας μεταξύ συνεργαζόμενων για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι ο λύκος, το λιοντάρι, κλπ….κυνηγάει ομαδικά για να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στο τέλος, καταναλώνοντας και την μικρότερη ενέργεια. Και στο τέλος η επιβίωση είναι πιο κοντά. Επίσης εκτός από το κυνήγι υπάρχει και η ασφάλεια…για την αγέλη, για τα μικρά της αγέλης, αλλά και για τα ίδια τα όντα.


Κάπως έτσι συμπεριφέρεται και ο άνθρωπος …με τις κοινωνικές του μορφές, σε περιβάλλον περισσότερο μπορούμε να πούμε ..πολιτισμένο …αν θεωρούμε πολιτισμό αυτό που ζούμε στις μέρες μας.

Έτσι, κάνει φιλίες και συμμαχίες με ομάδες και άτομα, που έχουνε κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις, απλά για την ευκολότερη έκβαση του σκοπού.
Αυτά λέει ο κοινός νους και λογική. Τι γίνεται όμως από τις Ελληνικές κυβερνήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής; Ακριβώς το αντίθετο.

Οι συμμαχίες δεν γίνονται με γνώμονα το κοινό συμφέρον ..αλλά με γνώμονα την υποτέλεια και την ασύδοτη εκχώρηση όλων των δικαιωμάτων μας στους δήθεν συμμάχους μας. Και στο κάτω κάτω… γιατί δήθεν ..αν εσύ δεν απαιτείς και μόνο εκχωρείς τότε φυσικά και είσαι άξιος της μοίρας σου. Μετά όταν συνέχεια εκχωρείς σίγουρα, κανένας δεν θα σε σεβαστεί, αφού τον προδότη δεν τον εκτιμά κανείς.

Το τελευταίο ατυχές γεγονός, της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου ο εκπρόσωπος της FYROM, εκφωνήθηκε σαν εκπρόσωπος του κράτους της Μακεδονίας, τα λέει όλα. Πως γίνεται, να είσαι μέλος ενός οργανισμού από την ίδρυση του …να είναι το κράτος αυτό αντίπαλος του οργανισμού αυτού επί δεκαετίες, όταν υπήρχε ο ψυχρός πόλεμος και ξαφνικά να χάνεις πολιτικά από ένα ανύπαρκτο κράτος, γυφτοβούλγαρων, που ιδρύθηκε κάπου στα τέλη του 50 σαν επαρχία της τότε Γιουγκοσλαβίας για να δημιουργήσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ και στην Ελλάδα. Πως γίνεται με την προσφώνηση, να μην έχει αποχωρήσει ο υπουργός των εξωτερικών μας και μάλιστα να το κάνει όπως λέμε ..γαργάρα….

Ένα όνομα ιστορικό, που το λέει από μόνο του …αφού και οι Μακεδόνες είχανε Ελληνική γραφή και γλώσσα …αλλά και αγωνιζότανε ..για την Ελλάδα ..ρε γαμώτο…

Και όταν χάνεις, τέτοιες διπλωματικές μάχες, από ανύπαρκτες και ανυπόστατες χώρες, για να φανταστούμε τι μπορεί να γίνει, με άλλα πιο σοβαρά προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής μας.

Αν υποθέσουμε, ότι μόνοι μας εκχωρούμε δικαιώματα στην Τουρκία στο Αιγαίο, αναιρώντας ακριβώς τις συνθήκες που και οι ίδιοι οι Τούρκοι υπέγραψαν. ...τότε καταλαβαίνουμε την εθνική υποτέλεια της εξωτερικής μας πολιτικής και την αυτοκαταστροφικότητα της.

Στην συνθήκη της Λωζάννης, αναφέρεται, ότι μόνο η Τουρκία έχει 3 ναυτικά μίλα από τις ακτές της, άρα τα ναυτικά μίλια της Ελλάδος είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο….12 και όχι 6 και αύριο αν αυξηθούν μπορεί και περισσότερα. Απλό το περιεχόμενο ….και υπογεγραμμένο από την σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ. Άρα οι παραβιάσεις του Αιγαίου όλες άκυρες και παρανομες. Όλες, μπορούν να κατατριφθούν.

Τα αεροπλάνα να καταριφθούν..ή να εγκλωβιστούν και να προσγιωθούν σε Ελληνικό αεροδρόμιο, οι φρεγάτες που αρμενίζουνε μέχρι τα Αθηναϊκά παράλια και το ναυτικό μας, να τις παρακολουθεί ….απλά μπορεί να τις εγκλωβίσει και να τις πάει για κατάσχεση στο ναύσταθμο …χωρίς καμία συνέπεια ..από το διεθνές δίκαιο. Και φυσικά να διεκδικήσει αυτά που είναι νόμιμα έχοντας στα χέρια τα Τουρκιά πλοία που παραβίασαν την συνθήκη. Κάτι τέτοιο είχε κάνει ο Καραμανλής καταρρίπτοντας τα Τουρκικά μαχητικά και οι Τούρκοι δεν ξεμύτισαν για χρόνια στο Αιγαίο, όπως και ο Παπανδρέου ..με το βυθίστε το Σισμίκ.

Εμείς λοιπόν μόνοι μας αναιρούμαι την συνθήκη της Λωζάννης που οι Τούρκοι μας παραχώρησαν. Και φυσικά το ρεζίλι των ρεζιλιών ..η υπόθεση των Ιμίων ..όπου εκεί οι δουλοπρεπείς πολιτικοί ευχαρίστησαν την Αμερική, για την γκρίζα ζώνη που παρεχώρησαν …σε καθαρά Ελληνικό έδαφος. .και φυσικά καμιά ….ευθύνη σε κανέναν.

Αντίθετα, το Αιγαίο αλωνίζεται, από πολεμικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία ,..ακόμα και αλιευτικά εμπαίζουνε τα δικά μας, και όταν οι δικοί μας οι ψαράδες πάνε στα διεθνή νερά βγάζουνε τις ακταιωρούς τους και τους διώχνουνε.  Άρα γιατί  μιλάμε για υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, πετρέλαια, κλπ.. που έπρεπε ήδη να έχουνε θεσπιστεί και να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, όταν δεν μπορούεμ να κρατήσουμε ούτε τα 6 μίλα;. Το τόλμησε ακόμα και η Κύπρος με τον ανύπαρκτο σχεδόν στρατό, κάνοντας  χρήση του νόμιμου δικαιώματος τους. Εμείς βλέπουμε μόνο, παρακολουθούμε μόνο ….και υποτασσόμαστε πλήρως …..με τας διαταγάς  …των εις άνωθεν κυρίων μας..

Σήμερα, μιλάμε για συμμαχίες με την Ρωσία, υπάρχουνε οι φιλορώσοι και οι αντιρώσοι οι Ευρωπαιστές, οι Μερκελικοι, και οι ΝΑΤΟιστες, οι αντιΝΑΤΟΙΣΤΕΣ, όπως λέμε κλπ.

Κανείς δεν λέει για ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ…. Ναι στην ίδια την Ελλάδα και στην περισσότεροι νεοελληνική ιστορία ακούς αυτά τα σενάρια. Ήταν οι φιλοάγγλοι και φιλογερμανοι, οι φιλογάλλοι και οι φιλορώσοι …αλλά κανένας φιλέλληνας …εκτός από τον Καποδίστρια …που τον σκοτώσανε…

Όχι, καμία συμμαχία απόλυτη, δεν θα μας σώσει. Ο καθένας υποκλίνεται στα συμφέροντα του κράτους του ..εκτός από τους Έλληνες ..που πιστεύουνε σε εξ ουρανού βοήθεια ….αλλά όπως λέγανε και οι αρχαίοι …συν Αθηνά και χείρας κίνει …Μόνο αν κρατάς τις αποστάσεις ίσες με όλους τότε θα σε σέβονται και θα σε έχουνε σε υπόληψη. Στην τελευταία σύνοδο είπαν όχι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πολλά μικρά κράτη. Κάνανε χρήση της συμμαχίας, αλλά και τα συμφέροντα τους τα διασφαλίσανε για τις εξαγωγές τους και τον λαό τους. Δεν μετέχω σε μια συμμαχία σημαίνει ότι υποτάσσομαι. Σημαίνει ότι μετέχω και διεκδικώ. Η δική μας εξωτερική πολιτική ……ας το αφήσουμε γενικώς ..έτρεξαν να ικανοποιήσουνε τις ορέξεις …των συμμάχων χωρίς να μεριμνήσουνε …για τον λαό τους ..και τα επιστρεφόμενα ροδάκινα ..ούτε που μπήκανε στην λίστα της Ε.Ε για τις επιδοτήσεις. Και χαμένοι ..και δαρμένοι .

Αν θυμηθούμε την εποχή του Καραμανλή, του γηραιότερου, όχι του κοιμωμένου Καραμανλή ανιψιού, θα δούμε ότι η Ελλάδα διεκδίκησε. Ήταν η μόνη χώρα που άνοιξε λογαριασμό με την Σοβιετική ένωση τότε, εν μέσω ψυχρού πολέμου. Δεν μας παραχωρήθηκαν τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και τα αγόρασε από τους Γάλλους, ακόμα και τις φρεγάτες και η υπεροπλία με την Τουρκία ήταν σε όλα τα επίπεδα. Επίσης φρόντισε στα αντισταθμιστικά οφέλη ..πολλά να κατασκευάζονται στην Ελλάδα και ιδρύθηκαν οι πολεμικές βιομηχανίες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παράγει από μηχανοκίνητα μέχρι τμήματα αεροσκαφών φρεγατών και ότι άλλο ήθελες. 

Μετά κανένα αντισταθμιστικό, η εποχή Τσοχατζόπουλου ,,,και των λοιπών που μέχρι σήμερα λυμαίνονται την εξουσία. Αντί για αντισταθμιστικά …υπήρχαν οι κούτες ..με τα πολλά λεφτά …..που πήγαιναν εδώ και εκεί …από λογαριασμό σε λογαριασμό ..και για να μην μας ταλαιπωρούν οι Ελληνικές βιομηχανίες, απαξίωση …και παραγκωνισμός. Βλέπεις δεν δίνανε ….το κάτι τις τους ….έτσι ήρθε και η κατάρρευση ..και τα κρατικά ναυπηγία που βγάζανε φρεγάτες και πλοία ….ιδιωτικοποιήθηκαν …..και σήμερα όλα σαπίζουνε …συγγνώμη ..μετά από 10 χρόνια τα ξανανοίξαμε και θα ξαναφτιάξουμε τα υποβρύχια που σαπίζανε …..με κρατικά λεφτά ..και ας πληρώσαμε 4,5 δις για να μας παραδοθούν με το κλειδί στο χέρι …δηλαδή τα επανακρατικοποιήσαμε ..αφού χάσαμε 10 χρόνια ….για να φτιάξουμε αυτά που αρχίσανε τότε ….σήμερα ….πληρώνοντας και τα έξτρα μας. Σαξές στόρι…

Γυρνώντας στην εξωτερική πολιτική θα πούμε ότι …οι συμμαχίες κτίζονται ..όταν σε σέβονται και οι σύμμαχοι …και μεταξύ των συμμάχων πάντα κρατάς τις αποστάσεις, και δημιουργείς τις συνθήκες συμμαχίας και με άλλες δυνάμεις....

Δυστυχώς, εμείς το μόνο που κάνουμε …είναι yes sir, απαξίωση των έσω και κοιτάμε τον έξω με τα ματιά στο πάτωμα ..σαν τον κακό τον μαθητή …..δεν είμαστε μαθητές, ούτε κακοί μαθητές, είμαστε το Έθνος, που έδωσε τον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο και θα έπρεπε να απαιτούμαι σεβασμό. Αλλά όπως είπα ο σεβασμός κατακτάται ….όταν διεκδικείς, θέλεις και κοιτάς τα συμφέροντα σου. Δεν θα μας σώσει καμιά Ρωσία, καμιά Ε.Ε., καμία ΗΠΑ αν εμείς δεν αγωνιστούμε, δεν διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει, Πότε μάλλον όταν εμείς αναιρούμε μόνοι μας τις συνθήκες που μας παραχώρησαν …Επιτέλους κάποιος ας είναι Έλληνας..

E-mail:panosmandalos@yahoo.gr