12 Σεπ 2014

Πόλη + Ζωή: Τα χρόνια περνούν, αλλά οι νοοτροπίες παραμένουν οι ίδιες

Η παράταξή μας, η παράταξη « Πόλη + Ζωή » τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι θα συμπαρασταθεί και θα στηρίξει κάθε θετική πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής.


Δυστυχώς όμως και παρά τα όσα δημόσια διακηρύσσει ο Δήμαρχος Δράμας, τα πρώτα δείγματα γραφής (και υπογραφής) του, αναδεικνύουν μια πρακτική, η οποία όχι μόνο δεν θα ενώσει τη Δράμα, αλλά θα της προκαλέσει βαθιά ρήγματα.

 Γεγονότα που καταμαρτυρούν την πρακτική αυτή έχουν καταγραφεί ήδη αρκετά σε μόλις 10 μέρες επίσημης διοίκησης. Θεωρήσαμε ότι ίσως είναι από αβλεψία, υπερβάλλον ζήλο ή απλά ήταν παραλείψεις και αβλεψίες. Για αυτό και δεν τα αναδείξαμε. Σήμερα όμως θα αναφερθούμε μόνο σε ένα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και χαρακτηριστικό του τρόπου διοίκησης της νέας δημοτικής αρχής.
 
Χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση του Δημάρχου Δράμας, με την οποία εντελώς αυθαίρετα και παράνομα ανέθετε τις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα σε υπηρεσιακό «παράγοντα» του Δήμου. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από Γενικό Γραμματέα που ορίζεται από τον Δήμαρχο, αλλά απαγορεύεται από το νόμο να είναι υπάλληλος του ίδιου του Δήμου. Η αυτονόητη πρόβλεψη του νόμου παρακάμφθηκε από τον κ. Δήμαρχο για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει.
  
Σήμερα, ο κ. Δήμαρχος ανακάλεσε τη χθεσινή απόφασή του, είτε γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την ακυρότητά της, είτε γιατί θορυβήθηκε από την ανάδειξη του θέματος από την παράταξή μας, που είχε γίνει γνωστό από εχθές.
  
Η πράξη αυτή καθαυτή του κ. Δημάρχου φαινομενικά δεν έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Εάν όμως συνδυαστεί και με άλλα γεγονότα των πρώτων ημερών, τότε αποδεικνύεται ότι τα χρόνια περνούν αλλά οι νοοτροπίες ορισμένων παραμένουν ίδιες. Νοοτροπίες ιδιοκτησιακές αν όχι καθεστωτικές που βασίζονται στο δόγμα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου υπάρχουν για να υπηρετούν εμάς, τις φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες μας και όχι για να υπηρετούμε εμείς το Δήμο και τους πολίτες.
  
Από την πρώτη κιόλας ημέρα εγκατάστασης της νέας δημοτικής αρχής, ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός «παράγοντας» στον οποίο παρανόμως ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες άσχετες με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και συμπεριφερόμενος ως «σκιώδης Δήμαρχος», εγκαταστάθηκε στον τρίτο όροφο του Δημαρχείου καταλαμβάνοντας μόνος του τεράστιους χώρους.
  
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συνιστούν υπέρβαση της πολιτικής και υπηρεσιακής ιεραρχίας και οδηγούν μοιραία σε πλήρη δυσλειτουργία του Δήμου.
  
Η παράταξή μας διοίκησε το Δήμο Δράμας τα προηγούμενα χρόνια σεβόμενη τη διοικητική ιεραρχία και έχοντας άριστη συνεργασία με τους υπαλλήλους, πράγμα το οποίο τόνισαν επανειλημμένα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους εκπροσώπους τους.
  
Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αποδείξει με τις πράξεις της, ότι αυτά που έλεγε περί νέου ήθους και ύφους, τα εννοεί.
  
Ειδικότερα ο κ. Μαμσάκος θα πρέπει με τις αποφάσεις του να αποδείξει ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται και δεν τελεί σε ιδιότυπη ομηρία από ανθρώπους με γνωστή διαδρομή στα πράγματα του Δήμου, για πράξεις ή παραλείψεις του παρελθόντος.


Γραφείο Τύπου