26 Μαΐ 2014

Πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Καβάλα – Τι έγινε στους δήμους της περιφέρειας ΑΜ-Θ

Μεγάλες ανατροπές σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης επιφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Στον Δήμο Καβάλας, η πνευμονολόγος Δήμητρα Τσανάκα, που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, εξελέγη νέα δήμαρχος, με ποσοστό 57,6% και πέρασε στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος.

Ο νυν δήμαρχος, δικηγόρος Κωστής Σιμιτσής, που έλαβε ποσοστό 42,3% παραδίδει τη σκυτάλη ύστερα από δυο θητείες στον Δήμο Καβάλας. Ο κ. Σιμιτσής υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις εκλογές.

Σε «θρίλερ» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε η αναμέτρηση στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τον δήμο Παγγαίου, όπου νέος δήμαρχος εξελέγη ο επιχειρηματίας Φίλιππος Αναστασιάδης, με ποσοστό 50,08% έναντι 49,9% του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη.

Στη Δράμα, ο απερχόμενος δήμαρχος, επιχειρηματίας Κυριάκος Χαρακίδης συγκέντρωσε ποσοστό 49,18% και έχασε τον δημαρχιακό θώκο από τον αντίπαλό του Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος έλαβε το 50,82% των ψήφων. Ο κ. Μαμσάκος υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατήλθε ως ανεξάρτητος στην εκλογική αναμέτρηση.

Στον Δήμο Ξάνθης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, με ποσοστό 51,1% είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης. Αναμετρήθηκε με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Πούλιο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που έλαβε ποσοστό 48,8%.

Στον Δήμο Κομοτηνής, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 57,11%. Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη και ο Βαγγέλης Λαμπάκης στην Αλεξανδρούπολη, λαμβάνοντας ποσοστό 55,4%.