11 Απρ 2014

Δήμος Δράμας: Σωτήριες λύσεις σε χρόνια προβλήματα ιδιοκτητών και επαγγελματιών της πόλης

Στην προσπάθειά του να λύσει χρόνια και καθημερινά προβλήματα της Δράμας, ο Δήμος μας έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με προβλήματα, όπως αυτό της αποσαφήνισης των τίτλων κυριότητας πολλών ακινήτων συνδημοτών μας σε Προάστιο, Νέα Σεβάστεια, Αρκαδικό, Ν. Αμισό, Νέα Κρώμνη και Ταξιάρχη εξασφαλίζοντας μόνιμη και ανακουφιστική  λύση με την...


... τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα  σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του Δήμου της Δράμας.

Στην ίδια κατεύθυνση ο Δήμος Δράμας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραιτήθηκε από το δικαίωμα της ένστασης στη διαδικασία δήλωσης του κτηματολογίου, με αποτέλεσμα ο επόμενος κτηματολογικός πίνακας να βγει με δικαιούχους τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που είχαν προσωρινούς τίτλους. Παράλληλα ο Δήμος Δράμας δεν εγείρει πλέον καμία απαίτηση δικαιώματος στις εν λόγω ιδιοκτησίες στις οποίες μένουν δικαιούχοι οι κάτοχοί τους και συμπολίτες μας.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας και που έμενε άλυτο εδώ και πολλά χρόνια, είναι το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων. Ο Δήμος Δράμας το ίδιο διάστημα  προσπάθησε και σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα να εξασφαλίσει λύσεις στις επιχειρήσεις εστίασης που είχαν επιβαρυνθεί με το τέλος του  2 και 5%, καθώς και με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν επί αυτών. Σημειώνεται ότι οι οφειλές αυτές εάν δεν είχαν βεβαιωθεί το 2010 θα είχαν ήδη παραγραφεί.

Κατά την τελευταία τριετία  ο Δήμος της Δράμας με σοβαρότητα και συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, επιχείρησε να εξασφαλίσει τη μείωση των οφειλομένων ποσών  και παράλληλα να γίνει δυνητική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Η προσπάθεια αυτή  του Δήμου μας μετά από την παρέλευση τριών ετών έχει ευοδωθεί χάρη και στη συνεργασία των σωματείων των επαγγελματιών, του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου της Δράμας. Μετά την υιοθέτηση της πρότασης που έγινε από τον Δήμο της Δράμας δίνεται ανάσα σε περίπου 400 επαγγελματίες της Δράμας τους οποίους αφορούσε άμεσα το συγκεκριμένο θέμα. 

Έτσι παραγράφονται ή μειώνονται ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής τόσο τα πρόστιμα όσο και οι προσαυξήσεις των οφειλών των δραμινών επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση και έτσι να συνεχίσουν ανεμπόδιστα τη λειτουργία τους. Η ευνοϊκή ρύθμιση που προτάθηκε από το Δήμο μας και υιοθετήθηκε τελικά από την πολιτεία δεν δίνει ανάσα μόνο στις δραμινές επιχειρήσεις αλλά και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα  σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και όλων των ειδών τις οφειλές που μπορούν να διακανονισθούν έως και 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, είναι της τάξης των 555.000 ευρώ μόνο για το έτος 2008 και αν συμπεριλάβει κανείς και τις προσαυξήσεις των προηγούμενων ετών το ποσό ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ, που μπορούν οι επαγγελματίες να μην πληρώσουν .

Παράλληλα ο Δήμος Δράμας κατάφερε να μην εξετάζεται η φοροδοτική εικόνα των επιχειρήσεων και των  οφειλετών γενικότερα, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Ο Δήμος της Δράμας αποδεικνύει καθημερινά ότι ασχολείται με όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα, συμβάλλοντας με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο στην κατεύθυνση οχύρωσης των επιχειρήσεων και στην διευκόλυνση των συμπολιτών μας που έχουν οφειλές σε αυτήν την εποχή της έντονης οικονομικής ασφυξίας.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ