5 Φεβ 2014

H Οικολογική Κίνηση Δράμας για τους ρύπους του Νέστου

Η Οικολογική Κίνηση Δράμας απέστειλε στην Πρόεδρο της Ειδικής Υποεπιτροπής Υδάτινων Πό-ρων της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Των Ελλήνων την παρακάτω επιστολή, για την συνεδρίαση της Επιτροπής την Τετάρτη 5/2/2014.



Η Υποεπιτροπή συνεδριάζει μετά από ερώτηση του Βουλευτή Δράμας κ. Κυριαζίδη Δημήτρη, ο οποίος κάλεσε και την Οικολο-γική Κίνηση Δράμας να παρουσιάσει το πρόβλημα των ρύπων του Νέστου. Η Οικολογική Κίνηση Δράμας ευχαριστεί τον κύριο Κυριαζίδη για την πρόσκληση, όμως δεν θα μπορέσει να παρίσταται.


ΘΕΜΑ: «Περιβαλλοντική Κατάσταση του Ποταμού Νέστου»

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, από τη δική μας σκοπιά, για τα προ-βλήματα ρύπανσης – μόλυνσης του ποταμού Νέστου και να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Α. Η ρύπανση του ποταμού Νέστου από αστικά απορρίμματα της γείτονος χώρας είναι πρό-βλημα διαχρονικό και παρατηρείται εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, με διακυμάνσεις στην έντασή του. Αιτία του προβλήματος είναι οι παράνομες, παρόχθιες χωματερές που λειτουργούν από την πλευρά της Βουλγαρίας. Σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, τα απορρίμματα  παρασύρονται και μεταφέρονται από τα νερά του ποταμού στην χώρα μας. Μετά την δημιουργία των φραγμάτων της ΔΕΗ, το φαινόμενο γίνεται πιο εμφανές, λόγω της μείωσης στην ένταση της ροής του ποταμού και παρατηρείται συχνή επικάλυψη της επιφάνειας της τεχνητής λίμνης από τόνους αστικών απορριμ-μάτων, όπως φαίνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.

Β. Οι βάσιμες υποψίες για μόλυνση του ποταμού από βαρέα μέταλλα είναι κάτι που ανησυχεί επίσης πολύ τους κατοίκους της Δράμας και την Οικολογική Κίνηση. Μέχρι το 2012 δεν υπήρχαν καταγεγραμμένες μετρήσεις για βαρέα μέταλλα στον ποταμό Νέστο. Σε μετρήσεις που πραγματο-ποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας το 2013, βρέθηκαν αυξημένες οι τιμές καδμίου και υδαρ-γύρου, σε πολύ ανησυχητικό βαθμό (50 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο). Σε μετρήσεις που α-κολούθησαν, οι τιμές ήταν φυσιολογικές, ωστόσο η ανησυχία παραμένει, επειδή τέτοιες αυξομειώ-σεις δεν εξηγούνται επιστημονικά.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνουμε τα εξής:

Α. Την ουσιαστική λειτουργία της Διασυνοριακής Επιτροπής Διαχείρισης του Νέστου, με την άμεση παρέμβασή της τη στιγμή εμφάνισης ρύπανσης στον ποταμό.

Β. Την άσκηση πίεσης προς την βουλγαρική κυβέρνηση, μέσω της Διασυνοριακής Επιτροπής, για το κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών, καθώς και την παρακολούθηση, από την ίδια Επιτροπή, για την μη δημιουργία νέων.
Γ. Την πλήρη καταγραφή της λεκάνης απορροής του ποταμού Νέστου.

Δ. Τη δημιουργία μόνιμου σταθμού μέτρησης βαρέων μετάλλων στον ποταμό, ή, εν πάση πε-ριπτώσει, τη μόνιμη, συνεχή και τακτική, σε διμηνιαία βάση, διεξαγωγή μετρήσεων, ώστε να υπάρ-χει μια σαφής, έγκυρη και έγκαιρη εικόνα για την κατάσταση της ποιότητας των νερών του ποτα-μού.

Αναμένοντας με τεράστιο ενδιαφέρον τα πορίσματα της Επιτροπής σας, και ελπίζοντας πως θα δώ-σει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του ποταμού Νέστου,

με τιμή,

ο πρόεδρος


Σταύρος Νταγλής