4 Ιουν 2013

Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιάννη Ξανθόπουλου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη, κοινή σύσκεψη φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Σερρών σχετικά με την πορεία υλοποίησης του νέου δρόμου Δράμας–Αμφίπολης.


Στόχος της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ήταν ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." κ.Σαββαΐδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Σακκελάρης, καθώς και τεχνικοί διευθυντές της εταιρείας, ο Βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, οι Δήμαρχοι Προσοτσάνης και Κ.Νευροκοπίου κκ. Λύσσελης και Μαυρίδης, και προϊστάμενοι των τεχνικών υπηρεσιών των Π.Ε. Δράμας και Σερρών.

Από την σύσκεψη προέκυψαν τα παρακάτω:

Α) Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. θα αναλάβει με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται προς υπογραφή την αρμοδιότητα εποπτείας της οδού Δράμας –Αμφίπολης.

Β) Θα επιχειρηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. η ομογενοποίηση των υπαρχουσών μελετών και θα εξασφαλιστούν κονδύλια για τις μελέτες που υπολείπονται προς μελετητική ολοκλήρωση του παραπάνω οδικού άξονα.

Γ) Θα επιχειρηθεί από την ίδια εταιρεία η ωρίμανση των μελετών και η ετοιμότητα ένταξης του όλου έργου στη νέα προγραμματική περίοδο 2013-2020.

Δ) Απαιτείται συνεργασία των δύο Περιφερειών, Κεντρικής Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και η συμβολή του πολιτικού κόσμου των δύο Περιφερειών για τη χρηματοδότηση του έργου στο σύνολό του από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.

Επιπλέον από τα στελέχη της εταιρείας έγινε γνωστό ότι προχωρά η μελέτη του αυτοκινητόδρομου Δράμας – Καβάλας με την προκήρυξη 12 σχετικών μελετών και ότι οι σχετικές προσφορές για το τμήμα Δράμα- Αγ. Αθανάσιος ήδη αξιολογούνται αρμοδίως. Στόχος είναι εντός του 2013 να υπογραφούν όλες οι συμβάσεις και εντός του 2014 οι σχετικές μελέτες να ολοκληρωθούν, έτσι ώστε όλος ο δρόμος να ενταχθεί το 2015 προς κατασκευή στα προγράμματα της νέας περιόδου 2013-2020.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δήλωσε: «Όταν αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και προεκλογικά, τονίζαμε ότι η Δράμα πρέπει να συνδεθεί με την Εγνατία Οδό με αυτοκινητόδρομους και προς την κατεύθυνση της Καβάλας και προς την κατεύθυνση της Αμφίπολης.
Δυστυχώς όμως υπήρξε αντικειμενική αδυναμία ένταξης των σχετικών έργων στο ΕΣΠΑ καθώς, παρά τα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς, δεν υπήρξε μελετητική ωριμότητα.

Ειδικότερα δεν υπήρχε καμία μελέτη για τον δρόμο Δράμα-Καβάλα, ενώ για τον άξονα Δράμα-Θεσσαλονίκη υπήρχαν μελέτες σε εξέλιξη, όχι όμως για όλο το μήκος του, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα πρέπει να συμπληρωθούν με νέες.

Έκτοτε, και με την αμέριστη στήριξη του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ξεκίνησε η προσπάθεια σύνταξης μελετών για τον άξονα προς Καβάλα, και ήδη υπάρχουν προσφορές στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για τον άξονα προς Αμφίπολη η πολιτική απόφαση ανάθεσης στην Εγνατία Οδό Α.Ε. της ευθύνης του παραπάνω δρόμου είναι μια θετική εξέλιξη.

Θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση όλων των φορέων, πολιτικών και αυτοδιοικητικών, ώστε να υπάρξει μελετητική ετοιμότητα, ωρίμανση και ένταξη των σχετικών έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο»
           

            Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας