2 Νοε 2012

Σύσκεψη για το πρόβλημα της λύσσας σε αλεπού!


Πραγματοποιήθηκε χθες, 1 Νοεμβρίου 2012, στο Διοικητήριο της Δράμας, ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος για το πρόβλημα της λύσσας, μετά το κρούσμα που παρουσιάστηκε σε αλεπού, στο νομό Κοζάνης.

           
Στη σύσκεψη συμμετείχαν Υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας, Κτηνιατρικής Περιφέρειας Α.Μ.Θ, Δασών Δράμας, Δασαρχείου Δράμας, εκπρόσωποι των Δήμων Δράμας, Προσοτσάνης και Παρανεστίου,  εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και των Κυνηγετικών Συλλόγων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, των φιλοζωικών Σωματείων και των ιδιωτών Κτηνιάτρων.
           
Αφού πρώτα έγινε μια σφαιρική ενημέρωση τόσο για το νόσημα αυτό καθεαυτό, τα συμπτώματά του και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, οι συμμετέχοντες με τις τοποθετήσεις τους αντάλλαξαν απόψεις, κατέθεσαν προτάσεις και συναποφάσισαν ορισμένες αρχικές δράσεις συντονισμού των ενεργειών τους.
           
Αν και εκριζωμένη από τη χώρα μας για δεκαετίες, η λύσσα επανεμφανίστηκε με αυτό το κρούσμα σε αλεπού στο νομό Κοζάνης, όπου μεταδόθηκε από γειτονικές χώρες με ζώα της άγριας πανίδας. Επειδή ο ορεινός όγκος της Βόρειας Ελλάδας (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη) είναι στην ουσία ενιαίος, και για λόγους επιτήρησης της κατάστασης και πρόληψης τυχόν άλλων κρουσμάτων,  εκδόθηκε πρόσφατα μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Κτηνιατρικές, Δασικές, Δημοτικές) και τους φορείς (Κυνηγετικοί σύλλογοι κλπ). Έτσι, θα ληφθούν δείγματα από ασθενή ή νεκρά ζώα της άγριας πανίδας με τη συμβολή και τη συμμετοχή όλων των παραπάνω.
           
Παράλληλα, τονίστηκε ότι το μεγαλύτερο και αποτελεσματικότερο όπλο ενάντια στη λύσσα, είναι ο εμβολιασμός για την ασθένεια αυτή, όλων των σκύλων, κυρίως των ποιμενικών και των κυνηγετικών αλλά και όλων των ζώων συντροφιάς, σκύλων και γατών. Αυτοί οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν, όχι μόνο γιατί αυτό προβλέπεται ήδη από τη σχετική νομοθεσία, αλλά κυρίως γιατί έτσι θα δημιουργηθεί ο επιθυμητός βιολογικός φραγμός που θα εμποδίσει την ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου.
           
Αποφασίστηκε η ένταση των προσπαθειών για ενημέρωση του κοινού, με προτεραιότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των οποίων ο πληθυσμός βρίσκεται κοντά στις υπό έλεγχο περιοχές.
           
Τέλος τονίστηκε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο κλίμα έντονης και αδικαιολόγητης ανησυχίας από τους πολίτες, αλλά να επικρατήσει διάθεση συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των αρμοδίων (εμβολιασμοί κλπ) και συνεργασία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή κλπ).