10 Μαΐ 2012

Κυριαζίδης προς Αηδόνη, Σμολοκτό, Ξανθόπουλο : Ευρύτερη συζήτηση για την εύρεση κοινού πλαισίου δράσης

ΠΡΟΣ:  Τους Βουλευτές κ.κ. Αηδόνη Χρήστο, Σμολοκτό Νικόλαο, τον  Αντιπεριφερειάρχη κ. Ξανθόπουλο Ιωάννη                

Κύριοι,
Απευθύνω κατ’ αρχήν τα συγχαρητήριά μου στους δύο πρώτους για την εκλογή τους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ελπίζοντας για μια υγιή και γόνιμη συνεργασία επ’ ωφελεία της πατρίδας και της Δράμας μας. Το αυτό ευελπιστώ και με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη.


Κύριοι,

Επειδή ο χρόνος τρέχει ‘’απειλητικά’’ για πολλούς συμπατριώτες μας σε παραγωγικό, επαγγελματικό κλπ. επίπεδο, θέλω να σας μεταφέρω το εξής πρόβλημα που αφορά τους αγρότες μας και απαιτεί άμεση λύση, καθόσον από την αντιμετώπισή του θα εξαρτηθεί κατ’ ένα μεγάλο μέρος η αγροτική παραγωγή για τον χρόνο που κυλά.

Πιο συγκεκριμένα σας ενημερώνω ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, γεγονός που οδηγεί αυτούς σε επικίνδυνα αδιέξοδα, καθότι πέραν των ζητημάτων επιβίωσης που συναντούν αυτοί και οι οικογένειές τους, η προμήθεια πλέον κάθε αγροτικού εφοδίου προς καλλιέργεια και υποβοήθηση αυτής γίνεται με άμεση καταβολή του αντιτίμου του εφοδιαζόμενου είδους (σπόρος, φάρμακα κλπ.)

Κύριοι,

Η επιστροφή του ΦΠΑ από την Δ.Ο.Υ.          προς τους αγρότες καθυστερεί στο Νομό μας, ενώ διπλανοί Δ.Ο.Υ. (Ν. Σερρών, Παγγαίου Καβάλας) έχουν αποδώσει αυτό. Η σχετική απόφαση για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες έχει δημοσιευθεί (ΦΕΚ 1182/10-4-2012 τεύχος Β΄) και πρέπει κατά την άποψή μου να εφαρμοσθεί, καθόσον αφορά 3000 αγρότες του ειδικού αυτού καθεστώτος στο Νομό μας, το δε ποσό επιστροφής ΦΠΑ ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ (Ε.Α.Σ. Δράμας 3.000.000 ευρώ, αγροτικός συνεταιρισμός Δοξάτου 1.000.000 ευρώ περίπου και αφορά Δοξάτο, Καλαμώνα , Περιθώρι, Φωτολίβος) αγροτικός συνεταιρισμός Προσοτσάνης (500.000 ευρώ).

Η αρμόδια ΔΥΟ Δράμας λόγω έλλειψης προσωπικού, ως ανέφερε, αδυνατεί ν’ ανταποκριθεί στην ταχεία καταβολή επιστροφής του ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό όμως αποβαίνει σε βάρος του χειμαζόμενου αγροτικού κόσμου και της Δραμινής αγοράς, η οποία έχει ανάγκη πλέον της διακίνησης και του ενός ευρώ.

Κύριοι,

Κατόπιν των ανωτέρων παρακαλώ, όπως από κοινού αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα. Από την δική μας πολιτική βούληση εξαρτάται η ταχεία- έγκαιρη και έγκυρη επιστροφή ΦΠΑ προς τους αγρότες. Για τον λόγο αυτό από πλευράς μου προτείνεται μια κοινή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα (14/5/2012) στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη.

Τέλος, επ’ ευκαιρία της συνάντησης για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος, θεωρώ σκόπιμο και ωφέλιμο να υπάρξει μια ευρύτερη συζήτηση για την εύρεση ενός κοινού πλαισίου δράσης.

Βουλευτής Ν.Δ. Ν Δράμας
Δημήτρης Κυριαζίδης