Ο παππούς και η γιαγιά προσφέρουν στα εγγόνια τους αγάπη χωρίς αντάλλαγμα και προσαρμόζονται πολύ εύκολα στις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια και να είναι χαρούμενα. Άλλωστε οι παππούδες και οι γιαγιάδες δε λένε πώς “του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου;”
Όταν κάποιος αποκτά ένα εγγονάκι, η συγκίνηση και η αγάπη του μπορεί πραγματικά να είναι δυο φορές πιο μεγάλη, από τα συναισθήματα που είχε όταν απέκτησε παιδί. Ίσως γιατί δεν έχει την ευθύνη της ανατροφής, ίσως επειδή το εγγόνι είναι παιδί του παιδιού του, ίσως γιατί έχει μεγαλώσει και μπορεί να προσφέρει πιο εύκολα την αγάπη του, ίσως επειδή έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ίσως...
Σίγουρα οι αιτίες αυτής της άδολης αγάπης είναι πολλές. Ένα όμως είναι το αποτέλεσμα! Η συντροφιά των παππούδων και των γιαγιάδων έχει να προσφέρει πολλά στο παιδί. Η αγκαλιά τους είναι ένα λιμάνι που προσφέρει στο παιδί χαρά, αγάπη και ασφάλεια και αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού. Πόσο μάλλον όταν αυτή η αγκαλιά τα συνοδεύει σε σταθερή βάση σε βόλτες, στην ανάγνωση παιδικών βιβλίων, στις διηγήσεις ιστοριών και στο παιχνίδι. Όλα αυτά βοηθούν το παιδί να αναπτυχθεί καλύτερα και γρηγορότερα.
Έτσι είτε αν κρατούν τα εγγόνια τους σε σταθερή, καθημερινή βάση είτε αν φροντίζουν να τα απασχολούν με κάποιες δραστηριότητες μερικές φορές την εβδομάδα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών. Για να λειτουργήσουν όμως όλα καλά, πρέπει όλοι να κάνουν τις υποχωρήσεις τους και να φροντίσουν για το κοινό καλό, που δεν είναι άλλο παρά το καλό του παιδιού.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς του παιδιού
Δεν πρέπει να ξεχνούν, ότι παππούς και γιαγιά υπάρχουν και από τα δύο μέλη του ζεύγους. Οι γονείς τους είναι παππούδες και γιαγιάδες των ίδιων εγγονιών, οπότε ας μην καλλιεργούν αποκλειστικότητες ο καθένας για λογαριασμό του.
Να θυμούνται, ότι οι γονείς τους, ανάλογα με την ηλικία και την υγεία τους, έχουν διαφορετικές σωματικές δυνατότητες από εκείνους. Οι παππούδες μπορούν να προσφέρουν αγάπη, χρόνο και υπομονή, αλλά δε μπορούν να τρέχουν όλη μέρα πίσω από ένα δίχρονο που δε σταματά ούτε λεπτό! Ας φροντίσουν λοιπόν να μην τους εξαντλήσουν “εκμεταλλευόμενοι” την πάντα καλή τους θέληση.
Σε περίπτωση που η υγεία του παππού ή της γιαγιάς είναι επιβαρυμένη και δε γίνεται να έρχονται στο σπίτι για να δουν το εγγονάκι τους, οι γονείς πρέπει να βρίσκουν το χρόνο να τους επισκέπτονται εκείνοι. Η παρουσία τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία προτύπων, αλλά και στη συνέχιση παραδόσεων και κοινωνικής κληρονομιάς.
Να δείχνουν εμφανώς τη χαρά τους για τη αμέριστη βοήθεια που έχουν στην ανάπτυξη και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού τους.
Να μην προσβάλλουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μπροστά στο παιδί. Αν διαφωνούν σε κάτι, μπορούν να το κάνουν κάποια άλλη στιγμή και πάντα με ήρεμο τρόπο.
Ακόμη και αν υπάρχουν “αντιπάθειες”, οι γονείς δεν πρέπει να στερούν στο παιδί τους τη φροντίδα από τη γιαγιά ή τον παππού. Η ανάπτυξη της σχέσης τους είναι όχι μόνο θετική, αλλά και αναγκαία για να αναπτυχθούν τα παιδιά φυσιολογικά. Ας αφήσουν λοιπόν στην άκρη εγωισμούς και πείσματα και ας προσπαθήσουν περισσότερο.
Τι πρέπει να κάνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες
Δεν πρέπει να ξεχνάνε το ρόλο τους. Δεν αντικαθιστούν τους γονείς! Τους βοηθούν στο δύσκολο και σημαντικό έργο τους.
Δεν πρέπει να κριτικάρουν με κάθε ευκαιρία, ούτε να δίνουν εντολές. Αντίθετα, πρέπει να προσφέρουν τη βοήθεια, τη στήριξη και την κατανόησή τους. Οι νέοι γονείς σίγουρα δεν έχουν τη δική τους εμπειρία, έχουν όμως κάθε δικαίωμα να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους με τρόπο που εκείνοι νομίζουν καλύτερο.
Τα πράγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που ήταν σωστό πριν 30 χρόνια, σήμερα ενδέχεται να είναι απαγορευτικό. Οπότε, ας μην κάνουν αναγωγές στο τι έκαναν εκείνοι παλιά.
Τα παιδιά τους όχι μόνο είναι ενήλικα, αλλά είναι και γονείς. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ισότιμα και όχι επικριτικά. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε βοηθά, αλλά μπορεί να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα.
Να αφήσουν το νεαρό ζευγάρι να κάνει τα δικά του λάθη, για να μάθει μέσα από αυτά. Καλύτερος γονιός γίνεται κανείς κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών του.
Ας προσπαθήσουν να τηρήσουν τις απόψεις και τις θέσεις των γονιών του παιδιού. Αν οι γονείς θέλουν για παράδειγμα το παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση μόνο μία ώρα την ημέρα, ας ακολουθήσουν τις επιλογές τους. Η πειθαρχία διδάσκεται στα παιδιά με επιμονή και υπομονή, αρκεί όλες οι πλευρές να τηρούν την ίδια στάση.
Πηγή: www.yeskid.gr
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου