29 Απρ 2012

"Δημιουργία Ξανά" ένα νέο κόμμα με υψηλές προσδοκίες


Το "Πολιτική χωρίς πολιτικούς" αποτελεί ένα από τα κύρια συνθήματα του νέου αυτού πολιτικού χώρου, ο οποίος αν μη τι άλλο κατέρχεται στον εκλογικό στίβο χωρίς να λέει πολλά "θα" και με μία πρωτοτυπία.

Τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να κάνει τίποτε περισσότερο από την υλοποίηση προγραμμάτων και ιδεών που άλλοι πολιτικοί δεν μπόρεσαν – τόλμησαν να υλοποιήσουν.

Η τοποθέτηση του ίδιου του κ. Παπασταύρου στο News 247 είναι άκρως κατατοπιστική:

Πέραν όμως όσων λέει ο ίδιος, γιατί θα ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να ψηφίσει το "Δημιουργία Ξανά";

Διότι, όπως μαθαίνουμε και εμείς από την ιστοσελίδα του χώρου, αποτελείται από "ανθρώπους της πιάτσας", όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, ανθρώπους με σπουδές και με εργασία.

Για παράδειγμα, ο κ. Παπασταύρου δουλεύει ως γιατρός 33 συναπτά χρόνια και όπως μας λέει, στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα μας, "Έχουμε βάλει όρο για όποιον θέλει να γίνει υποψήφιος βουλευτής. Να εργάζεται τουλάχιστον πέντε χρόνια".

Βέβαια, το θολό πολιτικό τοπίο και η απαξίωση των πολιτών στα "κραταιά", μεγάλα κόμματα, ευνοεί τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, οι οποίοι κατεβαίνουν με σχετικές αξιώσεις στην εκλογική αρένα.

Με τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή όμως, η πολιτική γενικότερα έλαβε ακόμα ένα χαστούκι και οδηγείται με γοργούς ρυθμούς προς την πλήρη απαξίωσή της.

Θα μπορούσε το "Δημιουργία Ξανά" να διαφέρει;

"Το κόμμα δεν λέει τους άλλους χώρους κόμματα αλλά ληστοσυμμορίες. Μαφιόζικες ληστοσυμμορίες.

Στην περίπτωση του Άκη πέταξαν τη στιμένη λεμονόκουπα για να γλιτώσουν οι άλλοι.

Εμείς μπορούμε καλύτερα", τονίζει με έμφαση ο Αίας Παπασταύρου.

Το επόμενο λοιπόν ερώτημα είναι φυσικό και εύλογο.

Εκτός από καταγγελτικό λόγο ή κριτική, ένα νεοσύστατο ουσιαστικά κόμμα, τι πρόγραμμα έχει; Ποιές είναι οι βασικές του δεσμεύσεις;

Μία πρώτη απάντηση παίρνουμε από την τοποθέτηση του κ. Παπασταύρου για το συνταξιοδοτικό των βουλευτών.

"Δεν πρέπει να συνεχιστεί. Να είναι ασφαλισμένοι (οι βουλευτές) στα ταμεία τους, ανάλογα με το επάγγελμα που ασκούν. Δεν μπορεί να θρέφει το δημόσιο ανθρώπους μέχρι να πεθάνουν".

Επιπλέον υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις:

"Ο φορολογικός νόμος να γίνει 30 σελίδες μόνο. Να καταργηθεί ο κώδικας βιβλίων και εσόδων που είναι 18.000 σελίδες. Δημιουργία λογικού φορολογικού συντελεστή ο οποίος θα ισχύει για τουλάχιστον 10 χρόνια. Δεν θα αλλάζει όταν δεν πρέπει.

Ακόμα, θα απλοποιηθεί το κράτος μέσω της ολικής μηχανοργάνωσής του, ενώ θα φτιάξουμε και φορολογική ασπίδα για τον πολίτη»"

Είναι αλήθεια πως η φιλοσοφία του χώρου "Δημιουργία Ξανά" είναι αρκετά διαφορετική από αυτή των υπόλοιπων κομμάτων, με την εξής έννοια:

Αν και διακρίνει κανείς ψήγματα φιλελευθερισμού στις προτάσεις τους, εντούτοις υπάρχει σαφής διαχωρισμός με τα φιλελεύθερα και νεοφιλελεύθερα κόμματα, καθώς ο άνθρωπος ως οντότητα μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκέψης του "Δημιουργία Ξανά".

"Το κράτος πρέπει να παρέχει ένα «προϊόν» το οποίο εγώ, ο πολίτης, θα το αγοράζω κατά μία έννοια.

Δηλαδή, μου «πουλάει» το κράτος ωραίους και ασφαλείς δρόμους και εγώ το «αγοράζω» αυτό το προϊόν".

Και συνεχίζει ο κ. Παπασταύρου:

"Όντως έχουμε φιλελεύθερες ιδέες. Αλλά ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατο ον, άρα δεν είναι μόνο οικονομία με αριθμούς. Η οικονομία λοιπόν δεν τα λύνει όλα».

Προς απόδειξη τούτου έρχεται να αναφερθεί η φορολογική ασπίδα. Τι είναι αυτό;

Πρόκειται για μια πρωτοτυπία δικιά μας, του κόμματός μας.

Ο φόρος εισοδήματος θα είναι στο περίπου 15% για όλους, ενιαίος, αλλά εκτός αυτών οι οποίοι δεν συμπληρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο για τη διαβίωσή τους. Ο λεγόμενος «δίκαιος» φορολογικός συντελεστής είναι μια μπούρδα. Οι φόροι πρέπει να υπηρετούν την ύπαρξη ενός δίκαιου κράτους".

Αφού λοιπόν δεν είναι φιλελεύθεροι ή νεοφιλελεύθεροι, δεν ανήκουν στην Αριστερά ή στην λαϊκή δεξιά, πού ακριβώς κατατάσσουν τους εαυτούς τους;

Ο κ. Παπασταύρου πάντως υποστηρίζει πως πολιτικά είναι ένα… μυστήριο.

Ο προσανατολισμός του κόμματος παραμένει σαφώς ευρωπαϊκός, εντός ευρώ και για πρακτικούς αλλά και για φιλοσοφικούς λόγους.

Τα μέλη του δεν εννοούν την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, αφού οι Έλληνες είμαστε εντός της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας ως αξίες.

Λένε ωστόσο πως επιβάλλεται να υπάρξει μια Ευρώπη με πλήρη ένωση και όχι όπως είναι τώρα.

Το τελευταίο ερώτημα που έθεσε στον κ. Παπασταύρου το News 247 είναι ελαφρώς διαφορετικό.

Αφορά στο γιατί κατεβαίνει τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι στο κόμμα του στην πολιτική αρένα, αυτή την εποχή με τους πολίτες να γυρνάνε την πλάτη κυρίως στο δικομματισμό αλλά και γενικότερα στην πολιτική, όπως αυτή ενσαρκώνεται από τους κοινοβουλευτικούς της φορείς.

Να σημειωθεί πως το "Δημιουργία Ξανά" ιδρύθηκε το Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν χρήματα ενώ τα οικονομικά του κόμματος, κάποιες εισφορές μελών, δημοσιεύονται στο διαδίκτυο και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.