29 Απρ 2012

Αν. Μακεδονία-Θράκη: 2.000 οι απασχολούμενοι στην αλιεία


Ο Στρυμονικός κόλπος, η Καβάλα, η Θάσος, το Θρακικό Πέλαγος αποτελούν το πιο ισχυρό αλιευτικό πεδίο στην Ελλάδα.

Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, συνολικά, υπάρχουν 720 σκάφη παράκτιας αλιείας, 68 σκάφη μέσης αλιείας (γρι γρι, μηχανότρατες) και οι απασχολούμενοι είναι περίπου 2.000 άτομα.

Αυτό τονίσθηκε στην ημερίδα για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες και την διαδικασία ένταξης πράξεων των μέτρων που τις αφορούν, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή.

“Η συλλεκτική αλιεία αποτελεί σημαντικό τμήμα της τοπικής οικονομίας και πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της”, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργος Ούστογλου, για να συνεχίσει λέγοντας πως “στην Περιφέρεια δραστηριοποιούνται 37 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας με συνολική παραγωγή 1.523 τόνους ψαριών.

Μισθώνονται 18 λιμνοθάλασσες από αλιευτικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, όπου ακολουθείται ένα σύστημα διαχείρισης, σύμφωνα με το οποίο δεν χορηγείται σύνθετη τροφή στα ψάρια, ούτε γίνονται εμπλουτισμοί με γόνο προερχόμενο από ιχθυογεννητικούς σταθμούς. Τα αλιεύματα των λιμνοθαλασσών, δηλαδή, είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ εφαρμόζονται "πράσινες" μέθοδοι διαχείρισης, φιλικές προς το περιβάλλον”.