24 Μαρ 2012

«Πίνω νερό στο όνομά σας»

Πίνω νερό στο όνομά σας. Τη φράση αυτή η λαϊκή σοφία χρησιμοποιεί για να δείξει πόσο μεγάλη αξία και σεβασμό σε δείχνουμε σε κάποιον. Γιατί το νερό είναι όντως πολύτιμο και άξιο σεβασμού.


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό επισημαίνουμε και τονίζουμε  το γεγονός πως η κοινωνία μας -σε παγκόσμιο επίπεδο- δε δίνει την πρέπουσα βαρύτητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα όπως αυτό της αξίας του νερού. 

Σίγουρα βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση γιατί δεν έχουμε βιώσει την έλλειψή του. Όμως το νερό δε μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο, πόσο μάλλον όταν η ζωή όλων των ανθρώπων βασίζεται σε αυτό. Το νερό και η διαχείρισή του,  δε μπορεί να θεωρηθεί τοπικό ζήτημα, γιατί δεν είναι. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα υψίστης σημασίας. Γιατί το νερό δεν είναι μόνο αυτό που πίνουμε, που μαγειρεύουμε, που πλενόμαστε, που ποτίζουμε. Νερό υπάρχει ενσωματωμένο στα τρόφιμα, στα ρούχα, στα βιομηχανικά προϊόντα.

60% του αποτυπώματος του νερού της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται εκτός χώρας!* Περισσότερο από το 80% του νερού που αντλείται σε όλον τον πλανήτη δε χρησιμοποιείται ουσιαστικά. Απλά, όπως λένε τα Ηνωμένα Έθνη, έχουμε μάθει να το σπαταλάμε άσκοπα!

Προσπαθήστε να αναλογιστείτε μια μέρα χωρίς νερό. Δύσκολο; Μπορεί να γίνει περισσότερο, αν σκεφτείτε πως τα ρούχα μας, τα παπούτσια μας, το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας για να δημιουργηθούν και να επεξεργαστούν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Τα γνωρίζουμε πλέον όλα αυτά, τα έχουμε μελετήσει, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το επαναλαμβάνουν –η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, η εφημερίδα, το διαδίκτυο- οι οργανώσεις, το σχολείο, όλοι μιλούν προειδοποιώντας για το νερό και ενημερώνοντας για τη σωστή διαχείριση και τρόπους εξοικονόμησης. Δεν έχουμε δικαιολογία, λοιπόν. Φυσικά και απαιτείται επείγουσα αλλαγή στην πολιτική για τη  διαχείριση των υδάτων, αλλά εμείς τι κάνουμε; Από εκεί και πέρα είναι μόνο αμέλεια και ανευθυνότητα. Λοιπόν;

Το QualityNet Foundation πραγματοποιεί στη Χώρα του Καλύτερου εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας για το νερό με τίτλο «Νερό που όλο όλο τρέχεις δε θέλουμε να σταματήσεις». Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Βιωματικού Σχολείου.


*σύμφωνα με μελέτη του WWF που δημοσιεύτηκε το 2008