5 Φεβ 2012

Καρναβάλι Ξάνθης : Δίχως πόρους αλλά με φαντασία οι θρακικές λαογραφικές γιορτές


Με πυξίδα το αθεράπευτο χιούμορ του Έλληνα ακόμη και σ΄αυτή την ζοφερή εποχή που βιώνει τα χίλια μύρια, η Ξάνθη θα κάνει και πάλι την διαφορά. Πιάνοντας το σφυγμό του μέσου Έλληνα σατιρίζει την ελληνική πραγματικότητα φέρνοντας το γέλιο στα χείλη των ανθρώπων που στέρεψε και στέγνωσαν τα πρόσωπά τους και η τσέπη τους.

ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΑΡΜΑΤΑ

Η οργανωτική επιτροπή σκέφθηκε πολύ εύστοχα να αποδώσει την ζωή του τσίρκο στην ελληνική πολιτική σκηνή όπου πλέον συμβαίνουν πολλά. Λόγω περιορισμένων οικονομικών θα παρελάσουν μόνο τέσσερα καινούργια άρματα και θα γίνουν ανακατασκευές και προσαρμογές στα παλιότερα ενώ για πρώτη φορά βασίλισσα του καρναβαλιού θα είναι η μουσουλμάνα καλλονή Εμινέ Γεσίρ, εστεμμένη με τον τίτλο της  Playmate που επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα της για την μεγαλειώδη καρναβαλική παρέλαση. 

Η πανύψηλη κοκκινομάλλα γεννήθηκε πριν από 23 χρόνια στην Ξάνθη, στον αστερισμό του Αιγόκερω και ισχυρίζεται ότι μπορεί να ψυχολογήσει το αντρικό φύλο, αφού είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια επιστήμη με την οποία σκοπεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά στο μέλλον.

Έτσι λοιπόν όταν της έγινε η πρόταση από τον Μανώλη Φανουράκη είπε το «ναι» και τώρα ολοκληρώνονται οι λεπτομέρειες της εμφάνισής της ενδυματολογικά, αν φορά αποκαλυπτικά πέπλα, αυτοκρατορική στολή ή κάτι πιο λατινοαμερικάνικο.

Πάντως έστω και με ελλείψεις στα υλικά οι κατασκευαστές των αρμάτων με την καθοδήγηση του γλύπτη κ. Κουτσούμπα και φέτος θα δώσουν στην πράξη το αποτέλεσμα που εμπνεύσθηκε η επιτροπή διοργάνωσης. Τα τέσσερα άρματα εμπνέονται από τους πολιτικούς κι έτσι θα παρελάσει ο …Παπαδήμιος εν είδη κλόουν που θα περιστοιχίζεται από διάφορα πολύχρωμα γουρουνάκια της βουλής για να μην έχει κανένας παράπονο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδίδεται ως ελέφαντας με φόντο το τσίρκο της χώρας σε άλλο άρμα, το διαμάντι της ελληνικής πολιτικής όπως αναφέρουν οι εμπνευστές των αρμάτων η Άννα Διαμαντοπούλου θα φωτοτυπεί με τα οπίσθιά της τα βιβλία του οργανισμού εκδόσεων που καθυστέρησαν, ενώ σε άλλο άρμα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προσπαθεί να δαμάσει και να κατευθύνει τα λιοντάρια του τσίρκο ενώ οι θεατές χειροκροτούν!..Αλλαγές και μετατροπές θα γίνουν και σε υπάρχοντα άρματα παρελθόντων ετών στον Θεό Διόνυσο, στο άρμα της βασίλισσας με στόχο να υπάρξει ανανέωση και να εμπλουτίσουν την παρέλαση που λόγω μειωμένων κονδυλίων δεν μπορεί να έχει την αίγλη του παρελθόντος.

Θα έχει όμως το κέφι, την μαζικότητα και ζωντάνια των συλλόγων, τις χιλιάδες στολές των καρναβαλιστών και τις δεκάδες επιλογές σε πάρτι και live προγράμματα που θα οργανώνονται καθημερινά ώστε η Ξάνθη να διατηρήσει και φέτος τα σκήπτρα ως πόλη-βασίλισσα του καρναβαλιού με τα χίλια χρώματα.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Οι Θρακικές λαογραφικές  γιορτές της Ξάνθης αυτό που καταφέρνουν σε σχέση με άλλες καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι να σέβονται εκκλησιαστικά σύμβολα και στοιχεία χωρίς να προσβάλουν το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών κι έτσι να απολαμβάνουν της εκτίμησης του οικείου μητροπολίτη χωρίς να έρχονται σε κόντρα αντιδικίες και αψιμαχίες αφού στην υπόθεση του γλεντιού και του ξεφαντώματος μετέχει όλη η πόλη και οι διπλανές Καβάλα, Κομοτηνή, όπως και από παράδοση έρχονται ως καρναβαλιστές για να παρελάσουν άνθρωποι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό. Αντιθέτως στην Αλεξανδρούπολη με το που εκδηλώθηκε η επιθυμία να οργανωθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος εξέδωσε ανακοίνωση στιγματίζοντας το γεγονός.

ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ

Όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας ως φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5fm o Mανώλης Φανουράκης και με δεδομένη την οικονομική στενότητα που υπάρχει και στην εξεύρεση χορηγών και προ του κινδύνου να ματαιωθεί ένα επιτυχημένο εγχείρημα δεκαετιών σκέφτεται να στραφεί προς τους ωφελουμένους αυτής της διαδικασίας που μπορεί να 'ναι καταστηματάρχες εστιατορίων, καφέ, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία μέχρι και περίπτερα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά με τον οβολό τους στην κάλυψη των απαιτούμενων εξόδων.

Η λύση μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις αλλά με το σημερινό τοπίο φαίνεται ως η πιο ενδεδειγμένη. Η οικονομική κρίση χτύπησε και το καρναβάλι και γι αυτό έχει αργήσει σχετικά η έκδοση του προγράμματος των γιορτών ενώ έχει μειωθεί δραματικά ο προϋπολογισμός που πριν 2-3 χρόνια έφθανε και τις 700.000 ευρώ ενώ τώρα μετά βίας στις 200.000 ευρώ, όταν μόνο η ηχητική κάλυψη της παρέλασης κοστίζει 35 χιλιάδες ευρώ…

«Πιστεύω ότι από του χρόνου τουλάχιστον πρέπει να υλοποιηθεί η σκέψη μας και να μπει ένα «ειδικό πολιτιστικό τέλος», βέβαια μπορεί να είναι πολύ σκληρή η εποχή που θα το ανακοινώσουμε, αλλά οι ομάδες επαγγελματιών που πραγματικά επωφελούνται από τις Θρακικές λαογραφικές εορτές πρέπει να συμβάλλουν.

Υπάρχουν επιχειρηματίες που περιμένουν τις απόκριες για να βγάλουν τα έξοδα μιας χρονιάς ολόκληρης. Είναι ένα ζήτημα που το βλέπουν υπηρεσίες του δήμου, θα το ελέγξει και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να πάμε σε κάτι τέτοιο γιατί είναι καλύτερο να βοηθήσουμε όλοι αυτό το θεσμό παρά κάποια στιγμή να πει ο δήμος ότι το κόβουμε. Θα είναι μεγάλη απώλεια…» ανέφερε στο «Χ» ο κ. πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Ξάνθης  Μανώλης Φανουράκης.

Η Ξάνθη πλανεύτρα και όμορφη μας καλεί πάντως και φέτος να ζήσουμε τον ξέφρενο ρυθμό των αποκριάτικων λαογραφικών καρναβαλικών γιορτών, να ξεφύγουμε, να ξεσκάσουμε με λίγα φορώντας την καλύτερη διάθεση και το κέφι μας.

Πάντως από τα πληρώματα των συλλόγων αντλούμε την θεματική τους όπως οι …κηφήνες της Βουλής, οι άνθρωποι των σπηλαίων, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, τα Πόκεμον της ελληνικής Βουλής, η Φράου και ο Ελληνάρας, τραβάμε κουπί, τρεχάτε ποδαράκια μου να μην μας πιάσει η Μέρκελ, μούγκα στην στρούγκα και πολλά άλλα θέματα των ιδιαίτερα ευρηματικών συλλόγων που ήδη εμφανίζονται στην ιστοσελίδα των Θρακικών λαογραφικών γιορτών και για όσους θελήσουν να παρελάσουν με τις στολές τους.

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Πηγή: www.xronos.gr