19 Φεβ 2012

Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Δημιουργία, Χρηματοδότηση και Απειλές

Στην Ελλάδα τον Οκτώβρη ψηφίστηκε ο νόμος 4019/2011 με τον οποίο επιτρέπεται και στη χώρα μας η ίδρυση Κοινωνικών Επιχειρήσεων και θεσμοθετούνται ένα σύνολο κινήτρων για την στήριξη τους. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν διττό σκοπό: έναν εμπορικό από τον οποίο δημιουργούν έσοδα και κέρδη, καθώς και έναν θεμελιώδη κοινωνικό σκοπό.


Στο πλαίσιο αυτό και ανταποκρινόμενο στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών Deree σε συνεργασία με την ακαδημαϊκό Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου BSc(Ec.) MBA MPHIL Cand.PhD του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου προσφέρει έναν κύκλο σεμιναρίων που γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τίτλο: «Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Δημιουργία, Χρηματοδότηση και Απειλές» με στόχο να εκπαιδεύσει σε θέματα όπως: ίδρυση, χρηματοδότηση-επιδότηση, οργάνωση και ανάπτυξη Κοινωνικών Επιχειρήσεων, sustainable business management και triple bottom line success, κοινωνική καινοτομία, social networks και Κοινωνικό Franchise.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιασθούν projects από μεγάλες εταιρείες που αναζητούν στελέχη/κοινωνικούς επιχειρηματίες να τα υλοποιήσουν. Θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με στελέχη- φορείς του δημοσίου που σχεδιάζουν και προσφέρουν τα προγράμματα στήριξης στις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες και στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αναζητούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, καινοτόμες μεθόδους διοίκησης,  κερδοφόρες στρατηγικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης καθώς και σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.)  που αναζητούν εναλλακτικές και πρωτοποριακές στρατηγικές εσόδων.

Τα μαθήματα ξεκινούν την 22α Φεβρουαρίου 2012, και ολοκληρώνονται σε είκοσι επτά (27) ώρες διδασκαλίας. Στο τέλος των μαθημάτων χορηγείται Πιστοποιητικό Επαγγελματικών Σπουδών. Τιμή 500ευρώ. Έκπτωση 30% για νέους έως 30 ετών και 45% σε εργαζομένους από το ΛΑΕΚ-ΟΑΕΔ.

Η Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα Κοινωνικής Οικονομίας:
Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα αλλάζουν τη σχέση του πολίτη με το Κράτος. Η επιχειρηματική δραστηριότητα προσανατολίζεται προς τον Τρίτο Τομέα προκειμένου να καλύψει τις ανεκπλήρωτες και ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες που δημιουργούνται οδηγώντας στη γένεση των Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Στην Ευρώπη οι κοινωνικές επιχειρήσεις εκπροσωπούν περίπου το 10% των επιχειρήσεων και απασχολούν περί τα 11 εκατ. εργαζομένους.  Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ο αριθμός των Κοινωνικών Επιχειρήσεων κατά το 2010 ανέρχεται στις 232. 000.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φιόρη Α. Ζαφειροπούλου Ακαδημαϊκός- Συντονίστρια Σεμιναρίου:
fiori.zafeiropoulou@brunel.ac.uk και 6941 687080

Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθηνών- Deree
Πληροφορίες 210 6009800 (ext. 1332)
Βίκυ Λάμπρου-Βασιλάκου Assistant Dean
scps@acg.edu,