20 Φεβ 2012

Καρναβάλι Ξάνθης 2012 - Απόψε ο Σταμάτης Κραουνάκης! - Έρχονται Ελεωνόρα Ζουγανέλη – ΑPURIMAC - Βοban Markovic

Στο Καλλιτεχνικό Επίπεδο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ξεχωρίζουν οι συναυλίες της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, του Σταμάτη Κραουνάκη, των Apurimac  και του Μπόμπαν Μάρκοβιτς, χαρίζοντας το ψυχαγωγικό αντίδοτο στην κρίση.

Σταμάτης Κραουνάκης One man show

Δευτέρα, 20/02 στις 21:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
Είσοδος: 15 ευρώ




«55 Εκτός Έδρας»

«55 Βορρά και Νότο - Πες τα Σταμάτη»

Η κρίση θέλει τέχνη με όπλο τα τραγούδια

Η γενέθλια μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη, ετοιμάζει τις αποσκευές της για μία χειμερινή μεγάλη βόλτα στον Βορρά και στο Νότο.

Η καλύτερη παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη κατά γενική ομολογία. Ο κόσμος χειροκρότησε, τραγούδησε, συγκινήθηκε, με κορυφαία στιγμή τη στάση της παράσταση στις Βρυξέλλες, στο ιστορικό θέατρο Palais de Bozart, που απογείωσε το Σταμάτη Κραουνάκη. Βορράς και Νότος καλούν Σταμάτη Κραουνάκη! Μουσικοί και φωνές απ’ όλη την Ελλάδα.

Γνωριμία με μουσικούς από Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Γνωριμία με τόπους και τους καλλιτέχνες που ζουν εκεί. Ακροάσεις και νέες δυνάμεις στο τραγούδι.

Από τον Οκτώβριο το «55» ενώνεται με καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα.

Στην Κρήτη σε συνεργασία με την μπάντα από το συγκρότημα «ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ» και με τον νεότατο τραγουδιστή και λυράρη, Μιχάλη Νικηφόρο.

Στην Βόρειο Ελλάδα σε συνεργασία με την «Banda di stelle» μπάντα των Αστεριών (πιάνο-πλήκτρα: Δημήτρης Οικονομίδης, κιθάρα: Αλέξης Βεργής, μπάσο: Δημήτρης Γιαλαμάς, ντράμς-κρουστά: Νίκος Βαργιαμίδης) και τη νέα τραγουδίστρια Ελευθερία Πάτση.

O Κραουνάκης ρολάρει δύο ώρες στη σκηνή σε δημιουργικό οίστρο, εκθέτει και αποδεσμεύει όλο το μηχανισμό του, δημιουργώντας το καινούργιο του παιχνίδι. Ένα πιάνο γεμάτο από τα τραγούδια που εδώ και τρεις δεκαετίες παρακολούθησαν και συντρόφεψαν τις ζωές των Ελλήνων.

Το «55» είναι η κατά Σταμάτη περιπέτεια της ζωής, της τέχνης, της καταγωγής, του Έρωτα, η κωμωδία του ζην και του ευ ζην.

Μ’ αυτά λοιπόν της σιγουριάς τα υλικά και με συνοδοιπόρους καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα ο Κραου τα σπάει για πάρτη του και για τους πολλούς πολλούς φίλους του οι οποίοι φέτος καλούνται να ‘ναι εκείνοι που θα μοιραστούν μαζί του τραγούδια λόγια και μικρόφωνο.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Ευριπίδης Ζεμενίδης «Είπα στους φίλους μου»

Σάββατο 25/02 στη 13:30 στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης




Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μέλος της πιο ταλαντούχας νέας γενιάς τραγουδιστών τα τελευταία τρία χρόνια, με κάθε εμφάνιση της επιβεβαιώνει την πληθωρική της προσωπικότητα και καταθέτει ακομπλεξάριστα και με αυτοπεποίθηση την απόλυτα δική της ταυτότητα, το «soundtrack της δικής της γενιάς», που χωράει επιλογές μιας παγκόσμιας μουσικής γλώσσας, διαφορετικές κουλτούρες, τολμηρές μίξεις, αλλά και αναδρομή στα νεανικά μελωδικά βιώματα της.

«Είπα στους φίλους μου…».

Με νέα πνοή, σε ιδιαίτερους χώρους, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη πορεύεται σε δύσκολους καιρούς κατανοώντας τις ανάγκες μιας κοινωνίας σε κρίση.

Με σκληρή δουλειά και ανοιχτούς ορίζοντες φτιάχνει τα δικά της μουσικά «μοντέλα» εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος τραγουδίστριας που ακροβατεί στις μουσικές του κόσμου. Από τη μία να σολάρει με άνεση στη διασκευή του “Tell Her Today” του Tom Baxter και στο τραγούδι του Michael Jackson “Billie Jean”, την άλλη να σκίζει ερμηνευτικά το «Μαύρο Χιόνι» του Goran Bregovic και τέλος να καταλήγει με λυγμό και απόλυτο σεβασμό στο “Μακριά μου να φύγεις” του Πάνου Γαβαλά. Όλα δε αυτά μπλεγμένα με τις δικές της επιτυχίες.

Την ενορχήστρωση και την επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζαχαρίου, ενώ επί σκηνής την πλαισιώνουν οι καταξιωμένοι σολίστες: Παύλος Καλτουρουμίδης - πιάνο, πλήκτρα, Ευριπίδης Ζεμενίδης - κιθάρα & τραγούδι, Δημήτρης Μουτάφης - Μπάσο, Γρηγόρης Συντρίδης - τύμπανα.

Η ιδέα και το στήσιμο της μουσικής αυτής σύναξης δεν αποκαλύπτεται, οι εκπλήξεις πολλές, οι ανατροπές επίσης.

ΑPURIMAC

Πέμπτη, 23/02 20:30 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης




Οι Apurimac, γνωστοί για το ταμπεραμέντο τους και το κέφι που δημιουργούν στις ζωντανές τους εμφανίσεις, θα εμφανιστούν στην Ξάνθη. Ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα με λάτιν ρυθμούς για πολύ χορό έτσι όπως μόνο οι Apurimac ξέρουν να το στήνουν..

Πέραν των δικών τους επιτυχιών (Λουλούδι του δάσους- δεν προλαβαίνω κλπ) οι Apurimacπαρουσιάζουν και κομμάτια μεγάλων δημιουργών όπως Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Χιώτη, Πλέσσα, Κατσιμίχα, Θηβαίου, Μωράκη, Μουζάκη, Marquez, Armando τα οποία ονομάζουν Διασκευές -ή ‘διασκεδές’ γιατί τα διαμορφώνουν έτσι ώστε να σε ξεσηκώσουν να τα χορέψεις. Θα ακούσετε λοιπόν μια διαφορετική μουσική άποψη για το Νύχτωσε νύχτα νύχτωσε των Κατσιμάχα, για το

Τι ειν’ αυτό που το λένε αγάπη του Μουζάκη, για το Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου του Πλέσσα, ακόμη και για το Θάλασσα πλατειά του Χατζιδάκι.

Πλούσιες μουσικά, χορευτικές διασκευές όπου το πιάνο, το μπάσο, η κλασική κιθάρα, το φλάουτο, τα βιολιά, το βιολοντσέλο ενώνονται με την τρομπέτα, το σαξόφωνο, το τρομπόνι και διάφορα κρουστά, πνευστά και έγχορδα όπως τα: congas, timbales, bongÛ, maracas, guiro, caxixi, bell, charango, quena, bombo, zampoÒa, zanca, chaj-chaj, palo de lluvia δημιουργώντας το εκρηκτικά ζωντανό χαρακτηριστικό ηχόχρωμα των Apurimac.

Οι ίδιοι οι Apurimac λένε: «εδώ και χρόνια έχουμε μια τρέλα: παίρνουμε όμορφα τραγούδια και τα … ‘Πάμε πάλι’. Αυτά στη μουσική γλώσσα λέγονται διασκευές. Εμείς μεταξύ μας τα λέμε ‘Διασκεδές’, γιατί και τα διασκεδάσαμε, όταν τα φτιάξαμε, και τα διασκεδάζουμε κάθε φορά που τα παίζουμε και τα τραγουδάμε».

Βοban Markovitch

Παρασκευή, 24/02 20:30, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης




Το συγκρότημα ιδρύθηκε στη Βλάντιτσιν Χαν και από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά σύνολα του είδους του στη Σερβία. Επικεφαλής του συνόλου είναι ο τρομπετίστας Μπόμπαν Μάρκοβιτς. Ο γιος του, Μάρκο, μπήκε στο συγκρότημα σε ηλικία 14 ετών και είναι ένας από τους βασικούς συνθέτες, διασκευαστές και σολίστ του συγκροτήματος, το οποίο αποτελείται από δώδεκα μέλη.

Αυτός και η μπάντα του των πνευστών έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και έχουν λάβει παγκόσμια αναγνώριση.

Το συγκροτήματα των χάλκινων της Σερβίας, η Ορχήστρα Μπόμπαν και Μάρκο Μάρκοβιτς, θα ξεσηκώσει το κοινό με σύγχρονη world μουσική που συνδυάζει ήχους από τη μεγάλη μουσική παράδοση των Τσιγγάνων της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων με ρυθμούς φανκ και σουίνγκ.