16 Φεβ 2012

Δράμα : Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Δράμας και το Κοινωνικό Φαρμακείο θα λειτουργούν από την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στον 1ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Δράμας, στην οδό Ηπείρου.

Ο κόσμος και οι υγειονομικοί της Δράμας έδειξαν ότι και ενδιαφέρονται να στηρίξουν μια δομή που προωθεί την αλληλεγγύη, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η υγεία είναι πάνω απ΄όλα αγαθό κι όχι εμπόρευμα.

Την Τρίτη το απόγευμα (Τρίτη 14/2) πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου για την έναρξη του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου της Δράμας. Μέλη της Συνέλευσης Πολιτών Δράμας ανέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τον Οκτώβριο 2011 για την έναρξη του Κοινωνικού Ιατρείου, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην πορεία και για τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετώπισαν, για την επικοινωνία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης και την εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 2 εβδομάδες, και για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη μας.

Η πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Κατερίνα Μπουρουτζόγλου επεσήμανε πως ο Σύλλογος Φαρμακοποιών και τα μέλη του «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή την ιδέα δημιουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου, ενώ εδώ και περίπου μια εβδομάδα συγκεντρώνεται φαρμακευτικό υλικό με την ενεργή δράση σχεδόν όλων των φαρμακοποιών της πόλης.

Πολίτες επιστρέφουν φάρμακα τα οποία είναι αχρείαστα για τους ίδιους και δεν έχουν λήξει στα φαρμακεία για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου. Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε πως το Εργατικό Κέντρο έχει χρέος να συμπαρασταθεί στους πολίτες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή όπου τα πάντα εμπορευματοποιούνται και η αξία της ανθρώπινης υγείας εκμηδενίζεται και το αποδεικνύει με τη φιλοξενία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στους χώρους του.

Πώς ξεκίνησε το Κοινωνικό Ιατρείο στη Δράμα και πως λειτουργεί

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο είναι μια αυτοοργανωμένη δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης που η λειτουργία του βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της ισότητας μεταξύ των μελών και του εθελοντισμού. Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει και ο κόσμος οδηγείται στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό, το κράτος αποσύρεται από την στοιχειώδη ευθύνη να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου μέρους των κατοίκων της χώρας.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό, εκτός του ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή και υγεία ως εμπορεύσιμη αξία, αποτελεί ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την κοινωνία που ζούμε.

Γι’ αυτούς τους λόγους, πολίτες της Δράμας ανέλαβαν την πρωτοβουλία και επικοινώνησαν με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη για να ζητήσουν πληροφορίες για το πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα αντίστοιχο κοινωνικό ιατρείο στην πόλη μας.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στη Δράμα κορυφώθηκαν με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4/2 στο Εργατικό Κέντρο Δράμας με βασικούς ομιλητές τους γιατρούς Θοδωρή Σδούκο και Χρυσάνθη Μπουσγιάννη (από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης) και καλεσμένους τον Ιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο της πόλης μας, υγειονομικούς και πολίτες.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη γεγονός που αποδεικνύει την ευαισθησία των κατοίκων της πόλης μας απέναντι σε προβλήματα που απειλούν τη συνοχή της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν φανερή η διάθεση των παρευρισκομένων πολιτών και υγειονομικών να συμμετέχουν στην προσπάθεια δημιουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στη Δράμα κάτι που μετά από λιγότερο από 2 εβδομάδες γίνεται πραγματικότητα.

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο ως πράξη αλληλεγγύης απευθύνεται στους Δραμινούς Πολίτες και ζητά την έμπρακτη στήριξη τους. Καλούνται όλοι οι υγειονομικοί που κατανοούν την αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας να στελεχώσουν το ιατρείο στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να προσκομίζουν φαρμακευτικό υλικό που δεν χρειάζονται στα φαρμακεία της πόλης με το αντίστοιχο σήμα στήριξης του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου ή/και να συμμετάσχουν με όποιο τρόπο μπορούν (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη, γραφικό υλικό, καθαριότητα χώρου, κτλ) στη λειτουργία του.

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ενώ οι πολίτες που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση θα μπορούν να προσέρχονται στην Γραμματεία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή, 10-12π.μ.) ή να τηλεφωνούν στο 6984286106 για να κλείνουν ραντεβού.