13 Νοε 2011

«ΠΕΔΙΟΝ ΟΛΙΣΘΗΡΟΝ phase ΙΙ» στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Με μια σπουδαία παράσταση, το «Πεδίον Ολισθηρόν phase II, από την ομάδα σύγχρονου χορού «ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.», εγκαινίασε την έναρξη των δράσεων του, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Κομοτηνής.

To χοροθέατρο «Δαγίπολη» δημιουργήθηκε το 2004 στην Αθήνα, από χορευτές με κινητική αναπηρία και μη, και εκφράζει το όραμα της συνύπαρξής τους στη θεατρική σκηνή. Οι χορευτές που λαμβάνουν μέρος στην παράσταση, αναδεικνύουν τις σωματικές ικανότητες πέρα από την αναπηρία και αποδεικνύουν ότι στο πεδίο της Τέχνης η αρτιμέλεια δεν είναι προαπαιτούμενο.

Το έργο της κατά βάση δεν εστιάζει στη συνθήκη της αναπηρίας ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου. Η αναπηρία απλώς υφίσταται, γιατί δε μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου, αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.

Αναζήτηση, προσπάθεια, ματαιώσει, απώλειες
Η διαρκής πάλη μέσα από τις καθημερινές συγκρούσεις με τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αλληλεπίδραση μας με το κοινωνικό περιβάλλον καθώς αυτή μας οδηγεί σε ολισθηρά, σκοτεινά αλλά και ανεξιχνίαστα μονοπάτια της ψυχής και του νου.

Αναζήτηση, προσπάθεια, ματαιώσεις, απώλειες. Το διαρκές αέναο ταξίδι διεκδίκησης του κέντρου μας. Ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που επιβάλει στον θεατή να βγει απ’ την βολική θέση του παθητικού παρατηρητή και να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του.

Από εκείνες τις παραστάσεις που αισθάνεσαι την ουσία της Τέχνης να σε γεμίζει και βιώνεις την μαγεία του χοροθεάτρου. Αυτή είναι η δύναμη της αληθινής τέχνης που σου μεταδίδει μηνύματα, συναισθήματα, μαθήματα ζωής, που κατακλύζει την ψυχή σου νοήματα. Μια παράσταση που θα σας μαγνητίσει, θα σας καθηλώσει και θα σας κατασυγκινήσει.

«Πόσα Ερωτηματικά και πόσους επαναπροσδιορισμούς προσφέρει η παράσταση»
“Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας για φέτος τον χειμώνα με κάτι σχετικά ανατρεπτικό, αν και δε θα έπρεπε να το θεωρούμε ως κάτι τέτοιο, καθώς προβληματίζει καίρια στην εποχή που διανύουμε. Θα πρέπει να σκεφτούμε δύο φορές την κοινωνική κρίση και το πόσα ερωτηματικά και πόσους επαναπροσδιορισμούς μπορεί να προσφέρει αυτή η παράσταση” σημείωσε η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., κ. Μαρία Μαλαμίδου.

Όπως τόνισε η ίδια, πρόκειται για “μια σπουδαία παράσταση όπου πέραν του χορού, αναδεικνύει την απόλυτη συνύπαρξη ανθρώπων με κινητικά προβλήματα και μη, κάτι το οποίο στη σύνθεση της ομάδας δεν υπάρχει ούτε πανελλαδικά ούτε παγκόσμια”  

Το ΔΗΠΕΘΕ προσπαθεί να ορθοποδήσει κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα
«Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Κομοτηνής, αποφασίσαμε να ακολουθούμε το πρωτόκολλο και να γίνονται οι πρεμιέρες αλλά να μην υπάρχουν δωρεάν προσκλήσεις προκειμένου όλοι και ίσα απέναντι στην τέχνη να δείξουμε το ενδιαφέρον μας» τόνισε η κ. Μαλαμίδου. Το θέατρο δυστυχώς την ημέρα της πρεμιέρας δεν είχε την αναμενόμενη προσέλευση και ίσως λόγω της τακτικής να κοπούν οι προσκλήσεις. 

Το εισιτήριο κοστίζει μόλις 10 ευρώ και θα πρέπει όλοι –πόσο μάλλον οι αιρετοί και οι φορείς πέραν των πολιτών-να στηρίξουν το δημοτικό περιφερειακό θέατρο της πόλης που προσπαθεί να ξανα ξεκινήσει μέσα από μια σειρά δράσεων και παραστάσεων ώστε να ορθοποδήσει και να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Info:
Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αντώνη Ρέλλα, χορογραφία Γιώργου Χρηστάκη. Ερμηνεύουν : Χρήστος Κυπριώτης, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Βιβή Ρωμανά, Στέλλα Φωτιάδη, Nicoletta Ferri και Γιώργος Χρηστάκης.

Στην Ξάνθη θα δοθεί μία παράσταση την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ στην αίθουσα της Στέγης Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Μπένης»
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο τηλ. του ταμείου 25310-25970
Τα θέατρα είναι προσβάσιμα για ανθρώπους με αναπηρία.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Καλπάνης