22 Νοε 2011

Διαβάζοντας τα ιστορικά βιβλία του Γεώργιου Βογιατζή. Του Θανάση Μουσόπουλου

Νομίζω ότι το Γιώργο Βογιατζή τον γνωρίζω από το 1987, τότε που ήρθε στην Ξάνθη. Είμαι βέβαιος ότι από την πρώτη στιγμή εκτίμησα το χαρακτήρα του και την προσωπικότητά του. Πολλούς ανθρώπους τους αγαπάμε, χωρίς αναγκαστικά να τους έχουμε όλη ώρα στα πόδια μας. Μπορεί να τους έχουμε όμως στο νου και στην καρδιά μας.

Γεννήθηκε το 1961 στην Ίμβρο, σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο και στη συνέχεια στη Βιέννη έκανε το διδακτορικό του στους τομείς της Βυζαντινολογίας και Οθωμανολογίας. 

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παρουσία των Οθωμανών στο Θρακικό χώρο. Εργασίες του δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Ελληνικά, Θρακικά Χρονικά, Balkan Studies, Βαλκανικά Σύμμεικτα κ.ά. Το 1988 από τις εκδόσεις Ηρόδοτος κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η πρώιμη Οθωμανοκρατία στη Θράκη – Άμεσες δημογραφικές συνέπειες» (490 σελίδες) και το 2007 από τις εκδόσεις Σπανίδη το βιβλίο του «Από το Ματζικέρτ στη Βιέννη – Αναγνώσεις της Ιστορίας των Τούρκων από το 1071 έως το 1529» (509 σελίδες).   

Με το Γιώργο Βογιατζή και το έργο του ασχολήθηκα γράφοντας το βιβλίο μου «Θρακών οικήσεις και κτίσματα – Λαμπρών καιρών μάρτυρες (15ος – 19ος αι.)», 1998, όπου αναφέρομαι στην εργασία του «Οι πληροφορίες του ενετού Τζοβάν Μαρία Αντζολέλλο για τη Θράκη της πρώιμης Οθωμανοκρατίας στο θρακικό χώρο» (1996). Συνεργάστηκα μαζί του στην προσπάθεια για την εισαγωγή της τοπικής ιστορίας στο σχολείο. Αποτέλεσμα είναι η πολύ σημαντική εργασία του «Η Θράκη από το 14ο έως το 16ο αιώνα – Οι Οθωμανοί διαδέχονται το Βυζάντιο» (1999).

Τα δύο συγγράμματα του Γ. Βογιατζή αποτελούν ουσιαστική συμβολή στην επιστήμη.
Στο βιβλίο για την ‘Πρώιμη Οθωμανοκρατία στη Θράκη’, ο συγγραφέας παρουσιάζει όσα συνέβησαν στη Θράκη από τα μέσα του 14ου έως τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα, τις «ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές που αφορούσαν την ιστορική γεωγραφία και τη δημογραφική εικόνα του χώρου, τη θρησκευτική φυσιογνωμία των κατοίκων και την κοινωνία των νέων κυριάρχων».

Στο βιβλίο του ‘Από το Ματζικέρτ στη Βιέννη’ ο συγγραφέας παρουσιάζει την πορεία των Τούρκων από τη Ασία προς την καρδιά της Ευρώπης.  Όπως σημειώνει ο Γ. Βογιατζής «Είναι μια εποχή πολεμικών συγκρούσεων, δημογραφικών αλλαγών, πολιτισμικών μεταβολών και πολιτικών εξελίξεων που επηρέασαν βαθιά κατακτητές και κατακτημένους».

Τα γεγονότα, που σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη μελετά και παρουσιάζει ο Γιώργος Βογιατζής, αναφέρονται στο μεταίχμιο νέας και νεότερης εποχής. Μας βοηθά με τις έρευνες και τα κείμενά του ο συγγραφέας να φωτίσουμε το διάβα του χρόνου χωρίς φανατισμό και υπονοούμενα. Ψύχραιμα, αντικειμενικά και με αυτογνωσία μιλά για την ιστορία και τον ιστορικό χρόνο και χώρο.

Θεωρώ, μάλιστα, ότι το βιβλίο του ‘Από το Ματζικέρτ στη Βιέννη» είναι χρήσιμο εργαλείο για να βιώσουμε την ιστορία και το χώρο μας ως Θρακιώτες και Νεοέλληνες.

Θα ήθελα να κλείσω το κείμενό μου με μια ομολογία. Το 1974, όταν ήδη είχα τελειώσει το Πανεπιστήμιο, διάβασα στο περιοδικό «Θρακικά Θέματα» το άρθρο της Καλλιόπης Παπαθανάση – Μουσιοπούλου «Η συμβολή της Θράκης στην Βυζαντινή Οικονομία». Από τότε ως τις μέρες μας, που ασχολούμαι με το Βυζάντιο και τη Θράκη, βρήκα συμπαράσταση από πολλούς/πολλές ερευνητές/ερευνήτριες της θρακικής ιστορίας.     

Όλοι, επιστήμονες και εραστές της Θράκης πρόσφεραν και  προσφέρουν πολλά για να γνωρίσουμε και αγαπήσουμε τον τόπο μας.   Ομολογώ ότι τα βιβλία και οι εργασίες του Γιώργου Βογιατζή είναι θερμή και ειλικρινής συμπαράσταση στον καθημερινό μου αγώνα.

Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος-Συγγραφέας 

Πηγή: xanthipress.gr