23 Νοε 2011

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ : Πρόταση για την οικολογική χρήση της οικιακής στάχτης

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Δράμας σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις στάχτες στους κάδους απορριμμάτων, εκθέτω δημόσια τις παρακάτω σκέψεις και προτάσεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δραμινών.

Η οικονομική στενότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με τις υψηλές και συνεχώς αυξανόμενες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν ως αποτέλεσμα μια γενικότερη στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. 


Με απλά λόγια έχουμε επιστροφή στα παλιά και καλά μέσα όπως η σόμπα και το τζάκι. Έτσι σε πάρα πολλά πλέον σπίτια, το τζάκι που έως τώρα αποτελούσε απλώς διακοσμητικό στοιχείο, καθαρίστηκε και ετοιμάστηκε για άναμμα.

Στα χωριά αλλά και στην πόλη σε νοικοκυριά στα οποία πάντα άναβε το χειμώνα το τζάκι, το στερεό υλικό που απομένει από την καύση των ξύλων, δηλαδή η στάχτη, έχει διάφορες χρήσεις που δεν είναι άγνωστες. 

Καθώς το ξύλο καίγεται το μεγαλύτερο μέρος του μετατρέπεται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα και χάνεται, ενώ ένα μικρό μέρος του παραμένει με τη μορφή στάχτης, η οποία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη γιατί πρόκειται για μια σειρά αλάτων, όπως ανθρακικά, πυριτικά και φωσφορικά άλατα καθώς και μεταλλικά οξείδια, ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάχτη δεν περιέχει άζωτο, ενώ εμπεριέχει κάλιο (Κ) και θείο (S).

Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες. Επομένως από κάθε τόνο ξύλα που καίγονται απομένει 60-100 κιλά στάχτη. 

Στην πόλη μας ,σε σπίτια που μέχρι πριν λίγο καιρό το τζάκι αποτελούσε διακοσμητικό στοιχείο, η σωστή διαχείριση και εκμετάλλευση της στάχτης δεν είναι κάτι γνωστό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υποπροϊόν της καύσης ξύλων να πετιέται στους κάδους απορριμμάτων δημιουργώντας μάλιστα προβλήματα και φθορές. 

Ίσως να μην είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα αλκαλικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανεβάσει το pH του εδάφους στον κήπο του σπιτιού, στα παρτέρια, στις γλάστρες ή στο κτήμα αν αναδευτεί με το χώμα. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών αφού οι θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Επίσης ενισχύει τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα με αποτέλεσμα η γη να γίνεται πιο εύφορη. 

Φυσικά όπως σε όλα έτσι και στην χρήση της στάχτης στη κηπουρική και τη γεωργία γενικότερα πρέπει να υπάρχει μέτρο και κριτήριο. Αφ’ ενός γιατί η προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων αυξάνει υπερβολικά το pH του εδάφους και κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, αφ ετέρου γιατί υπάρχουν φυτά που δεν αναπτύσσονται σωστά στα όξινα εδάφη όπως είναι πατάτες. Στην περίπτωση της πατάτας εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί η αυξημένη οξύτητα, ευνοείται και η προσβολή των φυτών από γνωστό βακτήριο της καλλιέργειας.

Μποστανικά, κηπευτικά, καλλωπιστικά και άλλα φυτά τα οποία αγαπούν το ασβέστιο όπως οι ντομάτες, ο αρακάς, τα σκόρδα και οι τριανταφυλλιές θρέφονται και δυναμώνουν με την προσθήκη στάχτης στο χώμα τους ή ακόμη και κατά την μεταφύτευση τους, με λίγη στάχτη στον λάκκο. 

Μία ακόμη χρήση της στάχτης στον κήπο είναι ως απωθητικό μυρμηγκιών και σαλιγκαριών. Ρίχνοντας λίγη στάχτη στα παρτέρια που μόλις έχουμε ρίξει μικρούς σπόρους ,αποφεύγουμε με φυσικό τρόπο την «κλοπή» των σπόρων από τα μυρμήγκια και άλλα έντομα.

Στους κάδους ή στους λάκκους κομποστοποίησης σε περίπτωση που υπάρχουν εντός όξινα υλικά, η προσθήκη στάχτης βοηθά στην ρύθμιση του pH του κομποστ.

Σε σπίτια στα οποία δεν υπάρχει κήπος, η στάχτη δεν είναι άχρηστο υλικό αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία του γνωστού χειροποίητου σπιτικού καθαριστικού, της αλισίβας αλλά και για πολλές άλλες οικιακές χρήσεις.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις νομίζω πως είναι προς την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και προτρέπουμε τους συνδημότες μας να τις εφαρμόσουν στην πράξη. Η προτροπή του Δήμου Δράμας προς τους δημότες όπως αυτή φαίνεται και από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 21-11-2011, να δένονται οι στάχτες καλά σε πλαστικές σακούλες είναι μία αντί-οικολογική πρόταση και δε μας βρίσκει σύμφωνους. 

Καλούμε και προτρέπουμε λοιπόν όλους τους δραμινούς που καίνε καυσόξυλα να χρησιμοποιήσουν τη στάχτη που δημιουργείται με τους παραπάνω οικολογικούς και έξυπνους τρόπους.
                                   

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Επικεφαλής
Υποψήφιος Δήμαρχος της Δημοτικής Παράταξης
«Νέα Εποχή-Νέα Δράμα»