18 Οκτ 2011

Διατήρηση κενών οργανικών θέσεων στη Θράκη

Σύμφωνα με το σχέδιο του νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο, Εργασιακή Εφεδρεία και άλλες διατάξεις Εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» και συγκεκριμένα στο άρθρο 33, προβλέπεται η κατάργηση των υφιστάμενων κενών οργανικών θέσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών.
Παράλληλα προωθείται η κατάργηση του 30% των υφιστάμενων οργανικών μονάδων.


Είναι γνωστό σε όλους το διαχρονικό πρόβλημα ότι η απομακρυσμένη και ευαίσθητη περιοχή της Θράκης στερούνταν επαρκούς αριθμού στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, κυρίως επιστημονικού επιπέδου (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, οικονομολόγοι και πολλές άλλες επιστημονικές ειδικότητες), είτε γιατί δεν έρχονταν, είτε γιατί έφευγαν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα (κυρίως στη Θεσσαλονίκη).

Γι' αυτόν το λόγο εξάλλου θεσμοθετήθηκαν και ιδιαίτερα κίνητρα προσέλκυσης και συγκράτησης στελεχών του δημοσίου σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές. Τα μέτρα αυτά δυστυχώς αναιρέθηκαν εν μία νυχτί χωρίς να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερότητα των περιοχών αυτών και οι φυγόκεντρες τάσεις όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του υπόλοιπου πληθυσμού, εξαιτίας του αισθήματος ανασφάλειας και μη εμπιστοσύνης που δημιουργούν οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα επαρκούς στελέχωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών στην περιοχή μας οξύνθηκε, λόγω της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού (περί το 25%) υπαλλήλων, χωρίς βέβαια να υπάρχουν ανάλογες προσλήψεις. Το αποτέλεσμα είναι πληθώρα κενών οργανικών θέσεων, που όμως αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες, οι οποίες προς το παρόν καλύπτονται κατά το δυνατόν από την μεγαλύτερη προσπάθεια των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υποεκπροσωπείται σε υψηλόβαθμο κρατικό επίπεδο, διότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και οι τρεις θεματικοί Γενικοί Διευθυντές εδρεύουν όλοι στη Θεσσαλονίκη.

Περαιτέρω λοιπόν συρρίκνωση της δημόσιας διοίκησης στην περιοχή θα σηματοδοτούσε εγκατάλειψή της και θα όξυνε τις φυγόκεντρες τάσεις που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν.

Έτσι οριζόντιες και ισοπεδωτικές λογικές που δεν συνεκτιμούν τις ιδιαίτερες συνθήκες (εθνικές, γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές) περιοχών όπως η Θράκη, μπορεί να έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και ανάπτυξης της ήδη ευαίσθητης και πολύπαθης τοπικής κοινωνίας.

Στη περίπτωση λοιπόν που καταργηθούν οι υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, σε συνδυασμό με τις καταργούμενες οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, θα υποθηκευθεί δια παντός η μελλοντική αναγκαία στελέχωσή της.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η υποστελεχωμένη σήμερα διοίκηση να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο σε βαθμό που θα είναι αδύνατη εξ αντικειμένου η λειτουργία πολλών υπηρεσιών κρίσιμων για την περιοχή, γεγονός που θα οδηγήσει σύντομα στην κατάργησή τους με συγκέντρωση των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη ως έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Αντιθέτως αν, σύμφωνα με όσα αναλύουμε παραπάνω, διατηρηθούν οι υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις, τότε πολλά στελέχη που θα βρεθούν ως υπεράριθμα σε Υπηρεσίες που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα θα προτιμήσουν προκειμένου να διατηρήσουν την εργασία τους να μετακινηθούν στην περιοχή μας, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως η καλύτερη λειτουργία και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, η εγκατάσταση αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της αναπτυξιακής προοπτικής εν γένει της Θράκης.

Προτείνεται λοιπόν η συμπλήρωση του άρθρου 33 παρ.1(α) του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου με επιπλέον περίπτωση (στ) εξαίρεσης από την κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, των υπηρεσιών που εδρεύουν στις παραμεθόριες-απομακρυσμένες περιοχές της Χώρας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Ο Πρόεδρος
Τσουκαλάς Παναγιώτης

Ο Γενικός Γραμματέας
Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος