Το Υπουργείο μας, εδώ και χρόνια, φρόντιζε μόνο για τις ασθένειες τώρα ενεργεί με αποτελεσματικότητα και στον τομέα της πρόληψης.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βουλευτής Δράμας κ. Χρήστος Αηδόνης στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015» και με αφορμή την εφαρμογή στο Νομό Δράμας του Εθνικού Προγράμματος για τον «Προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» έδωσε συνέντευξη τύπου, σήμερα, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 12:30 στο Ξενοδοχείο «Ξενία».
Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Αηδόνης δήλωσε:
«Το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιχειρεί για πρώτη φορά σε εθνική κλίμακα, ένα πρόγραμμα οργανωμένου (και όχι περιστασιακού) προληπτικού ελέγχου των γυναικών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας υλοποιείται από το Ε.Σ.Υ., με τη συμμετοχή - σε πρώτη φάση - 120 Κέντρων Υγείας, 10 Νοσοκομείων της χώρας και πλέον των 150 Δήμων σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας εντάσσεται στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015», το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένα πλέγμα παρεμβάσεων σε όλο το φάσμα της αντιμετώπισης του καρκίνου: στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, τη μεταθεραπευτική αποκατάσταση, καθώς και στην έρευνα και την εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο Καρκίνος σε ποσοστό 30% μπορεί να προληφθεί! Το στοιχείο αυτό είναι συγκλονιστικό και δείχνει τη σημασία του εγχειρήματός μας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015 στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των συνηθέστερων μορφών καρκίνου, ξεκινώντας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ξεκινά σε πρώτη φάση από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου η ανάγκη για στήριξη της υγείας του πληθυσμού και της υλοποίησης της αρχής της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι επιτακτική.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Δήμοι, οι οποίοι καλούνται να προσκαλούν δια προσωπικής επιστολής τις γυναίκες για να κλείσουν ραντεβού σε δομή του ΕΣΥ για την εξέταση. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην προστασία της υγείας και την ενημέρωση του πληθυσμού. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν ενεργοποιηθεί τα κύρια Κέντρα Υγείας της χώρας και αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές του Ε.Σ.Υ., στηρίζοντας την προσπάθεια αναβάθμισής του, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Οι γυναίκες στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών. Σκοπός του προγράμματος είναι όλες οι γυναίκες των ηλικιών αυτών να εξετάζονται κάθε τρία χρόνια, όταν έχουν φυσιολογικό τεστ ΠΑΠ. Σε βάθος τριετίας προβλέπεται να κάνουν εξέταση Παπανικολάου πάνω από 1,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 25-65 ετών.
Έχει παράλληλα προβλεφθεί η ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση του προγράμματος, η πιστοποίηση της ποιότητας, υποστήριξη από διεθνείς εμπειρογνώμονες στην σχεδιασμό και την υλοποίηση και η εξωτερική αξιολόγηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα εποπτεύεται επιστημονικά από ομάδα εργασίας υψηλού κύρους. Στην όλη διαδικασία έχει προβλεφθεί όπως αναφέρθηκε η ενεργός «συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει πλέον ουσιαστικές αρμοδιότητες στην υλοποίηση δράσεων Δημόσιας Υγείας, ενώ θα επιδιωχθεί στη συνέχεια του προγράμματος και η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.
Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται και η αποτελεσματική διαχείριση των παθολογικών περιστατικών. Παράλληλα θεωρείται βέβαιο ότι το πρόγραμμα θα συμβάλλει στη γενικότερη θετική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των πολιτών σε σχέση με την υγεία τους και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και εμπέδωση της κουλτούρας της πρόληψης.
Η πρώτη φάση εφαρμογής του Προγράμματος, της οποίας την έναρξη κηρύσσουμε επισήμως σήμερα, αφορά 120 περίπου Κέντρα Υγείας και 10 Νοσοκομεία απομακρυσμένων και υποβαθμισμένων περιοχών και αναμένεται η εξέταση 60.000 - 80.000 γυναικών μέσα σε έξι μήνες. Στη φάση της εθνικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται σε 1.500.000 γυναίκες ετησίως.
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει σύμπραξη του ΕΣΥ,με τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τον ΕΟΠΥΥ, την επιστημονική κοινότητα της υγείας (γιατρούς, μαίες, επισκέπτες υγείας). Επίσης προβλέπεται συνδυασμός κινητών μονάδων και σταθερών δομών.
Θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού.
Κυρίες και κύριοι
Η προσπάθειά μας είναι να αναδιαρθώσουμε τις δομές του Ε.Σ.Υ., ώστε να είναι πιο λειτουργικές στις σύγχρονες συνθήκες (συνενώσεις δυνάμεων) αναπτύσσοντας παράλληλα, πλήρως τις δυνατότητές του.
Με την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ, τη σύνδεσή του με το ΕΣΥ επιχειρούμε την ενοποίηση του μέχρι σήμερα κατακερματισμένου χώρου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ με τις δράσεις πρόληψης και ελέγχου των χρόνιων νοσημάτων, που αναπτύσσουμε στα Κέντρα Υγείας, τα δημοτικά ιατρεία, τις δομές του ΕΟΠΥΥ, στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ΠΦΥ και την καλύτερη διασύνδεσή της με τη νοσοκομειακή περίθαλψη, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν αφενός στην εκλογίκευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και αφετέρου στην αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών, και μέσα από την πρόληψη, προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι δοκιμάζονται ιδιαίτερα στις μέρες μας.»
Από το γραφείο τύπου
Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Χρήστου Αηδόνη
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου