17 Οκτ 2011

Ποιοι μίλησαν για τον Μαργαρίτη Θωμά στην χθεσινή εκδήλωση στο ωδείο


Κατάμεστο ήταν το Δημοτικό Ωδείο, στην πρωτοβουλία του τ. Δημάρχου Δράμας κ. Μαργαρίτη Θωμά, για συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του νομού και τη χάραξη μιας στρατηγικής πορείας που θα βγάλει το Νομό από τα αδιέξοδα του.

Στο κάλεσμα  του Μαργαρίτη Θωμά,  που βρήκε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου, τέθηκαν δύο βασικοί άξονες προβληματισμού:


α. Να βρεθεί τρόπος ώστε να μπει φραγμός στην απώλεια των κεκτημένων μας από τις Κεντρικές Διοικήσεις, από την μεταπολίτευση ως σήμερα, που σιγά σιγά χάνονται από τον Νομό μας.
β. Να καθοριστεί το διεκδικητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον, με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα στη χώρα μας.

Βαδίζουμε πλέον χωρίς να γνωρίζουμε τι διεκδικούμε ή τι πρέπει να διεκδικήσουμε.

Είναι κοινή διαπίστωση όλων, ότι οι λίγες κατακτήσεις μας εδώ και 30 χρόνια φεύγουν η μία μετά την άλλη και εμείς ως θεατές παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Οι πολιτικοί εκφραστές μας φαντάζουν αδύναμοι να βάλουν φραγμό στην κατρακύλα του νομού μας. Ταυτόχρονα, ο νομός μας βαδίζει χωρίς πυξίδα, χωρίς να ξέρει τι θα διεκδικήσει  για το μέλλον, χωρίς να γνωρίζει αν πράγματι είναι ξεπερασμένες οι πάγιες διεκδικήσεις του παρελθόντος μέσα στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε πλέον στην χώρα μας.

Επιβάλλεται  η  αναζήτηση ενός πολιτικού προβληματισμού που θα ασχοληθεί με όλα τα παραπάνω, αλλά και η συστράτευση όλων για την επίτευξη του στόχου.  Πέρασε η εποχή  του «κατόπιν ενεργειών μου». Στις μέρες μας απαιτείται η ενεργή συμμετοχή όλων των θεσμικών αλλά και όλων των πολιτών,   δηλαδή όλων αυτών που σήμερα βάλλονται βάναυσα από την αναλγησία της κυβέρνησης.

Πέρα από τους θεσμικούς φορείς, θα πρέπει και ο λαός του Νομού μας να έχει λόγο στη χάραξη αυτής της στρατηγικής. Δεν μπορεί μονίμως άλλοι να αποφασίζουν  γι’ αυτόν εν αγνοία του.

Ο λόγος στη νέα γενιά

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Μαρία Παυλίδου μαζί με τον Στρατηγό ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργο Αραμπατζή και τον τέως αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργο Ξηρόπουλο.

Στον πρόλογο της η κα. Παυλίδου αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Εμείς που στηρίζουμε τις πράξεις και τις ενέργειες του κ. Μαργαρίτη Θωμά πιστεύουμε ότι:

1.Ως κόρη οφθαλμού πρέπει να διαφυλάξουμε με ομοθυμία και κοινή συστράτευση αυτά τα λίγα που κέρδισε ο νομός μας κατά το παρελθόν και

2.Πρέπει με την συνεργασία όλων να τεθεί το νέο εφικτό και ρεαλιστικό πλαίσιο, των νέων διεκδικήσεων που σαν Νομός πρέπει να έχουμε με βάση όμως τα νέα οικονομικά δεδομένα στη χώρα μας»

Διαπιστώνουμε ότι στο νομό μας υπάρχει έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού για την επίτευξη των δύο παραπάνω στόχων.

Πιστεύουμε ότι το μόνο κόμμα και η μόνη ιδεολογία που μας ενώνει είναι ο νομός μας, η Δράμα μας το καλό της οποίας όλοι μας επιθυμούμε. Πάνω από όλα βάζουμε τη Δράμα και τους Δραμηνούς.»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο πολυπληθές κοινό η τοποθέτηση  μιας νέας πτυχιούχου κοπέλας η οποία και κατέθεσε δημόσια την ανησυχία της για το επαγγελματικός της μέλλον, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.  Επίσης, από καρδιάς κατέθεσε τους προβληματισμούς του και ένα νέο παιδί που αναρωτήθηκε αν τελικά αξίζει  τον κόπο οι νέοι να μοχθούν, να σπουδάζουν και μετά να μένουν στα αζήτητα, καθώς επίσης και η τοποθέτηση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου των Νέων του Δήμου Δράμας,  ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τύχη της χώρας μας, η οποία  «διώχνει όλα τα φωτεινά μυαλά της στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης, όπως έλεγε και ένας τέως Πρωθυπουργός» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα ανέφεραν τα ακόλουθα:

Μαρία Τυχόλα, εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό τομέα:

«Εργάζομαι στη Δράμα, στον ιδιωτικό τομέα, σε θέση που δεν έχει καμία σχέση με τις σπουδές μου. Είμαι ευχαριστημένη που εργάζομαι, αφού γύρω μου βλέπω πολλούς ανέργους. Έχω πολλούς φίλους και φίλες με σπουδές, που είναι άνεργοι. Έχω την αγωνία της απόλυσης, γιατί δεν υπάρχει ασφάλεια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Σκέφτομαι πολλές φορές, αν πρέπει να είμαι χαρούμενη που δουλεύω, έστω και αν τα πτυχία μου τα κρέμασα στον τοίχο για να καμαρώνουν οι γονείς μου ή να σκέφτομαι τα λεφτά, που άδικα σπατάλησαν για τις σπουδές μου, για μένα  και για τα αδέλφια μου.

Γνωρίζω ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολα. Ας όψονται αυτοί που την οδήγησαν εδώ, που την διοίκησαν και την κατέστρεψαν μετά την μεταπολίτευση.

Ειδικά στη Δράμα, η κατάσταση είναι τραγική, το μέλλον αβέβαιο. Πρώτη σε ανεργία, πρώτη σε υποανάπτυξη, πρώτη σε όλους τους αρνητικούς δείκτες. ..

Ακούω στην τηλεόραση, αυτούς που διοίκησαν τόσα χρόνια τη Δράμα, να παινεύουν ο ένας τον άλλον, για όσα έκαναν για τον Νομό μας, ουσιαστικά τίποτα.

Και απορώ!!!

Είναι κανείς να γελά μαζί τους!!!
Ρωτάω λοιπόν! Έχουμε στη Δράμα καμία προοπτική; Υπάρχει μέλλον για μας; Για τα παιδιά μας; Σ’ αυτόν τον τόπο που ζούμε και αγαπάμε; Ποιος θα μας εμπνεύσει; Ποιος θα μας δώσει μια αχτίδα ελπίδας;»

Τσιρακίδης Φίλιππος, απόφοιτος Λυκείου:

«Πολλά άτομα στην ηλικία μου αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο να σπουδάσουμε! Πολλοί από τους πτυχιούχους που γνωρίζω είναι άνεργοι. Ελπίζω όπως όλοι οι νέοι της γενιάς μου να έχω ένα καλύτερο αύριο μέσω των σπουδών μου.

Δυστυχώς όμως αυτό δε φαίνεται, ιδιαίτερα σήμερα ζούμε με την αγωνία του αύριο, δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε οικονομικά τις οικογένειες μας λόγο της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που ζούμε λίγο πολύ όλοι μας, αλλά που να βρεις και δουλειά σήμερα.

Εμείς οι νέοι της Δράμας θέλουμε να μείνουμε μετά τις σπουδές μας εδώ στην πόλη μας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις που να μας το επιτρέπουν. Βλέπουμε δίπλα μας μιζέρια, απογοήτευση και δυστυχία. Η πόλη μας, ο Νομός μας, μας πνίγει.

Είμαστε γενιά γεμάτη όνειρα για το μέλλον, αλλά  οι πολιτικοί σήμερα μας αναγκάζουν να σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα. Θέλουμε άτομα στην πολιτική με ήθος, αρχές και ειδικότερα αγάπη για την πατρίδα. Δώστε μας τη χαμένη μας ελπίδα. Κάνατε τη γενιά μου να σας μισεί και να σας απεχθάνεται. Αγωνιστείτε περισσότερο για τη Δράμα μας.»

Γιώργος Ψαρράς, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Δράμας

«Ασχολούμενος με τα προβλήματα των νέων, δεχόμενος τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους διαπίστωσα ότι οι ηλικίες μεταξύ 18 και 25 ετών απουσιάζουν από τον Νομό μας. Είτε σπουδάζουν, είτε έφυγαν από τη Δράμα για να εργαστούν αλλού, αφού η Δράμα είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας, όπως όλοι γνωρίζετε.

Για έναν Νομό είναι λυπηρό να απουσιάζουν οι νέοι, που από την φύση τους είναι ιδεαλιστές και επαναστάτες.  Λείπει λοιπόν από τον Νομό μας ο αυθορμητισμός, η δημιουργική σκέψη, η ζωντάνια και ο ιδεολογικός προβληματισμός που θα έβαζε την περιοχή μας σε κίνηση, με νέες ιδέες, νέες απόψεις και δημιουργικές πρωτοβουλίες.

Ο νομός είναι  νομός συνταξιούχων και μάλιστα, δυστυχισμένων συνταξιούχων γιατί με τις περικοπές της Τρόικας και του ΔΝΤ, ζουν πλέον εξαθλιωμένοι αφού ούτε χαρτζιλίκι δεν έχουν να δώσουν στα εγγόνια τους.

Ο νομός μας είναι νομός Δημοσίων Υπαλλήλων, και μάλιστα δυστυχισμένων Δημοσίων Υπαλλήλων, διότι το μέλλον τους στη δουλειά είναι αβέβαιο και μέρα με τη μέρα ο μισθός τους συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν πλέον με αξιοπρέπεια.

Λείπουν επομένως οι νέοι, μαραζώνουν οι συνταξιούχοι, βασανίζονται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και τα λουκέτα στην αγορά πάνε σύννεφο.  Βαδίζουμε προς την απόλυτη εξαθλίωση. Τα δυνατά μυαλά του νομού μας κατευθύνονται στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης, όπως έλεγε και ένας πρωθυπουργός μας στο παρελθόν.

Άναυδοι παρακολουθούμε να φεύγουν από τη Δράμα τα πάντα και εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ακούμε ο κάθε θεσμικός πολιτικός παράγοντας να οχυρώνεται πίσω από το περιορισμένο αντικείμενο που διαχειρίζεται και να λέει ότι δεν είναι αρμόδιος ότι άλλοι φταίνε για το κατάντημα μας.

Επιτέλους όλοι μαζί μα ανατρέψουμε τα πάντα. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες  συσπείρωσης και α είμαστε ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις μας.

Απευθύνομαι σ’ όλους τους πολιτικούς μας σ’ αυτούς που βρίσκονται εδώ και κυρίως σ’ αυτούς που απουσιάζουν γιατί κατά τη γνώμη μου ο εγωισμός τους δεν τους επέτρεψε να παρευρεθούν σε εκδήλωση που διοργάνωσε άλλος»

  
Μπροστάρης στη διοργάνωση μιας διημερίδας το ΕΥΚ Δράμας

Τέλος να αναφέρουμε ότι αίσθηση προκάλεσε η επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο οποίος αδυνατούσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Μαργαρίτη Θωμά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε μια μόνο εκδήλωση δεν μπορούν να τεθούν οι προτεραιότητες και τα θέματα που πρέπει να διεκδικήσουμε από εδώ και πέρα. Για το λόγο αυτό δέχεται όπως «το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας να είναι μπροστάρης στη διοργάνωση μιας διημερίδας, όπου θα κληθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς του νομού μας, για να θέσουμε όλοι μαζί τις προτεραιότητες διεκδίκησης, αλλά και για να βρεθούν οι τρόποι διατήρησης των κεκτημένων μας»

Με την τοποθέτηση του αυτή ο  κ. Σαβρίδη αποδεικνύει ότι όταν οι φορείς επιθυμούν  μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νομού μας, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αποδείξουν ότι εκτός από την πολιτική των πολιτικών υπάρχει και η δυναμική των Συνδικαλιστικών φορέων, δυναμική αποτελεσματική σε όλες της προηγμένες πολιτικά κοινωνίες.


Από το Γραφείο Τύπου