17 Οκτ 2011

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού


Κυριάκος Xαρακίδης : “Προχωρούμε χέρι – χέρι για να κάνουμε την ζωή των συμπολιτών μας ευκολότερη”

Εκδήλωση στο πλαίσιο  της  παγκόσμιας ημέρας Λευκού Μπαστουνιού,  διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής ο Δήμος Δράμας και το παράρτημα  Αν. Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου. 


Η εκδήλωση έγινε με την  παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. κ. Παύλου  και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρη Γιαννακίδη. Στην εκδήλωση παρέστη ο αντιπεριφερειάρχης  Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος  και αρκετοί περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι όπως και εκπρόσωποι κομμάτων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης είπε ότι: « είναι καθήκον μας να κάνουμε την πόλη μας προσβάσιμη σε όλα τα άτομα με αναπηρίες. Σε στενή συνεργασία με το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών σχεδιάζουμε δράσεις για την διευκόλυνση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Σχεδιάζουμε την αντικατάσταση ή την τροποποίηση των υπαρχόντων σηματοδοτών με νέα συστήματα ηχητικής ειδοποίησης ενώ μέσω του προγράμματος Αστικής Αναγέννησης εγκρίθηκαν ήδη 310.000 που αφορούν προσβασιμότητα στην πόλη. Επίσης σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία φροντίζουμε ώστε να απελευθερώνονται τα πεζοδρόμια ώστε οι οδηγοί τυφλών να είναι ανοιχτοί. Προχωρούμε μαζί χέρι – χέρι ώστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τους συμπολίτες μας».

Σημειώνεται επίσης ότι ο Δήμος Δράμας σεβόμενος τις ανάγκες που υπάρχουν βελτίωσε ήδη με έργα που ολοκληρώνονται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία.

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους. Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

                               
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ