Σοβαρά περιστατικά αποκλεισμών και διακρίσεων σε βάρος μουσουλμάνων της Ξάνθης έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα και έχουν προκαλέσει ερωτήματα.
Τα περιστατικά καταγράφονται σε περιοχές μακριά από τη Θράκη, όπου δεν υπάρχει η ανεκτικότητα που δικαιολογημένα παρατηρείται στη Θράκη γύρω από την κοινή συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά...
παρόλα αυτά ξαφνιάζουν δυσάρεστα καθώς τέτοιου είδους συμπεριφορές, τόσο στη Θράκη, όσο και γενικότερα στην Ελλάδα ή στο Στρατό έχουν εξαλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια και γυρίζουν στον προηγούμενο αιώνα.
Πρόσφατο περιστατικό αυτό που σημειώθηκε στη Σχολή Εκπαίδευσης Δοκίμων του Πεζικού, στο Ηράκλειο, τη γνωστή ΣΕΑΠ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Αξιωματικός - Διοικητής Εκπαίδευσης φέρεται να έχει πει σε μουσουλμάνο υποψήφιο έφεδρο αξιωματικό από την Ξάνθη ότι «όσο είμαι εγώ εδώ εσύ δεν πρόκειται να γίνεις Δόκιμος» . Η φράση αυτή ήρθε να προστεθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες στρατιωτών που ακολούθησαν την εκπαίδευση, σε μια γενικότερη συμπεριφορά διακρίσεων σε βάρος του ΥΕΑ από την Ξάνθη.
Ο μοναδικός που "κόβεται" από Δόκιμος
Ο νεαρός μουσουλμάνος που επιθυμούσε ιδιαίτερα να γίνει Δόκιμος στον Ελληνικό Στρατό, λίγο πριν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή του ως ΥΕΑ Β’ και ονομαστεί Δόκιμος, πληροφορήθηκε ότι είναι ο μοναδικός όλης της κλάσης που «κόβεται» και ότι στο εξής είναι απλός στρατιώτης. Η στάση και η συμπεριφορά αυτή καθώς και το γεγονός ότι στον Ελληνικό Στρατό επανέρχονται τέτοιες αντιλήψεις, προκαλούν έκπληξη, εφόσον αληθεύουν απόλυτα, κάτι που δεν φαίνεται να αμφισβητείται. Πάντως ο νεαρός περιγράφει με τα καλύτερα λόγια τη σύντομη διαμονή του σε ένα άλλο Κέντρο, αυτό της Αυλώνας, όπου είχε παρουσιαστεί αρχικά.
Πολύ πρόσφατα πάλι, σε άλλο περιστατικό μουσουλμάνοι από την Ξάνθη που υπηρετούν σε μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας δέχθηκαν ιδιαίτερα αρνητικές συμπεριφορές εξαιτίας του θρησκεύματός τους σε βαθμό που ένιωσαν ιδιαίτερα άσχημα και «κάλεσαν για βοήθεια» σε τοπικούς παράγοντες της περιοχής για να γλιτώσουν από όσα συμβαίνουν. Οι συμπεριφορές αυτές έχουν απομακρυνθεί από την ελληνική κοινωνία όσο και από τη νοοτροπία του στρατεύματος εδώ και δεκαετίες. Άλλωστε, είναι προφανές ότι εξυπηρετούν όσους επιθυμούν να "ρίχνουν" στην αγκαλιά της γείτονος τους μουσουλμάνους της Θράκης. Άραγε ποιοι είναι αυτοί και με ποια κίνητρα ενεργούν;
Πηγή: XanthiPress
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου