Αναστέλλεται, με απόφαση του ΣτΕ, πριν ακόμη αρχίσει, το έργο μεταφοράς νερού από τον Νέστο ποταμό στον παραθαλάσσιο κάμπο της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μετά από προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο τριών οικολογικών οργανώσεων, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
Πρόκειται για ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που εγκρίθηκε το 2008 επί υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, το οποίο, σύμφωνα με το σκεπτικό τής τότε νομαρχίας Ξάνθης, θα σώσει μια έκταση 300.000 στρεμμάτων από την υφαλμύρωση και μελλοντικά την ερημοποίηση.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, χρήματα που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, γι’ αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν, αν η κατασκευή του αναβάλλεται συνεχώς. “Το έργο αυτό και την πράσινη ανάπτυξη προωθεί και κρατάει ζωντανά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ερημώσουν”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης και πρόσθεσε: “Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση του έργου θα είναι μοιραία για τη χρηματοδότησή του, καθώς τα περιθώρια στενεύουν”.
Οι οικολόγοι και το ΣτΕ
Η καθυστέρηση έναρξης των εργασιών οφείλεται στην αντίδραση από την πρώτη στιγμή των οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες αντιτείνουν ότι η μεταφορά νερού από τον Νέστο θα υποβαθμίσει τους παράκτιους οικοτόπους και τα έλη, θα επηρεάσει τους πληθυσμούς των υδρόβιων πουλιών, των ψαριών και των αμφιβίων. Επίσης, η συστηματική άρδευση της περιοχής θα οδηγήσει σε περαιτέρω εντατικοποίηση της γεωργίας, με συνέπεια τη μεγαλύτερη εισροή φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων σε έναν τόπο ήδη επιβαρημένο με χημικά. Παράλληλα το έργο θα επηρεάσει αρνητικά τόπους κοινοτικής σημασίας του δικτύου Νatura 2000, που προστατεύονται επίσης από το 1974 από τη διεθνούς σημασίας σύμβαση Ραμσάρ.
Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε στις επιπτώσεις που θα δημιουργούσε το έργο στη προστατευόμενη περιοχή του Νέστου, αλλά και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Επίσης βασίζεται στις επιπτώσεις του έργου στους προστατευόμενους υγροτόπους των εκβολών του Νέστου που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς θα μειωθεί η παροχή νερού στο υγροτοπικό σύμπλεγμα.
Για το θέμα θα συνεδριάσει η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου στις 2 Νοεμβρίου.
Καραδοκεί η ερημοποίηση
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρδευτικού έργου, στον κάμπο της Ξάνθης και της Ροδόπης θα διοχετευτούν 200 εκατ. κυβικά νερού από τον Νέστο, για να αποτραπεί η υφαλμύρωση που αυξάνεται συνεχώς την τελευταία εικοσαετία και αναμένεται να καταστεί η κύρια αιτία της ερημοποίησης της περιοχής.
“Μέσα σε μία εικοσαετία έχουν προστεθεί τουλάχιστον 5.000 στρέμματα υφάλμυρων εδαφών. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα υφίσταται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, και ας μην είναι εμφανές.
Πρέπει άμεσα να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα με γλυκό νερό, αλλιώς θα καταστραφούν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις”, εκτιμά ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Γιάννης Διαμαντής, ο οποίος μελετά τον Νέστο 25 χρόνια.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία, komotinipress.gr
Ειδήσεις για τη Θράκη, drama-tika.blogspot.com
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου