20 Αυγ 2011

Θα σταματήσουν την πληρωμή εισφοράςΥπέρ του γάλακτος αν συγχωνευθεί ο ΕΛΟΓΑΚ δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι


Την άποψη ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) καταργείται επειδή άρχισε να «χαλάει την πιάτσα» με τις ελληνοποιήσεις, αρχικά με το ισοζύγιο γάλακτος και στη συνέχεια με την ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων, εκφράζουν στον ΑγροΤύπο, οι κτηνοτρόφοι. Επίσης, αυτό που τονίζουν όλοι είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής καθώς, όχι μόνο έχει καταστεί αυτοχρηματοδοτούμενος (βασίζεται στις εισφορές των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών και των εμπόρων) αλλά έχει καταφέρει να θέσει υπό την εποπτεία του πολύ δύσκολες αγορές όπως είναι αυτές του γάλακτος και τους κρέατος. «Έναν οργανισμό που είχαν για όπλο οι κτηνοτρόφοι τον καταργούν. Από την ημέρα που θα σταματήσει να λειτουργεί ο ΕΛΟΓΑΚ, ο καθένας θα μπορεί να ελληνοποιεί χωρίς έλεγχο. Οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουμε σκοπό όταν σταματήσει την λειτουργία του ο ΕΛΟΓΑΚ να μην ξαναπληρώσουμε εισφορά υπέρ του γάλακτος και θα κινηθούμε νομικά», τονίζει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος και αντιπρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ, κ. Γιάννης Δραγατσίκης.
Ειδικότερα, ο κ. Δραγατσίκης αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι είναι κάθετα αντίθετος στην προωθούμενη από την κυβέρνηση συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και προσθέτει: «Δεν πρόκειται για συγχώνευση αλλά στην ουσία για κατάργηση του ΕΛΟΓΑΚ. Κοιτάξτε τις προτάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το νέο Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ». Πουθενά δεν αναφέρεται ο έλεγχος ισοζυγίων κρέατος και γάλακτος που διενεργεί σήμερα ο ΕΛΟΓΑΚ, ούτε οι αναλύσεις στα εργαστήρια του που κάνουν όλοι οι κτηνοτρόφοι».

Δεν θέλουν έλεγχο της αγοράς

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, στον ΑγροΤύπο: «Πάνε να καταργήσουν τον ΕΛΟΓΑΚ διότι δεν θέλουν έλεγχο της αγοράς. Μέσω της συγχώνευσης ουσιαστικά θα επέλθει η κατάργηση του. Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος ήταν ο μόνος ο οποίος δούλευε και είχαμε βρει μια ισορροπία, υπήρχε ένας έλεγχος».
Τέλος την ίδια άποψη για την επικείμενη συγχώνευση του Οργανισμού με το ΕΘΙΑΓΕ, τον ΟΠΕΓΕΠ και τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», έχουν και οι απλοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός συνεταιριστικών ή άλλων φορέων. Για το θέμα ο κτηνοτρόφος από την Πιερία. κ. Γιάννης Παναγιωτίδης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Κάναμε τόσα χρόνια να οργανώσουμε τον ΕΛΟΓΑΚ ώστε να είναι σε θέση να διενεργεί κάποιους ελέγχους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τελικά έφθασε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Τώρα τι παιχνίδια παίζονται και θέλουν να τον συνενώσουν με άλλους Οργανισμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορώ να το ξέρω. Πάντως δεν νομίζω ότι αυτή η κίνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση».

Διοικητική οργάνωση του ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.

Ο Οργανισμός έχει πλήρη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

Οργανωτικά ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. διαρθρώνεται ως εξής:
·         Κεντρική Υπηρεσία με έδρα την Θεσσαλονίκη
·         Οκτώ Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος, διαπιστευμένα κατά ISO 17025/2005 από το ΕΣΥΔ, στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Γιαννιτσά, Δράμα, Ιωάννινα, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρέθυμνο.
·         Έξι περιφερειακές Εποπτείες που εδρεύουν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα.
Στον Οργανισμό εργάζονται συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του 80 άτομα μόνιμο προσωπικό και κατά περιόδους έως 100 άτομα εποχιακό προσωπικό.

Πηγή: agrotypos.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ:

Ανώνυμος είπε...

Και που είναι το κακό? Θα δημιουργήσουμε ιδιωτικούς ανάλογους φορείς όπου μέσα από την τιμή των προϊόντων και της φορολογίας μας θα αποπληρώνουμε την υπηρεσία που μας αποδίδουν. Αυτοί που δεν θα δουλεύουν πλέον εκεί, θα δουλέψουν στον νέο φορέα για 500 ευρώ (συλλογικές συμβάσεις υπάρχουν? Τηρούνται?) και θα μας ταΐζουν ότι έχει καλοπληρώσει ο διακινητής (μεσάζων) των προϊόντων. Αφού δεχόμαστε τα πάντα μέχρι τώρα... θα δεχτούμε ΚΑΙ αυτό άφοβα και δίχως τύψεις. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα θα είναι τα πειραματόζωα του μέλλοντος. Καλή υγεία λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Προφανως καποιοι δε γνωριζετε την εννοια της αποταμιευσης και πως το κρατος δεν ειναι αγελαδα για να το αρμεγεις. Ή γινονται περικοπες στο δημοσιο ή θα πληρωνουμε περισσοτερους φορους. Δυσκολο να το καταλαβει ο κρατικοδιαιτος Ελληνας, αλλα πού θα παει...