29 Σεπ 2011

Χρήστος Αηδόνης : Χαιρετισμός σε ημερίδα για πρόγραμμα σε σχολεία για στοματική υγεία‏


Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστος Αηδόνης απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό, σε ημερίδα για την έναρξη του Προγράμματος με θέμα ‘Αγωγή Στοματικής Υγείας σε 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία και 150 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών’.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ, με δικαιούχο την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 


Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Αηδόνης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία που υλοποιεί η κυβέρνησή μας, προτάσσει την πρόληψη στο επίκεντρο της λειτουργίας του κοινωνικού μας κράτους, αναδεικνύοντας, τον σημαντικό ρόλο που έχει η υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα υγείας.

Και όχι μόνο!

Προχωρούμε σε δράσεις  ενημέρωσης και προληπτικού ελέγχου, ιδιαιτέρως για τις κρίσιμες ηλικίες, αυτές της ανάπτυξης, όπου τα παιδιά μας γαλουχούνται σε συνήθειες και συμπεριφορές, καθοριστικές για την υπόλοιπη ζωή τους.

Η χώρα μας, βιώνει την χειρότερη οικονομική συγκυρία της μεταπολεμικής περιόδου.

Το εθνικό μας χρέος, η ιστορική μας ευθύνη είναι οδηγός μας για τις πολιτικές μας.

Εξάλειψη περιττών εξόδων, εξορθολογισμός δαπανών και δομών του δημοσίου τομέα, δημιουργία αναπτυξιακών ευκαιριών, είναι ενέργειες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας, της χώρας μας.

Όμως σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε την ομπρέλα των κοινωνικών υπηρεσιών να κλείσει, να λυγίσει, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.

Το αντίθετο, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε αυτή η ομπρέλα να σκεπάζει όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη και κυρίως να λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προλαμβάνει.

Να υποδεικνύει τις σωστές μεθόδους και πρακτικές μέσα από τις κατάλληλες υποδομές, για την βελτίωση της καθημερινότητας και κατά συνέπεια της κοινωνικής ευημερίας.

Μία τέτοια πολιτική εκπονούμε στο Υπουργείο Υγείας, πολιτική πρόληψης, πολιτική που υλοποιείται μέσω του το Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ελλάδας, για την Υγιεινή Διατροφή και τη Σωματική Άσκηση.

Η σωματική άσκηση, είναι το καλύτερο μέτρο πρόληψης αλλά και άμεσων ωφελειών για παθήσεις ή νοσήματα που προσβάλλουν  το μυοσκελετικό, το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και καίγονται θερμίδες, αποφεύγοντας τη συσσώρευση περιττού βάρους. Αποβάλλεται από τον οργανισμό το άγχος και η ένταση που προκαλούνται λόγω της σύγχρονης καθημερινότητας.

Είναι σημαντικό να μαθαίνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι να εκτιμούν την αθλητική δραστηριότητα και τη σωματική άσκηση στα σχολικά ιδρύματα και τον ελεύθερο χρόνο.

Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων, να παρακολουθείται η υγεία των παιδιών και να αξιολογούνται επιστημονικά οι όποιες ενδείξεις. Αυτό επιτυγχάνεται εφαρμόζοντας Εθνική πολιτική Υγείας για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού.

Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς.

Πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση και συνεργασία φορέων, η κοινωνία καρπώνεται στο τέλος, το θετικό αποτέλεσμα.

Η βοήθεια του ΕΣΠΑ και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, είναι καταλυτική για τις δράσεις όπως αυτή για την Στοματική Υγεία.

Μας επιτρέπει, με ενημερωτικές ημερίδες, με προγράμματα εκπαίδευσης με επισκέψεις οδοντιάτρων και τέλος με αξιολόγηση των στοιχείων, πραγματικά να προστατέψουμε τα παιδιά μας.

Να βοηθήσουμε τον οικογενειακό ιστό.
Να προστατέψουμε την οικογενειακή οικονομία.
Και την οικονομία της χώρας μας, από σπατάλες που μπορούν να αποφευχθούν, μέσω της πρόληψης.

Η ιδιαίτερη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, βασίζεται στους άξονες της πρόληψης, των ελέγχων, της ενημέρωσης και της τεκμηρίωσης.

  • Πρόληψης, δημιουργώντας την κάρτα υγείας του μαθητή, που εξασφαλίζει μέσω προληπτικών ελέγχων και μετρήσεων την παρακολούθηση της ανάπτυξης της κρίσιμης ηλικίας.
  • Ελέγχων, μέσω της δημιουργίας λίστας επιτρεπόμενων προϊόντων στα σχολικά κυλικεία, όπως ορίζουν οι συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
  • Ενημέρωσης, μέσω προγραμμάτων και δράσεων που εκπαιδεύουν και προωθούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές, τις ορθές διατροφικές και αθλητικές συνήθειες. Δημιουργώντας διατροφική συνείδηση στα πρότυπα της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής και αθλητικής συνείδησης με οδηγό τον αθλητικό πολιτισμό και αξίες που γεννήθηκαν στη χώρα μας.
  • Τεκμηρίωσης, αξιολογώντας με επιστημονικά κριτήρια τα στοιχεία των μετρήσεων και των επιδόσεων και προλαμβάνοντας με στοχευμένες ενέργειες.  

Η πολιτική πρόληψης, που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι πρωτίστως κοινωνική.

Είναι ανθρωποκεντρική και εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και για όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

Δημιουργεί άμεσες προϋποθέσεις και ευκαιρίες, βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα ανάπτυξης και ευημερίας.»


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΗΔΟΝΗ