• πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό εξαθλίωσης, έναν Προϋπολογισμό ομολογίας αποτυχίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
• σε μία τέτοια πολιτική η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμφωνήσει και μην αναζητάτε συνενόχους σε μία εσφαλμένη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζετε εδώ και δύο χρόνια
Δεν ξέρω ο κύριος συνάδελφος σε ποιο κόμμα ή σε ποιους συναδέλφους αναφερόταν όταν έλεγε για εθνικό λαϊκισμό, αλλά, κύριε Γείτονα, οι πρώτοι διδάξαντες τον λαϊκισμό, είτε εθνικό είτε λαϊκό, νομίζω ότι είναι το κόμμα σας στα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση. Με τη μεγάλη κορύφωση του λαϊκισμού, το γνωστό «λεφτά υπάρχουν».
Δεν υπάρχει άλλο μνημείο άκρατου λαϊκισμού στη χώρα μας, αυτό που συνέβη πριν από δύο χρόνια. Με βάση αυτή τη ρήση, πήρατε και τη λαϊκή εντολή. Νομίζω πως το μέγεθος του ζητήματος που κουβεντιάζουμε σήμερα, που είναι το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν δικαιολογεί τέτοιες ακραίες τοποθετήσεις.
Είναι, όμως, κοινή διαπίστωση, πως η Κυβέρνηση καταθέτει σήμερα αυτό το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2012 χωρίς να έχει καμία απολύτως κοινωνική συμμαχία στην ελληνική κοινωνία. Ούτε από πλευράς κομμάτων, ούτε από πλευράς συνδικάτων και, κυρίως, ούτε από πλευράς ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο κοινωνικό σύνολο σήμερα στη χώρα που να εγκρίνει ή να αποδέχεται σιωπηρώς τα μέτρα που προτείνονται μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.
Και όλοι συγκλίνουν στην άποψη πως πρόκειται για ένα Προϋπολογισμό εξαθλίωσης, έναν Προϋπολογισμό ομολογίας αποτυχίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Τον τρίτο Προϋπολογισμό αυτής της Κυβέρνησης, που σημαίνει ότι δεν έχει το άλλοθι που, ενδεχομένως, είχε την πρώτη χρονιά που έλεγε ότι «δεν ξέραμε τι παραλάβαμε». Τώρα, ξέρετε και τι παραλάβατε, αλλά ξέρετε και τι δημιουργήσατε στα δύο αυτά χρόνια με τους προηγούμενους δύο προϋπολογισμούς, το Μνημόνιο 1, το Μεσοπρόθεσμο και ένα σωρό έκτακτα μέτρα, τα οποία πήρατε στη διάρκεια της 2ετίας.
Είστε, λοιπόν, μια δοκιμασμένη, εφαρμοζόμενη πολιτική εξουσία, η οποία, με τα μέτρα που παίρνει σε βάρος του ελληνικού λαού, έχει εμπεδώσει στο σύνολο της κοινωνίας ότι, αν συνεχιστούν αυτά τα μέτρα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση με αυτή την πολιτική που ακολουθείτε.
Ο Προϋπολογισμός είναι ο «καθρέφτης» μιας χώρας, από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Έσοδα και έξοδα. Και στα έσοδα, όμως, έχετε πέσει έξω, αλλά και τα έσοδα, πού τα διοχετεύετε; Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας, εδώ και δύο χρόνια, σας έχει επιστήσει την προσοχή πως η Ελλάδα πρέπει να στραφεί προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Τα έξοδα, λοιπόν, που προβλέπετε στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν έχουν καμία απολύτως αναπτυξιακή διάσταση, διότι αυτή η αναπτυξιακή διάσταση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία. Οι ίδιοι ομολογείτε, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ομολογεί ότι η ανεργία, το 2012, θα πάει στο 18-20%.
Η καταγεγραμμένη, γιατί η πραγματική είναι πάνω από 30% σε όλους τους νομούς της χώρας. Εξαθλιώνετε, με τα μέτρα που υπολογίζετε και σε αυτόν τον Προϋπολογισμό, τα νοικοκυριά και τις οικογένειες που είναι μισθοσυντήρητες. Και, κυρίως, υλοποιείτε αυτό το δόγμα που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση ότι σε κάθε οικογένεια, θα δουλεύει ένας. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Προϋπολογισμού σας.
Τα μέτρα στο σκέλος των εσόδων είναι προς την κατεύθυνση σε κάθε οικογένεια, να δουλεύει ένας και είναι αμφίβολο αν και αυτόν το στόχο τον πετύχετε. Διότι, τώρα υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα που δεν δουλεύει ούτε ένας. Από την ώρα που δεν έχετε ίχνος αναπτυξιακής διάστασης, αμφιβάλω αν θα υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που να δουλεύει έστω και ένας.
Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρα, σας πρότεινε ότι πρέπει η πρόταση της εφαρμοζόμενης πολιτικής σας να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Δηλαδή, πώς άλλες χώρες που έχουν το δικό τους Μνημόνιο, τη δική τους τρόικα, έχουν πετύχει μικρότερους φορολογικούς συντελεστές από ό,τι έχει η Ελλάδα. Έχετε την εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι με φορολογικό συντελεστή 25% και κάθε χρόνο 5% έκτακτη εισφορά, δηλαδή, 30%, θα επιλέξει για επένδυση την Ελλάδα ένας ξένος επιχειρηματίας; Γιατί να έρθει στην Ελλάδα; Γιατί να μην πάει στη Βουλγαρία που έχει φορολογικό συντελεστή 10% ή να μην πάει στην Τουρκία που έχει φορολογικό συντελεστή 8%;
Πάλι, θα μας πείτε ότι αυτά είναι θέματα επαναδιαπραγμάτευσης και η τρόικα δεν τα δέχεται. Ναι, αλλά την Ιρλανδία πώς τη δέχτηκε; Πώς η Ιρλανδία, μέσα στο Μνημόνιο και την τρόικα, έχει φορολογικό συντελεστή 12,5% κι εμείς έχουμε 30% με τις έκτακτες εισφορές και φορολογίες που βάζετε κάθε χρόνο; Σε ποια χώρα της Ευρώπης των 27, φορολογείται τόσο άγρια η ακίνητη περιουσία των πολιτών; Μόνο στην Ελλάδα.
Είναι δυνατό να εξαθλιώνετε έτσι τα νοικοκυριά και τους μισθοσυντήρητους, μειώνοντας το αφορολόγητο; Είναι δυνατόν αφορολόγητο 5000; Ξέρετε τι κάνετε με αυτή τη μείωση του αφορολόγητου; Ένας που έχει ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, που το τεκμήριο είναι 4000, και ένα αυτοκίνητο 1400 κυβικά, που το τεκμήριο είναι 3500, αυτομάτως πάει στις 7500 και εσείς του λέτε 5000. Ποιον κοροϊδεύετε, δεν μπορώ να καταλάβω, μειώνοντας το αφορολόγητο όταν ξέρετε ότι τουλάχιστον ο κάθε φορολογούμενος έχει ένα δικό του σπίτι κι έχει και ένα αυτοκίνητο;
Είναι σαφές ότι εκτελείτε μία εντολή από την τρόικα και δεν έχετε το πολιτικό ανάστημα να υψώσετε φωνή διαπραγμάτευσης απέναντι στις επιταγές της Ε.Ε., της Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γιʼ αυτό και η πολιτική που εφαρμόζετε, το παραδέχονται τώρα και οι ξένοι, δεν οδηγεί πουθενά.
Εμείς προτείναμε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές του ΦΠΑ. Είναι συγκεκριμένη η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με 23% ΦΠΑ στη μπουγάτσα που θα είναι με τυρί και 13% στη μπουγάτσα που θα είναι με κρέμα; Είναι πολιτική αυτή κοινωνικού χαρακτήρα; Τι μας λέτε; Είναι δυνατόν αν θα το πάρεις σε σακουλάκι ή αν θα το πάρεις σε ταψί, να φορολογείται με διαφορετικό ΦΠΑ; Σε ποιους απευθύνεστε; Σε ιθαγενείς; Και θέλετε τη λαϊκή επιβράβευση για αυτή την πολιτική σας;
Σας προτείναμε να μειώσετε τις εργοδοτικές εισφορές κατά 25%, κάτι που έγινε στην Ιρλανδία. Πώς το πέτυχε η Ιρλανδία και δεν το πετύχατε εσείς; Ποιο είναι το πολιτικό ανάστημα που ορθώνετε απέναντι στην πολιτική της τρόικας; Εργοδοτικές εισφορές. Μείωση. Το πρότεινε ο Σαμαράς στο Ζάππειο 2. Το διαπραγματεύτηκε η Ιρλανδία και το πέτυχε. Εσείς δέχεστε, χωρίς διαμαρτυρία, ό,τι σας λέει η τρόικα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι αν δεν υπάρξει στοχευμένη επίδραση και επένδυση πάνω σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα μας, δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η χώρα, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, να βγει από τα αδιέξοδα, στα οποία την έχετε καταδικάσει εδώ και δύο χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτή η χώρα με 8 φορολογικά νομοσχέδια και δεν ξέρω με πόσες τροποποιήσεις του φορολογικού νόμου, μέσα σε δύο χρόνια. Στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και είναι οι μοναδικές πηγές πλούτου στην Ελλάδα σήμερα, καταργήσατε τα Υπουργεία. Είναι δέσμευση της Ν.Δ. να επαναφέρει τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Έχετε καταδικάσει τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία. Οι αγρότες σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση διότι δεν έχουν χρήματα να πάρουν την πρώτη ύλη, που χρειάζονται για να σπείρουν τα χωράφια τους. Έχετε κυκλοφορήσει στην ελληνική περιφέρεια;
Σας είπαμε να επενδύσετε με την πολιτική σας, με τον προϋπολογισμό σας και τους νόμους που φέρνετε στη Βουλή, επάνω στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία. Δεν είναι δυνατόν αυτή η χώρα να εισάγει το 90%, του μοσχαρίσιου κρέατος και το 70% του χοιρινού, που καταναλώνει ο Έλληνας.
Εσείς οχυρώνεστε πίσω από το ότι δεν τα κάναμε εμείς όταν ήμασταν κυβέρνηση, αλλά και αυτά, τα σωστά που πήγαμε να κάνουμε όπως ήταν η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ή το Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, που αποδεικνύονται έγγραφα, βγαίνατε στη πλατεία Συντάγματος και λέγατε «όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα τα καταργήσουμε». Λοιπόν, σε μία τέτοια πολιτική η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμφωνήσει και μην αναζητάτε συνενόχους σε μία εσφαλμένη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζετε εδώ και δύο χρόνια.
0 ΣΧΟΛΙΑ:
Δημοσίευση σχολίου